"XXI amžiaus" priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2004 m. rugpjūčio 11 d., Nr. 15 (84)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Dėl Lenkijos ir Lietuvos geros
kaimynystės santykių plėtotės

Greta iš tikrųjų pozityvių Lietuvos ir Lenkijos santykių pokyčių, abipusiai naudingo bendradarbiavimo Lenkija, nepaisydama pariteto principų, kelia nepamatuotus, prasilenkiančius su teisingumu, tarptautine teise ir Lietuvos Konstitucija reikalavimus (iškreiptų istorijos faktų pripažinimas teisėtais, lenkiškų rašmenų bei dvikalbystės įvedimas, lenkiškų, turinčių politinį atspalvį, organizacijų įteisinimas Lietuvoje).

Vienas iš siekių yra Armijos krajovos (AK) teigiamos veiklos Lietuvoje pripažinimas bei kiti pagarbos jai ženklai, jos veiklos tęstinumo įtvirtinimas naujai kuriamose Lietuvos lenkų organizacijose, AK nusikalstamos veiklos Lietuvoje prilyginimas Lietuvos vietinės rinktinės (LVR) patriotinei veiklai. Pastarojo prilyginimo tikslas yra ne tik istorijos faktų klastojimas, bet ir AK nusikalstamos veiklos Lietuvoje maskavimas, pagarbaus AK veiklos atminimo įteisinimo siekis, jos veiklos tęstinumo atitinkamose Lietuvos lenkų organizacijose siekis.

Armija krajova Lenkijoje kovojo su okupantais ir jos veiklos teigiamas vertinimas nekelia abejonių. Tačiau Lietuvoje veikusių AK dalinių siekiai ir veikla vertintini tik neigiamai (tai nustatė ir Lietuvos Vyriausybės komisija AK veiklai įvertinti): AK numatė vėl atplėšti Lietuvos sostinę Vilnių ir jos rytinę dalį, galiausiai okupuoti visą Lietuvą (tai liudija Bernardinų bažnyčioje rasti AK dokumentai). AK daliniai vykdė Lietuvos ,,etninį valymą“ nuo lietuvių, žudė civilius gyventojus, kovojo su Lietuvos laisvės gynėja Vietine rinktine.

Žinant iš praeities einančių pretenzijų gyvastingumą, ką akivaizdžiai parodė Rytų Lietuvos ,,autonomininkų“, sutampančių su prosovietinės ,,Jedinstvos“ siekiais, veiksmai, draugiškų ir stabilių santykių su Lenkija vardan, Lietuvos lenkų virsmo Lietuvos pilietinės visuomenės visaverčiais nariais vardan bet kokie susitarimai, bendros deklaracijos neturi žeisti tarptautinės teisės, lietuvių tautos ir jos valstybės teisės, orumo bei tradicijų, neturi palikti galimybių kurtis kitos valstybės vardu organizacijoms, trikdančioms stabilumą Vilnijos krašte ir Lietuvoje.

Pasigirdus iš Lenkijos siūlymams pasirašyti bendrą Lenkijos AK ir Lietuvos VR atstovų susitaikymo deklaraciją, reikėtų: 1) teisiškai įvertinti AK veiklą Lietuvoje, Generalinei prokuratūrai sparčiau išnagrinėjus pradėtas dėl AK nusikalstamos veiklos bylas; 2) sulaukti iš Lenkijos viešo atsiprašymo už AK padalinio Lietuvoje nusikalstamą veiklą; 3) neleisti steigti (neregistruoti) visuomeninių ar politinių organizacijų Lietuvoje su AK vardu ar idėjomis; 4) pasirašyti bendrą Lietuvos VR ir Lenkijos AK atstovų susitaikymo deklaraciją.

Lietuvos vietinės rinktinės karių sąjunga žuvusiems Lietuvoje AK kariams, jų kapams ir paminklams, kaip ir priklauso civilizuotoms šalims, deramą pagarbą atiduoda.

Algimantas ZOLUBAS

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija