"XXI amžiaus" priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2004 m. rugpjūčio 11 d., Nr. 15 (84)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Mirė DNR struktūros atradėjas

DNR struktūros atradėjas
Fransis Haris
Komptonas Krikas
EPA-ELTA nuotrauka

Sulaukęs 88 metų mirė Fransis Haris Komptonas Krikas, kuris padėjo atrasti DNR dvigubos spiralės formą. F.Krikas mirė Torntono ligoninėje San Diege po ilgos kovos su gaubtinės žarnos vėžiu.

Didžiojoje Britanijoje gimęs F.Krikas 1962 metais gavo Nobelio premiją už darbą aiškinantis DNR struktūrą, kurią jis atrado 1953-iaisiais Kembridžo universitete kartu su Džeimsu Vatsonu. Šią premiją F. Krikas pasidalijo su Dž. Vatsonu ir trečiu kolega, Mauricu Vilkinsu.

„Visada atsiminsiu Fransį dėl jo nepaprasto proto ir dėl jo daugybės gerų darbų bei to, kaip jis stiprino mano pasitikėjimą savo jėgomis, - pareiškime iš savo biuro „Cold Spring Harbor“ laboratorijoje Niujorke tvirtino Dž. Vatsonas. - Dvejus metus dirbti su juo nedideliame kabinete Kembridže buvo tikra privilegija“.

F.H.K.Krikas gimė 1916 m. birželio 8 d. Nortamptone, Didžiojoje Britanijoje, tačiau gyveno La Džoloje, Kalifornijoje, kur buvo žymus profesorius ir buvęs Selko instituto prezidentas. „F.Krikas liks atmintyje kaip vienas talentingiausių ir įtakingiausių visų laikų mokslininkų“, - teigė dabartinis Selko instituto prezidentas Ričardas Merfis.

F. Krikas, batų fabriko savininko sūnus, studijavo fiziką ir biologiją, tačiau mokslus jam sutrikdė Antrasis pasaulinis karas. F. Krikas dirbo Didžiosios Britanijos admiraliteto mokslininku, jis padėjo kurti magnetines ir akustines minas.

Reuters-ELTA

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija