"XXI amžiaus" priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2004 m. spalio 27 d., Nr. 20 (89)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Pabėgėlių sulaikymo stovyklos - vieta tikrosioms problemoms slėpti

„The New York Times" redakcijos straipsnyje nagrinėjama Europos Sąjungai ypač aktuali pabėgėlių tema. Laikraštis pastebi, kad ES būtina sukurti aiškią imigracijos strategiją, o ne slėpti iš ekonomiškai silpnų valstybių atvykstančius žmones pabėgėlių sulaikymo stovyklose kažkur už bloko ribų.

Šiurpios iš skurdo viskam pasiryžusių afrikiečių kelionės Viduržemio jūra daugiau nei aiškiai parodo, kad ES būtina priimti bendrą prieglobsčio prašančių asmenų, pabėgėlių ir nelegalių imigrantų politiką. Šiai globalinei problemai spręsti nebepakanka ankstesnių atsakymų: užmerkti akis į nelegalus, kuriems pavyko prasmukti, o likusius nugrūsti kur nors toliau.

Vokietija ir Italija pasiūlė Šiaurės Afrikoje įkurti sulaikymo centrus, kuriuose būtų laikomi pabėgėliai iš Afrikos, Artimųjų Rytų ir Azijos, kol jų prašymus dėl prieglobsčio suteikimo nagrinės kompetentingos institucijos. Iniciatyva pasiūlyta atsakant į šiose dviejose valstybėse augantį gyventojų nepasitenkinimą didėjančiu emigrantų skaičiumi. Tačiau nei Berlynas, nei Paryžius nepateikė aiškios vizijos, kaip tos stovyklos funkcionuos, ypač valstybėse, kurios niekada nepasižymėjo pernelyg dideliu žmogaus teisių paisymu. Taigi, neturint bendros ES pabėgėlių politikos, tai tikrai prastas pasiūlymas.

Neseniai panašų pasiūlymą pateikė ir Estijos, Lietuvos, Latvijos, Austrijos bei Slovakijos vidaus reikalų ministerijos. Jos išreiškė susirūpinimą iš Čečėnijos ir kitų šalių plūstančiais pabėgėliais bei nurodė, jog sulaikymo stovyklas būtų galima įrengti Ukrainos teritorijoje.

Tačiau tokios idėjos susilaukė griežto Kijevo pasipriešinimo, joms nepritaria ir Prancūzijos bei Ispanijos vyriausybės.

Neabejotina, kad nelegaliai į ES prasmukę asmenys yra rimta problema. Dauguma jų nėra ginami nei teisinės, nei socialinės sistemos tos valstybės, kurioje gyvena. Bet negalima savų bėdų perkelti ant svetimų pečių.

Gali būti, jog tinkamai prižiūrimos ir įrengtos stovyklos padės išspręsti šią problemą, bet jos neatstos bendros pabėgėlių politikos. ES reikia supaprastinti teisines imigracijos procedūras. Ši priemonė padėtų kompensuoti prastą demografinę situaciją, darbo jėgos trūkumą ir išspręstų socialinės apsaugos sektoriaus krizę. Bet kol kas pabėgėlių sulaikymo stovyklos tėra vieta tikrosioms problemoms slėpti.

ELTA

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija