"XXI amžiaus" priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2004 m. lapkričio 10 d., Nr. 21 (90)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Lietuviai yra patys atsakingi už tai, kad negali keliauti į JAV be vizų

Artimiausiu metu Jungtinės Valstijos nesirengia taikyti bevizio režimo į šią šalį keliaujantiems Lietuvos piliečiams. Anot JAV ambasadoriaus Lietuvoje Stiveno Malo, lietuviai patys yra atsakingi už tai, kad jiems netaikomas bevizis režimas, nes daugelis į JAV keliaujančių Lietuvos piliečių nepaiso vizų galiojimo laiko.

„Manau, kad patys lietuviai turi būti sąmoningi ir grįžti į Lietuvą laiku, nepažeisdami išduodamos vizos galiojimo. Kad ir kaip būtų gaila, kai kurie jų pažeidžia vizų galiojimo tvarką ir taip sumažina savo tautiečių galimybes lengviau gauti vizas“, - kalbėjo S. Malas apie lietuvių atsakomybę dėl esamos padėties. Jis taip pat pažymėjo, jog Lietuvos narystė Europos Sąjungoje automatiškai nesuteikia pagrindo keisti galiojančio vizų režimo. „Ir prezidentas Dž.Bušas, ir Kongresas supranta lietuvių norą laisvai – be vizų keliauti į JAV. Tačiau vizų režimas nėra susijęs su naryste ES. Vizų įstatymus leidžia Kongresas, ne prezidentas. Prieš priimdamos įstatymą dėl bevizės tvarkos, Jungtinės Valstijos turi atskirai peržiūrėti kiekvienos konkrečios šalies atvejį ir tos šalies atitikimą nustatytiems bevizio režimo reikalavimams“, - „Žinių radijui“ sakė S. Malas. JAV ambasadoriaus žodžiais, bevizio režimo klausimas neturėtų būti siejamas su JAV ir Lietuvos tarpusavio santykiais.

„Daugelis šalių, nedalyvaujančių bevizio režimo programoje, yra artimos ir brangios Jungtinių Valstijų draugės bei partnerės. Kad galėtų būti tinkamos kandidatės šiai programai, jos pirmiausia turi atitikti vieną iš pagrindinių reikalavimų - kad atmestų vizų prašymų skaičius nebūtų didesnis nei trys procentai visų pateiktų prašymų neemigracinei vizai gauti. Kai šalys atitinka šį pagrindinį reikalavimą, galima stengtis įgyvendinti ir kitus reikalavimus“, - pažymėjo S. Malas.

Rugsėjį prezidentas Valdas Adamkus tvirtino, jog vizų problemos sprendimą apsunkina artėjantys JAV prezidento rinkimai. „Dabar yra prezidento rinkimai, todėl nesitikėkite, kad kas nors gali pasakyti, kokia bus Valstybės departamento pozicija tais klausimais“, - sakė V. Adamkus.

Gegužę Lietuvos ambasadorius JAV Vygaudas Ušackas šios šalies Valstybės departamentui įteikė notą, kurioje siūloma pradėti dvišales konsultacijas dėl bevizio režimo abiejų valstybių piliečiams turistinėms kelionėms ir komandiruotėms, trunkančioms iki 90 dienų per metus. Lietuva tokį režimą amerikiečiams taiko nuo 1994 metų.

Po rugsėjo 11-osios teroro aktų ir JAV pradėtos kovos su terorizmu kampanijos Vašingtonas ypač susirūpino atvykstančių į šalį asmenų kontrole. Pagal specialią Vizų atsisakymo programą, šiuo metu be vizų į JAV gali keliauti 27 valstybių piliečiai. Narystė ES neturi jokio tiesioginio ryšio su dalyvavimu Vizų atsisakymo programoje. Visus sprendimus, susijusius su dalyvavimu šioje programoje, JAV priima kiekvienai valstybei atskirai.

Šalis, norinti prisijungti prie šios programos, turi atitikti nemažai kriterijų. Vienas svarbiausių - mažas piliečių, nelegaliai liekančių JAV ar kitaip pažeidžiančių šios šalies įstatymus, skaičius. JAV ambasados Vilniuje atliktas tyrimas rodo, kad kas antras pastaraisiais metais turistinę vizą gavęs Lietuvos pilietis negrįžo numatytu laiku. Be to, JAV vizos turi būti išduodamos ne mažiau kaip 97 proc. besikreipiančių atitinkamos valstybės piliečių. Lietuvoje JAV vizas gauna maždaug 68 proc. besikreipiančiųjų.

ELTA

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija