"XXI amžiaus" priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2004 m. lapkričio 10 d., Nr. 21 (90)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

„Dedovščina“ Rusijos armijoje - pasibaisėtina

Kasmet dėl brutalaus elgesio su naujokais Rusijos armijoje sužalojami ar netenka gyvybių tūkstančiai jaunų vyrų. Savo ruožtu kariuomenės valdžia nepakankamai daro, kad to būtų išvengta. Tai skelbiama Niujorke įkurtos žmogaus teisių apsaugos grupės „Human Rights Watch“ Maskvoje išleistoje ataskaitoje.

Per trejus metus sudarytoje 86 puslapių ataskaitoje dokumentuojama vadinamoji „dedovščina“ - žiaurus antrus metus tarnaujančių kariškių elgesys su pirmamečiais.

Toks elgesys kasmet tūkstančiams šauktinių sukelia rimtų, dažnai nuolatinių, fizinės ir psichinės sveikatos pažeidimų. Šimtai šauktinių nusižudo ar bando nusižudyti, tūkstančiai dezertyruoja iš savo dalinių.

„Atėjo laikas Rusijos vyriausybei nutraukti šią pasibaisėtiną praktiką, - pažymi ataskaitos autorius Dyderikas Lomanas. - „Human Rights Watch“ tyrimas rodo, kad priekabiavimų galima visiškai išvengti“.

Pasak organizacijos, priekabiavimo sistemą Rusijos armijoje skatina nesibaigiantis keršto ratas: siaubingus žeminimus kentę pirmaisiais tarnybos metais, antramečiai keršija, taip pat smurtaudami prieš kitą samdinių kartą, ir taip kasmet.

Anot oficialių statistinių duomenų, per pirmąjį 2004 metų pusmetį tiesiogiai dėl priekabiavimo gyvybių Rusijoje neteko 25 šauktiniai. Kitus atvejus, manoma, kariuomenės valdžia nutyli. Iš viso nusižudė 100 samdinių - 38 proc. daugiau nei per tą patį laikotarpį 2003-iaisiais.

Tačiau dauguma karininkų „dedovščiną“ ignoruoja arba ją netgi skatina kaip priemonę disciplinai kariuomenėje palaikyti. „Vyriausybės nesidomėjimas priekabiavimu yra pritrenkiantis, - pažymi D. Lomanas. - Kaip valstybė, kuri šitaip rūpinasi savo karine jėga, gali ignoruoti veiksmus, kurie akivaizdžiai jai kenkia?“

800 tūkst. Rusijos šauktinių, tarnaujančių po dvejus metus, sudaro šalies karinių pajėgų pagrindą. Naujokų pirmuosius vienerius metus laukia katorga, net už mažus oficialių ar neoficialių taisyklių pažeidimus jie griežtai baudžiami.

Ataskaitoje „Įvykių eigos pažeidimai: nežmoniškas ir žeminantis elgesys su naujokais Rusijos ginkluotosiose pajėgose“ („The Wrongs of Passage: Inhuman and Degrading Treatment of New Recruits in the Russian Armed Forces“) aprašomi įvairūs elgesio pažeidimai, įskaitant mušimą kėdėmis ir geležinėmis lazdomis bei seksualinę prievartą.

Tyrimas buvo atliktas per trejus metus septyniuose Rusijos regionuose. Studijos metu pateikta interviu su daugiau nei 100 šauktinių, jų tėvais, vyriausybės pareigūnais, teisininkais, nevyriausybinių organizacijų ekspertais ir buvusiais kariškiais.

Ataskaitoje darome išvadą: faktas, kad kai kuriuose daliniuose priekabiavimo atvejų esama itin daug, o kituose jų nėra, rodo, jog žeminimų galima išvengti, jei karininkai imtųsi užkirsti jiems kelią.

„Human Rights Watch“ ragina Rusijos vyriausybę sukurti specialųjį būrį, kuris parengtų ir vykdytų išsamią kovos su žeminimais strategiją. Organizacija taip pat paragino įkurti specialiojo kariškių ombudsmeno postą, kuriam vadovautų Rusijos generalinis ombudsmenas Vladimiras Lukinas.

Dpa-ELTA

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija