"XXI amžiaus" priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2004 m. spalio 27 d., Nr. 20 (89)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Lietuvos pasirengimas įsivesti eurą įvertintas geriausiai, tačiau ir ji neatitinka narystės euro zonoje kriterijų

Pretendentės į euro zoną turės atlikti sunkius namų darbus, kad galėtų atsisakyti savo nacionalinės valiutos. Kol kas iš visų naujų ES narių geriausiai įvertintas Lietuvos pasirengimas įsivesti eurą. Lietuva tikisi įsivesti eurą jau 2006-ųjų pabaigoje arba 2007 metų pradžioje - kai tam bus teorinės galimybės.

Tačiau gera šalies reputacija gali lengvai subliūkšti, jei ginčų dėl biudžeto įkaitinti politikai pasiduotų pagundai išlaidauti. Lietuva perspėjama apie galimą 3 proc. biudžeto deficito viršijimą, o tai lemti gali ir neapgalvoti valdžios sprendimai. Tokiu atveju šalis negalėtų įsivesti euro bei sulauktų sankcijų. „Aš tikiuosi, kad ir kuri Vyriausybė ateitų, ji supras, jog mes jokiu būdu negalime viršyti numatyto deficito lygio“, - „Lietuvos žinioms“ sakė Lietuvos banko valdybos pirmininkas Reinoldijus Šarkinas.

Lietuva atitinka makroekonominius kriterijus, taikomus norint prisijungti prie euro zonos, tačiau norėdama tą padaryti turėtų pakeisti teisės aktus. Tai 2004 metų Konvergencijos ataskaitoje paskelbė Europos Komisija.

Europos Komisijos ataskaitoje skelbiama, kad euro įvedimo kriterijų neatitinka Lietuvos banko įstatymas, Konstitucija bei kai kurie kiti teisės aktai. Šaliai taip pat reikėtų ištaisyti Lietuvos bankui keliamus tikslus. Lietuva atitinka tris iš penkių kriterijų, vertinančių kainų stabilumą, valstybės biudžeto padėtį, valiutų kursus, ilgalaikių palūkanų normų konvergenciją ir teisinį centrinių bankų statutų suderinamumą.

Stodama į ES, Lietuva įsipareigojo įsivesti eurą. Jo įvedimo sąlyga - ne mažiau kaip dvejus metus dalyvauti Antrajame valiutų kurso mechanizme (ERM-2), prie kurio mūsų šalis prisijungė šių metų birželio 28-ąją. Lietuvos banko vadovai yra ne kartą sakę, kad, sėkmingai įvykdžiusi ERM-2 reikalavimus, Lietuva vietoj lito įsivesti eurą gali 2006 metų pabaigoje - 2007 metų pradžioje.

Tuo tarpu Europos Komisijos ataskaitos projekte, kurį gavo naujienų agentūra „Reuters“, teigiama, jog Lenkija ir Vengrija neatitinka nė vieno iš penkių kriterijų, taikomų norint prisijungti prie euro zonos, rašo verslo dienraštis „Financial Times“.

Ataskaita, kuri buvo paskelbta praėjusią savaitę, rodo, kad nei Švedija, nei bet kuri iš dešimties valstybių, įstojusių į ES gegužės mėnesį, neatitinka visų penkių ekonominių ir finansinių prisijungimo prie euro zonos kriterijų. Švedija ir Lietuva atitinka tris iš penkių kriterijų, vertinančių kainų stabilumą, valstybės biudžeto padėtį, valiutų kursus, ilgalaikių palūkanų normų konvergenciją ir teisinį centrinių bankų statutų suderinamumą.

Nors trys iš dešimties ES naujokių jau prisijungė prie valiutų keitimo mechanizmo ERM-2, kuris susiejo jų nacionalines valiutas su euru, nė viena nesitiki įstoti į euro zoną anksčiau kaip 2007 metais. Švedija, kurios rinkėjai referendume nepritarė narystei euro zonoje, ERM-2 mechanizme nedalyvauja.

ELTA

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija