"XXI amžiaus" priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2004 m. spalio 27 d., Nr. 20 (89)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Europos Sąjungą ir NATO lietuviai vertina kur kas palankiau nei latviai ar estai

Pasaulinės viešosios nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovės “Gallup International” atlikto tyrimo “Žmonių balsas 2004” duomenimis, teigiamai ES įvaizdį vertina 64 proc. lietuvių, 49 proc. estų ir vos 37 proc. latvių. Neigiamą nuomonę apie ES įvaizdį pareiškė tik 5 proc. Lietuvos, 13 proc. Estijos ir net 16 proc. Latvijos gyventojų. Neutralios nuomonės šiuo klausimu laikosi 27 proc. lietuvių, 33 estų ir 43 proc. latvių.

Kaip teigiama Lietuvoje tyrimą atlikusios tyrimų bendrovės “TNS Gallup” pranešime, NATO įvaizdį teigiamai įvertino 51 proc. lietuvių, 44 proc. estų ir 38 proc. latvių. Neutralumą išreiškė 35 proc. Lietuvos, 37 proc. Estijos ir 45 proc. Latvijos gyventojų. Neigiamai NATO vertina 8 proc. lietuvių, 10 proc. estų ir 12 proc. latvių.

Anot “TNS Gallup” tyrimų direktoriaus Mindaugo Degučio, Lietuvos gyventojai visuomet buvo šiek tiek aktyvesni ES šalininkai nei estai ar latviai. “Tyrimo metu išaiškėjo, kad nors Lietuvoje ES ir NATO žinomumas yra mažesnis nei Estijoje ar Latvijoje, lietuviai šias institucijas vertina kur kas palankiau nei artimiausi jų kaimynai”, - pabrėžė M. Degutis. Kaip parodė tyrimas, ES žino net 99 proc. apklaustų estų, 95 proc. latvių ir apie 90 proc. lietuvių. NATO žinomumas Estijoje siekia 97 proc., Latvijoje - 92 proc., o Lietuvoje - taip pat 90 proc.

Tyrimo “Žmonių balsas 2004” duomenimis, geriausiai iš tarptautinių organizacijų pasaulyje žinomos Jungtinės Tautos (JT). Apklausus per 50 tūkst. žmonių, paaiškėjo, kad net 84 proc. jų žino JT, 72 proc. - NATO, 67 proc. - ES. Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) žinomumas siekia 36 proc.

Pagal Eltos ir „XXI amžiaus“ inf.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija