"XXI amžiaus" priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2004 m. spalio 27 d., Nr. 20 (89)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Lietuvos gyventojai pritaria Lietuvos narystei ES, tačiau abejoja ES paramos skaidrumu

Lietuvos-Didžiosios Britanijos rinkos ir viešosios nuomonės tyrimų kompanijos „Baltijos tyrimai" rugsėjo mėnesį atliktos apklausos duomenimis, trys ketvirtadaliai - 76 proc. - Lietuvos gyventojų nuo 15 iki 74 metų mano, kad Lietuvai buvo naudingas įstojimas į Europos Sąjungą (ES). Kiek daugiau nei dešimtadalis - 13 proc. - mano, kad Lietuvai narystė ES nenaudinga. Kas dešimtas apklaustasis neturėjo aiškios nuomonės šiuo klausimu.

Didžiausią naudą šaliai įstojus į ES mato jaunesni nei 30 metų gyventojai - 87 proc. jų mano, kad toks žingsnis buvo naudingas ir tik 6 proc. - kad nenaudingas. Nuomonę, jog įstojimas į ES buvo naudingas, labiau palaiko didmiesčių gyventojai, turintys aukštąjį išsilavinimą, dešiniųjų politinių pažiūrų bei tie, kurių šeimos pajamos per mėnesį yra didesnės nei vidutinės - per 1000 litų.

Nors ir kitos apklaustųjų grupės labiau pritaria, kad įstojimas į šią organizaciją naudingas šaliai, galima išskirti kelias demografines ir socialines gyventojų grupes, kurios mažiau už kitas su tuo sutinka. Trečdalis - 31 proc.- kitų tautybių gyventojų mano, jog įstojimas buvo nenaudingas Lietuvai. Tarp tokių daugiausia lenkų tautybės gyventojų - 37 proc. Panašios nuomonės yra ir nemaža dalis pensininkų - 20 proc. ir bedarbių - 20 proc.

Kas antras, t. y. 50 proc., apklausos dalyvių mano, kad įstojimas į ES buvo naudingas jiems asmeniškai. Kas penktas - 21 proc. - kol kas dar nepajuto jokios asmeninės naudos. Nemaža dalis - 29 proc. - apklaustųjų neatsakė į šį klausimą. Pajutę asmeninę naudą Lietuvai įstojus į ES kiek dažniau minėjo vyrai - 55 proc., jaunimas nuo 15 iki 29 metų - 67 proc., didmiesčių gyventojai - 59 proc. Asmenine nauda žavėjosi ir respondentai, kurių šeimos pajamos didžiausios - daugiau kaip 1600 litų per mėnesį. 68 proc. jų nurodė, kad šalies narystė ES jiems naudinga. Panašiai atsakė ir respondentai su aukštuoju išsilavinimu - 61 proc. jų matė asmeninę naudą narystėje ES. Tarp atskirų socialinių gyventojų grupių išskiria studentai ir moksleiviai. 71 proc. jų pažymėjo asmeninį naudingumą.

Mažiau už kitus asmeninę naudą dėl Lietuvos įstojimo į ES pajuto vyresni nei 50 metų gyventojai. 28 proc. jų mano, kad jiems tai buvo nenaudinga. Panašios nuomonės laikėsi ir respondentai su mažiausiomis šeimos pajamomis, t. y. 30 proc. tų, kurių šeimos pajamos per mėnesį mažesnės nei 600 litų.

Kad stojimas į ES buvo labiau nenaudingas asmeniškai nei naudingas, mano 33 proc. apklaustų pensininkų bei 43 proc. lenkų tautybės piliečių.

Apklausa vyko rugsėjo 15-21 dienomis. Apklausta 1000 Lietuvos gyventojų, nuo 15 iki 74 metų, 100 Lietuvos vietovių.

Lietuviai netiki skaidriu ir efektyviu ES paramos panaudojimu

Tikinčiųjų skaidriu ir efektyviu Europos Sąjungos (ES) paramos panaudojimu kur kas mažiau nei tuo abejojančiųjų. Tai rodo Pilietinės visuomenės instituto užsakymu rugsėjo 9-12 dienomis bendrovės „Vilmorus“ atlikta sociologinė apklausa.

Paklausti, ar tiki, kad Lietuva sugebės ES paramą panaudoti skaidriai ir efektyviai, 38,5 proc. respondentų atsakė greičiau nesugebės, 23,7 proc. - ne, nesugebės, 23,1 proc. - greičiau sugebės. Tik 5 proc. apklaustųjų mano, kad Lietuva sugebės ES paramą panaudoti skaidriai ir efektyviai. 9,6 proc. teigė į šį klausimą atsakymo nežinantys.

Mažiausiai skaidriu ir efektyviu ES paramos panaudojimu tiki vidutinio amžiaus (30-49 m.) žmonės. Ypač nepatiklios yra moterys, 24,6 proc. jų tvirtina, jog Lietuva nesugebės skaidriai ir efektyviai panaudoti ES pinigų, o 39,2 proc. mano, kad greičiau nesugebės. Daugiausia abejojančiųjų sėkme yra tarp aukštąjį išsilavinimą turinčių žmonių, o visai netikinčių - tarp turinčiųjų vidurinį ir specialųjį vidurinį išsilavinimą. Sėkmingu ir skaidriu ES lėšų panaudojimu labiausiai netiki bedarbiai (31,3 proc.) bei pensininkai (25,8 proc.). Didžioji dalis apklausoje dalyvavusių miestiečių linkę manyti, kad efektyviai ir skaidriai panaudoti europinės paramos greičiausiai nepavyks, o kaimo gyventojų prognozės dar pesimistiškesnės. Visišką ES paramos panaudojimo nesėkmę prognozuoja net 34 proc. kaimo žmonių.

Paramos panaudojimo sėkme labiausiai tiki jaunimas iki 29 metų. 8 proc. apklaustų jaunų žmonių mano, kad Lietuva sugebės panaudoti ES paramą, o 35,8 proc. yra tos nuomonės, kad greičiausiai sugebės.

Šiuos apklausos rezultatus paskelbė savaitraštis „Veidas“.

Diskusija apie ES paramos panaudojimo skaidrumą

Pilietinės visuomenės institutas Prezidentūroje surengė diskusiją apie ES paramos panaudojimo skaidrumą bei efektyvumą. Diskusijoje dalyvavo prezidentas Valdas Adamkus, finansų ministras Algirdas Butkevičius, taip pat mokslininkai, įvairių sričių ekspertai. Diskusijos metu ieškota atsakymų į klausimus, ar politikų pažadas, kad ES parama svariai pagerins Lietuvos visuomenės gyvenimą, bus ištesėtas, ar skaidriai ir tikslingai jau šiandieną panaudojamos ES paramos lėšos? Diskusija, jos organizatorių teigimu, yra pirmas žingsnis rengiant platesnį projektą dėl ES paramos panaudojimo efektyvumo.

Pasak D. Kuolio, „Vilmorus“ atliktoji visuomenės apklausa išryškino kiekvienos respondentų grupės interesus. Kaimo gyventojai labiausiai susirūpinę parama kaimui ir žemės ūkiui, o jaunimui mažiausiai rūpi socialinių ir sveikatos apsaugos problemų sprendimas, tačiau rūpi švietimas ir kvalifikacijos kėlimas. D.Kuolio teigimu, ateityje rengiant ES paramos paskirstymo planus derėtų labiau atsižvelgti ir į visuomenės lūkesčius, tai padėtų „sustiprinti visuomenės ir valdžios pasitikėjimo ryšius“.

Laisvosios rinkos instituto eksperto Ramūno Vilpišausko teigimu, šiuo metu itin svarbu skaidriai panaudoti jau dabar gaunamą ES paramą, kurios paskirstymo prioritetai nustatyti 2004-2006 metams. Bendrajame programavimo dokumente. „Svarbu ne kuo daugiau lėšų gauti iš ES, bet kuo tikslingiau jas panaudoti, t.y. panaudoti paramą ten, kur ji atneštų didžiausią naudą visuomenei“, - sakė R. Vilpišauskas. Eksperto teigimu, ES parama „tam tikrais atvejais gali būti ir nenaudinga“, sukelti neigiamų padarinių, pirmiausia ekonominėse srityse, kur dėl gaunamų paramos injekcijų gali būti iškreipiami rinkos santykiai. Pavyzdžiui, ūkininkai, siekdami gauti kuo daugiau tiesioginės ES paramos, gali pradėti gaminti didžiulius kiekius produktų, kurių poreikio rinkoje iš tiesų nebūtų. Todėl, pasak R. Vilpišausko, reikėtų stengtis, kad kuo mažiau ES lėšų būtų skiriama tiesiogiai verslo paramai.

Pagal Eltos ir „XXI amžiaus“ inf.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija