"XXI amžiaus" priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2004 m. rugpjūčio 11 d., Nr. 15 (84)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Rusijos penktoji kolona Europoje

Neseniai Čekijos sostinėje Prahoje buvo priimta rezoliucija dėl Europos Sąjungos rusų partijos įkūrimo. Be Latvijos ir Estijos „interfrontininkų“, žinomų Latvijos ir Estijos nepriklausomybės priešų, tarp šių partijos kūrėjų yra ir Lietuvos rusų sąjungos atstovai. Be abejonės, šios partijos kūrimo iniciatyva priklausė ne Latvijos bolševikei Tatjanai Ždanok, kuri nepraleidžia nė vienos progos iškoneveikti Latvijos valdžią, suniekinti prezidentę ir apskritai kalbėti, kad Latvija nuo seno nebuvo valstybė, o tik Rusijos provincija. Rusijos specialiosios tarnybos puikiai supranta, kad tokie ES Rusų partijos kūrėjai kaip T.Ždanok ir į ją panašūs Baltijos šalių „penktųjų kolonų“ veikėjai gali būti nepriimtini kaip agresyvūs radikalai, ir nusprendė pasinaudoti kitų Europos šalių tikrais ar nupirktais Maskvos mylėtojais. Vienas jų – Prahos radijo rusų laidų vedėjas Liboras Kukalas. Interviu su juo išspausdino Maskvos dienraštis „Izvestija“ bei kiti Rusijos laikraščiai.

Pirmiausia L.Kukalas pareiškė, kad dauguma čekų supranta, jog Latvijoje ir Estijoje pažeidžiamos žmogaus teisės ir nepaisoma rusakalbių interesų. Į klausimą, koks tikslas kurti ES Rusų partiją ir kokie jos pagrindiniai uždaviniai, radijo laidų vedėjas atsakė: „ES Rusų partija yra politinė organizacija, kuri privalo ginti rusų, gyvenančių Europos Sąjungos valstybėse, interesus. Pirmiausia – Latvijoje ir Estijoje. Žinoma, negalima palikti be dėmesio rusų ir rusakalbių Vokietijoje, Čekijoje ir kitose šalyse. Aš nemanau, kad rusai diskriminuojami kitose šalyse, pavyzdžiui, Čekijoje, tačiau jų teisių situacija Latvijoje ir Estijoje sunki ir jiems reikalinga pagalba. Taip pat pritariu teisėtam reikalavimui, kad rusų kalbai būtų suteiktas ES darbinės kalbos statusas, nes rusiškai kalba keli milijonai Europos žmonių“.

Beje, L.Kukalas, gal to ir nenorėdamas, pripažino, kad ES Rusų partijos įkūrimo iniciatoriai yra Baltijos šalių rusai ir jų kandidatai į Europarlamentą. Labai įdomų klausimą šiam rusų mylėtojui čekui uždavė „Izvestijų“ žurnalistas N.Korneliukas. „Iki šiol ES nebuvo jokios įtakingos partijos, sudarytos ES valstybių nacionalinių mažumų pagrindu. Juk nėra, pavyzdžiui, ES Turkų partijos. O štai Darbo partija Lietuvoje, vadovaujama ruso Viktoro Uspaskich, laimėjo rinkimus į Europos Parlamentą. Kokios įtakos ES Rusų partijos perspektyvoms turi specifinė situacija dėl rusakalbių Latvijoje ir Estijoje?“

L.Kukalas atsakė: „Aišku, kad turi įtakos. Tie Latvijos ir Estijos rusakalbiai yra potencialūs ES Rusų partijos sąjungininkai. Vienas pagrindinių Rusų partijos lozungų – kad ES būtų tautų, o ne Europos vyriausybių sąjunga. Todėl mes pritariame, kad ES darbo kalbomis būtų ne tik rusų, bet ir turkų, kataloniečių ir kt.“.

„Kažkodėl man šita jūsų tezė labai jau primena Sovietų Sąjungą…“ – pastebėjo žurnalistas. Atsakymas išties dar įdomesnis ir parodantis, kokių tikslų siekiama:

– Taip, iš dalies primena, – atsakė L.Kukalas.

– Ar daug Rusų partijos įkūrimo iniciatoriai tiksi sulaukti Maskvos palaikymo ir paramos?

– Partija įkurta be Rusijos valdžios pritarimo. Mes nesitikime rimtos Rusijos paramos. Daugiau galėtų padėti Briuselis, o ne Maskva. Juk vienas ES Rusų partijos įkūrimo motyvų yra viltis, kad Latvijos ir Estijos rusakalbių problemos bus išspręstos spaudžiant Briuseliui. Visi supranta, jog Maskvos spaudimas Latvijos ir Estijos valdžiai nepasiekia tikslo ir dargi sukelia atvirkštinius rezultatus.

L.Kukalas taip pat paaiškino, kodėl ES Rusų partija buvo įkurta Prahoje, o ne Rygoje ar Taline. Esą todėl, kad nebūtų manoma, jog tai tik Latvijos ir Estijos rusų iniciatyva.

Dar neaišku, kaip ES bus reaguojama į tokios partijos įkūrimą, jeigu net nelabai slepiama, kad tai bus Rusijos valdžios, o ypač jos specialiųjų tarnybų padalinys. Tai nieko nauja, ypač prisimenant, kaip sovietiniais metais visame pasaulyje buvo kuriami ir veikė SSRS kultūros centrai bei panašios organizacijos. Tai buvo ne kultūros centrai o tik KGB ir GRU šnipų lizdai.

Beje, Rusijos dienraštis „Izvestija“ išspausdino net žemėlapį, kiek rusų gyvena atskirose ES valstybėse. Daugiausia jų yra Vokietijoje, Latvijoje ir Estijoje. Atitinkamai – 2,3 mln., 960 tūkst. ir 440 tūkst. Didžiojoje Britanijoje – 100 tūkst., Čekijoje – 200 tūkst., Nyderlanduose – 80 tūkst., Graikijoje – net 500 tūkst., Ispanijoje – 40 tūkst., Vengrijoje – 20 tūkst. Netgi Kipre jų yra vienuolika tūkstančių, o mažutėje Maltoje – keturi tūkstančiai, Liuksemburge – tūkstantis, Lietuvoje – 220 tūkst. Tuo tarpu Lenkijoje – tiktai devyni tūkstančiai.

Nėra jokios abejonės, kad ES Rusų partijos įkūrimas yra anachronizmas, turintis vieną tikslą – ginti Maskvos interesus Europos Sąjungoje, taip pat įtvirtinti jai palankias ir paklusnias valdžias pirmiausia Baltijos šalyse, o vėliau ir kitur.

Petras KATINAS

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija