"XXI amžiaus" priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2004 m. spalio 27 d., Nr. 20 (89)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Korupcijos suvokimas Lietuvoje toks pat, kaip Kuveite ir Pietų Afrikos Respublikoje

Korupcijos suvokimo indeksas Lietuvoje šiemet nusmuko iki 4,6 balo ir yra žemiausias per pastaruosius ketverius metus. Tai rodo paskelbti Korupcijos suvokimo indekso (KSI) rezultatai, kuriuos pateikia tarptautinės organizacijos “Transparency International” Lietuvos skyrius (TIKS).

Paaiškėjo, kad šiais metais pagal korupcijos suvokimą Lietuva atsidūrė 44 vietoje 146 valstybių eilėje. Tokioje pačioje pozicijoje greta Lietuvos yra Kuveitas ir Pietų Afrikos Respublika.

2003 metais Lietuvos KSI buvo 4,7 balo, ji užėmė 41 vietą 133 valstybių sąraše. Kaip pabrėžiama TILS pranešime, Lietuvai niekaip nepavyksta įveikti 5 balų barjero, atskiriančio mažai korumpuotas valstybes nuo valstybių, kurios tebeturi rimtų korupcijos problemų. Po ketverių metų tyrimų pernai Lietuvoje pirmą kartą užfiksuotas KSI smukimas: nuo 2002 metais registruoto 4,8 balo šis indeksas pablogėjo iki 4,7 balo.

Šiais metais ekspertai sudarė KSI remdamiesi 18 apklausų, kurias atliko dvylika nepriklausomų institucijų. Šiemet KSI pagerėjo Estijoje. Tačiau pabrėžiama, kad šis pagerėjimas gali būti siejamas ir su tyrimo metodologijos pokyčiais.

Šiuo indeksu matuojama, kiek tiriamoje šalyje suvokiama egzistuojanti valstybės bei savivaldybių tarnautojų ir politikų korupcija. KSI yra kompleksinis indikatorius, nustatomas remiantis verslo atstovų apklausomis ir kitais ekspertiniais tyrimais.

KSI laikomas svarbiu informacijos šaltiniu tarptautinėms politinėms institucijoms bei verslo ir finansų struktūroms. Ekspertai pabrėžia, kad vertinant korupcijos suvokimą konkrečioje šalyje reikia žiūrėti į KSI balus, o ne į valstybių sąraše užimamą vietą. Mat tiek balus, tiek vietą gali pakoreguoti tyrimo metodologijos pokyčiai.

KSI tyrimo rezultatai tą pačią dieną skelbiami visose tirtose šalyse.

“Plataus masto korupcija viešuosiuose projektuose yra bauginanti kliūtis subalansuotai plėtrai ir nulemia pagrindinius praradimus tų visuomenės lėšų, kurios reikalingos švietimui, sveikatos apsaugai, skurdui mažinti tiek besivystančiose, tiek išsivysčiusiose šalyse, - pristatydamas KSI-2004 pareiškė prieš korupciją kovojančios tarptautinės organizacijos “Transparency International” valdybos pirmininkas Peteris Aigenas. – Jei mes, siekdami Tūkstantmečio plėtros tikslo, iki 2015 metų tikimės perpus sumažinti žmonių, gyvenančių visiškame skurde, skaičių, tai vyriausybės turi susidoroti su korupcija viešuosiuose pirkimuose“.

„Transparency International“ TI duomenimis, kasmet dėl korupcijos viešuosiuose pirkimuose pasaulyje prarandama mažiausiai 400 mlrd. JAV dolerių. “Transparency International” pradėjo skelbti korupcijos suvokimo indeksą nuo 1995 metų. Korupcijos suvokimo indeksas skaičiuojamas tik tose šalyse, kuriose buvo atlikti mažiausiai trys tyrimai.

Reuters-ELTA

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija