"XXI amžiaus" priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2004 m. spalio 27 d., Nr. 20 (89)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Kinijos komunistai bijo prarasti valdžią dėl išsikerojusios korupcijos

Kinijos komunistų partijos vadovybė įspėjo partijos narius, kad menka kompetencija ir išsikerojusi korupcija kelia grėsmę komunistų išlikimui valdžioje. Todėl partijos vadovai paragino skubiai gerinti valdymą ir kovoti su kyšininkavimu, rašo verslo dienraštis „Financial Times“.

Neseniai paskelbtame dokumente aukščiausia partijos vadovybė nurodė, kad komunistų valdžios Kinijoje nereikėtų laikyti savaime suprantamu dalyku, ir kad šalies reformos pasiekė „kritinį etapą“. 36 puslapių dokumente teigiama, jog kova su korupcija yra Kinijos komunistų „gyvybės ir mirties“ klausimas. Valstybinė žiniasklaida paskelbė, kad, nepaisant siūlymo imtis „ideologinių naujovių“, dokumente neužsimenama apie tai, kad komunistų partija gali pakeisti dabartinį požiūrį - vykdyti rinkos reformas ir plėsti infrastruktūrą tuo pat metu išlaikant valdžios monopolį. „Privalome geriau jausti krizes, pasisemti patirties ir pasimokyti iš kitų pasaulio valdančiųjų partijų sėkmių ir nesėkmių bei rimčiau ir sąžiningiau didinti valdymo gebėjimus“, - rašoma dokumente. Šis požiūris atspindi Kinijos prezidento Hu Dzintao neseniai išsakytą nuomonę. Prezidentas leido aiškiai suprasti, kad siūlomos politinės reformos yra susijusios su veiksmingesne partijos veikla, o ne su didesne demokratija. Minėtame dokumente rašoma, jog partijos vadovai turėtų būti pasirengę jiems tenkančioms užduotims. „Kai kurie aukščiausi kadrai stokoja ideologinių ir teorinių pasiekimų, gebėjimų valdyti laikantis įstatymų bei kompetencijos spręsti sudėtingas problemas, - teigiama dokumente. - Kuo ilgiau partija liks valdžioje, tuo sunkiau bus kovoti su korupcija. Todėl partijai būtina atkakliau kovoti su korupcija ir didinti savo pajėgumą užkirsti jai kelią“.

Apie tai, jog korupcija gali sunaikinti partiją, komunistų lyderiai įspėja dar nuo dešimtojo dešimtmečio. Tačiau naujasis dokumentas taip pat atspindi prioritetus, kuriuos iškėlė Hu Dzintao, neseniai tapęs karinių pajėgų vadu ir neginčijamu Kinijos vadovu. Hu Dzintao siekia parodyti, kad jo administracija skiria daugiau dėmesio asmenų, kuriems naudos nedavė pastarųjų metų Kinijos ekonominis augimas, socialinei gerovei.

Pagal Eltą

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija