"XXI amžiaus" priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2004 m. rugsėjo 8 d., Nr. 17 (86)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Lietuva yra deimantas Europos karūnoje

Lietuvoje praėjusią savaitę lankęsis už organizacijos plėtrą atsakingas Europos Komisijos narys, kadenciją baigiantis komisaras Giunteris Ferhoigenas buvo susitikęs su prezidentu Valdu Adamkumi ir užsienio reikalų ministru Antanu Valioniu.

Prezidentas padėkojo G. Ferhoigenui už pagalbą, suteiktą stojant į ES. „Be jūsų indėlio nebūtume taip greitai ir sėkmingai baigę derybų. Tikimės, kad jums užėmus atsakingas Europos Komisijos vicepirmininko pareigas ir toliau sėkmingai bendradarbiausime”, - svečiui sakė šalies vadovas.

Vėliau G. Ferhoigenas susitiko su Seimo pirmininku Artūru Paulausku ir Europos reikalų komiteto pirmininko pavaduotoju Justinu Karosu. Abiejų pokalbių metu daugiausia dėmesio skirta ES Konstitucijos ratifikavimui ir geros kaimynystės politikai, visų pirma - santykiams su Ukraina ir Baltarusija.

„Mums buvo labai svarbu pasikeisti nuomonėmis. Lietuva turi gerokai daugiau patirties šioje srityje nei mes. Jūsų šalies lyderių įsitikinimas, kad turime imtis stipresnių įsipareigojimų, ypač dėl Baltarusijos, privers ES institucijas skirti daugiau dėmesio kaimynams Rytuose”, - teigė G. Ferhoigenas.

G. Ferhoigenas atmetė priekaištus, esą lietuviai, nepaisant žadėtos gerovės įstojus į ES, iki šiol negyvena geriau. „Lietuvos pasiekimai yra akivaizdi sėkmės istorija. Mes visada sakėme, kad atskiri individai narystės naudą pajus vėliau. Pirmieji žingsniai - auganti ekonomika. Lietuvos ekonomika stiprėja greičiausiai iš visų ES šalių. Galite tuo didžiuotis, tai yra akivaizdus integracijos rezultatas. Esu tikras, kad gyvenimo sąlygos labai greitai pradės gerėti”, - pabrėžė komisaras.

G. Ferhoigenas taip pat lankėsi Vilniaus arkivyskupijos kurijoje, kur susitiko su kardinolu Audriu Juozu Bačkiu, pietavo su ministru pirmininku Algirdu Brazausku.

Kadenciją baigiantis komisaras, vadinamas vienu pagrindinių bloko integracijos ateities architektų, į Vilnių atvyko Lietuvos teisės universiteto (LTU) kvietimu - už reikšmingą indėlį remiant Lietuvą eurointegraciniuose procesuose, demokratiškumą ir toleranciją palaikant Lietuvos teisės universiteto pastangas aktyviai įsitraukti į bendrą Europos aukštojo mokslo ir studijų erdvę jam suteiktas Universiteto garbės daktaro vardas.

Priimdamas LTU garbės daktaro regalijas, G. Ferhoigenas negailėjo pagyrų vos prieš keturis mėnesius Europos Sąjungos nare tapusiai Lietuvai. „Pastaraisiais metais mane su Lietuva siejo ypatingas ryšys. Praėjus penkeriems bendro darbo metams aš suvokiu, kad Lietuva yra deimantas Europos karūnoje, - dėkodamas už suteiktą vardą, teigė G. Ferhoigenas. - Aš atsisveikinu su jumis kaip ligšiolinį darbą dirbęs pareigūnas. Tačiau mes ir toliau bendradarbiausime kitose srityse. Kad ir kas nutiktų, dalelė mano širdies pasilieka su jumis”. Anot svečio, mūsų šalies piliečiai su pasididžiavimu gali teigti, kad praturtino Europos istoriją. „Jie buvo pačiame įvykių sūkuryje. Jie išjudino sovietų imperijos pamatus ir iškovojo laisvę bei nepriklausomybę. Lietuvos žmonės daug prisidėjo, kad Europos raida pasuktų nauja kryptimi”, - pažymėjo aukštas ES pareigūnas. Jo teigimu, Lietuva ne tik perėmė likimą į savo rankas, bet ir sunkiai bei nenuilstamai dirbo, kad atvertų kelią sau į Europos tautų šeimą. „Vargu ar kas nors būtų išdrįsęs 1999 metais paaukoti lažybose bent litą ar eurą teigdamas, kad jau 2004 metais Lietuvos politikai dirbs Europos Parlamente, viena Lietuvos atstovė bus deleguota į Europos Komisiją, o Lietuvos ministrai posėdžiaus ES Ministrų tarybos posėdžiuose”, - tvirtino komisaras. Tačiau už ES plėtrą atsakingas G. Ferhoigenas pabrėžė, kad nuo gegužės 1 dienos Lietuvai tenka dalis bendros atsakomybės už suvienytos Europos gerovę ir likimą. Pasak jo, mūsų šalis galėtų imtis tarpininkės tarp ES ir Rytų valstybių - Rusijos, Baltarusijos, Ukrainos - vaidmens. „Aš daug tikiuosi iš Lietuvos, ypač kai galvoju apie tai, kaip, bendradarbiaujant su Rusija, suteikti ateities vystymosi perspektyvas Kaliningradui. Man susirūpinimą kelia tai, kad mes su Rusijos partneriais vis dar neaptariame paties esminio - ES valstybių apsupto Kaliningrado ekonominės ir socialinės raidos klausimo”, - apgailestavo svečias.

Pagal Eltą

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija