"XXI amžiaus" priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2004 m. lapkričio 24 d., Nr. 22 (91)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Lietuva ir pagalba besivystančioms šalims

Būdama ES narė, Lietuva kartu tampa šalimi paramos teikėja, kuri prisideda prie viso pasaulio raidos. Lietuva jau gali prisidėti prie besivystančių ir pereinamąjį laikotarpį išgyvenančių šalių gyvenimo kokybės gerinimo ir pasidalyti savo sėkminga patirtimi. Tą uždavinį Lietuva gali vykdyti įsitraukdama į Jungtinių Tautų programas, iš kurių viena svarbiausių yra Jungtinių Tautų vystymo programa.

Jungtinių Tautų vystymo programa Lietuvoje

Jungtinių Tautų vystymo programa (JTVP) yra pasaulinis Jungtinių Tautų (JT) plėtros tinklas, visame pasaulyje skatinantis visuomenės raidą bei padedantis spręsti plėtros uždavinius - nuo kovos už žmogaus teises ir žmonijos saugumą, iki skurdo mažinimo ir darnios aplinkos apsaugos užtikrinimo. JTVP veikia 166 pasaulio valstybėse ir, bendradarbiaudama su šalių vyriausybėmis bei pilietine visuomene, padeda kiekvienai iš jų kurti geresnį gyvenimą savo piliečiams.

Jungtinių Tautų vystymo programa savo veiklą Lietuvoje pradėjo 1992 metais ir finansiniais ištekliais, žiniomis bei patirtimi prisidėjo prie Lietuvos pastangų įgyvendinti programas, skirtas spręsti skurdo, demokratinio valstybės valdymo, žmogaus teisių, lyčių lygių galimybių, darnaus vystymosi ir kitų sričių klausimams.

Mūsų programos tęsiamos ir šaliai tapus Europos Sąjungos (ES) nare 2004 metų gegužę. Savo projektais prisidedame prie socialinės atskirties mažinimo, kovos su korupcija, skatiname aplinkos apsaugą - taip padedame šaliai įgyvendinti ilgalaikius socialinius ir ekonominius tikslus.

Būdama ES narė, Lietuva taip pat tampa šalimi paramos teikėja - šalimi, kuri prisideda prie viso pasaulio raidos. Atsižvelgdama į naują šalies statusą, JTVP kartu su Lietuvos Respublikos Vyriausybe įgyvendina visuomenės švietimo programą bei stiprina šalies administracinius gebėjimus efektyviai teikti pagalbą plėtrai. Lietuva jau gali prisidėti prie besivystančių ir pereinamąjį laikotarpį išgyvenančių šalių gyvenimo kokybės gerinimo ir pasidalyti savo sėkminga patirtimi.

Jungtinių Tautų vystymo programa Lietuvoje taip pat aktyviai bendradarbiauja su verslo, darbdavių ir darbuotojų organizacijomis bei Ūkio ministerija ir, remdamasi Jungtinių Tautų iniciatyva „Pasaulinis susitarimas”, skatina kurti socialiai aprėpiančią ekonomiką mūsų šalyje.

Jungtinių Tautų vystymo programos tinklas pasaulyje ir Lietuvoje prisideda formuluojant ir pristatant naujas plėtros kryptis. Šiuo tinklu galima pasinaudoti ieškant pasaulinės patirties, kaip spręsti įvairius socialinės raidos klausimus. JTVP Lietuvoje taip pat sukaupė daug žinių ir patirties projektų rengimo ir valdymo, finansinių išteklių administravimo ir partnerystės kūrimo srityse. Mūsų žinios ir patirtis gali būti naudingos siekiant gauti Europos Sąjungos lėšų, kuriant ir įgyvendinant įvairius projektus Lietuvoje ar kaimyninėse šalyse.

Plėtros ir pagalbos politika

Plėtros ir pagalbos politika - tai visų išsivysčiusių šalių neatskiriama užsienio politikos dalis, kuria siekiama garantuoti taiką, ekonominį augimą bei socialinį stabilumą pasaulyje, mažinti skirtumus tarp išsivysčiusių ir besivystančių šalių bei integruoti besivystančias šalis į pasaulio ekonomiką. ES plėtros politikos tikslas – skurdo mažinimas pasaulyje.

Siekiant integruoti besivystančias šalis į globalizacijos procesą, 2000 metais JT Tūkstantmečio viršūnių susitikime pasaulio valstybės, taip pat ir Lietuva, patvirtino tūkstantmečio plėtros tikslus, kuriuos įsipareigojo įgyvendinti iki 2015 metų.

Tūkstantmečio plėtros tikslai:

· perpus sumažinti skurdą ir nepriteklių pasaulyje;

· garantuoti visuotinį pradinį išsilavinimą;

· užtikrinti lygias moterų ir vyrų teises;

· dviem trečdaliais sumažinti vaikų iki penkerių metų mirtingumą;

· trimis ketvirtadaliais sumažinti gimdančių motinų mirtingumą;

· sustabdyti ŽIV/AIDS ir kitų užkrečiamųjų ligų plitimą;

· užtikrinti darnaus vystymosi politiką;

· sukurti globalinę partnerystę plėtrai užtikrinti.

· Derybų dėl narystės Europos Sąjungos kontekste Lietuva prisiėmė tarptautinius įsipareigojimus plėtros politikos srityje (26-as derybinis skyrius).

· Tūkstantmečio tikslų įgyvendinimui 2002 metais Monterėjuje įvykusioje JT konferencijoje „Finansavimas plėtrai užtikrinti“ ES įsipareigojo iki 2006 metų skirti šiai politikai 0,39 proc. nuo BNP (kiekviena ES šalis individualiai ne mažiau negu 0,33 proc. nuo BNP). Pagal preliminarius paskaičiavimus, norint pasiekti 0,33 proc. nuo BNP, Lietuva pagalbai turėtų skirti apie 227 mln. litų.

· ES valstybės skiria plėtros ir pagalbos politikai 29 mld. JAV (2002 m.), t.y. beveik pusę visos pasaulio teikiamos pagalbos. 2002 metais ES oficiali pagalba plėtrai sudarė 0,35 proc. nuo BNP.

· 2002 metais pirma kartą Lietuvos užsienio reikalų ministerijos biudžete buvo numatytos lėšos, skirtos bendradarbiavimui su užsienio valstybėmis plėtros politikos srityje finansuoti. Suma, skirta šios politikos įgyvendinimui, siekė 100 tūkstančių litų, kas sudarė mažiau negu 0,00025 proc. nuo BVP.

· 2003 metais, skaičiuojant pagal OECD/DAC metodologiją, Lietuva plėtros ir pagalbos politikai skyrė apie 12, 26 mln. litų (0,02 proc. nuo BVP). Šį skaičių sudaro:

· įmokos toms tarptautinėms organizacijoms, kurios dalį savo lėšų skiria plėtros politikai;

· Pabėgėlių rėmimo centro bei Užsieniečių registravimo centro veiklos finansavimas;

· humanitarinė pagalba (tokią pagalbą Lietuva jau skyrė Afganistanui, Indijai, Ukrainai, Čekijai, Lenkijai, Čečėnijai, Gruzijai, Irakui, Iranui, Sudanui ir Rusijai);

· URM finansuojami dvišaliai plėtros projektai (vertė 100 tūkst.).

Lietuvai pradėjus mokėti įmokas į ES biudžetą, pagalbos dydis išaugo, nes 4,68 proc. nuo įmokų yra skiriami ES pagalbai trečioms šalims, teikiamai per įvairias pagalbos programas. Lietuvos planuojamas pagalbos dydis 2004 metais - 0,057 proc. nuo BNP (apie 32 mln. litų).

· 2003 m. gegužės 6 d. LR Vyriausybė priėmė nutarimą Nr. 564, įtvirtinantį Lietuvos plėtros ir pagalbos politikos nuostatus 2003-2005 metams. Remiantis šiuo dokumentu, Lietuva teikia pagalbą Baltarusijai, Ukrainai, Kaliningrado sričiai, Moldovai, Kaukazo šalims, Afganistanui bei Irakui. Ateityje pagalba bus teikiama ir kitoms besivystančioms šalims daugiašalės pagalbos ir ES plotmėje.

Požiūris į paramą besivystančioms ir pereinamąjį laikotarpį išgyvenančioms šalims

Šių metų rugsėjo 9-12 dienomis visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centras „Vilmorus“ atliko apklausą. Buvo apklausta 1007 18 metų ir vyresni Lietuvos gyventojai. Respondentų atranka buvo parengta taip, kad kiekvienas Lietuvos gyventojas turėtų vienodą tikimybę būti apklaustas. Apklausa vyko 18 miestų ir 58 kaimuose: Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje, Marijampolėje, Visagine; Švenčionių, Alytaus, Šakių, Plungės, Pakruojo, Šilutės, Šalčininkų, Kėdainių, Utenos, Tauragės ir Rokiškio rajonuose.

Apklausa vykdyta įgyvendinant Jungtinių Tautų vystymo programos ir LR Vyriausybės projektą „Lietuvos kaip valstybės donorės gebėjimų stiprinimas“. Ja buvo siekiama sužinoti Lietuvos gyventojų nuomonę apie paramos teikimą besivystančioms šalims, apie Lietuvą kaip šalį – paramos teikėją, kokiai paramai Lietuvos gyventojai pritaria ar nepritaria.

Pirmasis klausimas: Išsivysčiusios valstybės per paramos programas neturtingoms šalims teikia materialinę paramą, perduoda įvairių sričių žinias. Tuo siekiama užtikrinti ilgalaikę ekonominę bei socialinę neturtingų valstybių pažangą, kad ateityje jos pačios galėtų patenkinti savus poreikius. Tokia politika vadinama plėtros ir pagalbos politika. Ar jūs manote, kad išsivysčiusios valstybės turi vykdyti šią politiką? Į šį klausimą didžioji dalis (82,7 proc.) respondentų atsakė teigiamai. Neigiamai atsakė 4,2 proc., o savo nuomonės neišsakė arba neturėjo 13,1 proc. apklaustųjų. Daugiausia teigiamai atsakiusių yra tarp 18-29 metų amžiaus grupės respondentų (91,4 proc.) ir 50-59 metų amžiaus grupės respondentų (86,8 proc.), mažiausiai – 74,3 proc. – tarp vyresnių nei 70 metų amžiaus grupės respondentų. Daugiausia neigiamai atsakiusių buvo 50-59 metų amžiaus grupės respondentų (5,9 proc.). Nuomonės šiuo klausimu neturėjo daugiausia vyresni nei 70 metų žmonės (22,8 proc.). Tarp respondentų, į šį klausimą atsakiusių „taip“, didžiausias procentas buvo turinčių vidurinį ir specialųjį vidurinį išsimokslinimą (86,7 proc.), mažiausias – tarp turinčių nebaigtą vidurinį išsilavinimą (71,8 proc.). Tarp pasisakiusių neigiamai - daugiausia aukštąjį išsilavinimą turinčių respondentų (7,9 proc.). Tarp nuomonės neturinčiųjų – daugiausia buvo nebaigtą vidurinį išsimokslinimą turinčių grupėje (23,9 proc.). Skirstant pagal pajamas – tarp pritariančiųjų plėtros ir pagalbos politikai daugiausia (87,6 proc.) tie, kurie gauna didžiausias pajamas (nuo 501 Lt šeimos nariui), o tarp gaunančiųjų 300–500 Lt šeimos nariui teigiamų atsakymų buvo mažiausiai (79,1 proc.). Daugiausia neturinčiųjų nuomonės taip pat yra šioje grupėje (15,3 proc.). Daugiausia teigiamai į šį klausimą atsakė moksleiviai, studentai, namų šeimininkės ir darbininkai. Daugiausia neigiamą nuomonę turinčiųjų yra tarp specialistų su aukštuoju. Mažiausiai teigiamų atsakymų buvo tarp kaimo gyventojų (73 proc.), tačiau tarp jų buvo ir daugiausia neatsakiusių į klausimą (21,3 proc.).

Antrasis klausimas: Ar jūs manote, kad Lietuva turėtų vykdyti plėtros ir pagalbos politiką, t.y. turėtų teikti paramą ir perduoti žinias skurdesnėms šalims? Į jį teigiamai atsakė 72 proc., neigiamai — 17,9 proc. (priežastys, kad Lietuva neturėtų vykdyti plėtros ir pagalbos politikos: Lietuva pati neturtinga, pačiai reikia pagalbos, todėl, kad šalis pati turi pasirūpinti savo žmonėmis, prieš teikdama pagalbą kitiems), o nežinojo ar neatsakė 10,1 proc. respondentų. Labiausiai šiai Lietuvos politikai pritaria 18-29 ir 30-39 metų žmonės (85,2 proc. ir 75,3 proc.), mažiausiai – 60-69 metų (63,3 proc.), tarp jų yra ir daugiausia nežinančių ar neatsakiusių (14,6 proc.). Daugiausia teigiamai į klausimą atsakė aukštąjį išsimokslinimą turintys respondentai (78,3 proc.). Įdomu, kad daugiausia prieštaravusių tokiai kitų šalių politikai taip pat buvo šioje grupėje. Daugiausia nepritariančių šiai Lietuvos politikai yra turintieji nebaigtą vidurinį išsilavinimą (22,7 proc.) ir tarp gaunančiųjų 300-500 Lt pajamas šeimos nariui (20,1 proc.). Kaip ir atsakant į pirmą klausimą, daugiausia pritariančių buvo tarp didžiausias pajamas šeimos nariui (501 ir daugiau Lt) gaunančių respondentų (79,5 proc.). Tarp pritariančiųjų - daugiausia moksleivių ir studentų (87 proc.) bei tarnautojų be aukštojo išsilavinimo (80,8 proc.). Priešiškiausiai nusiteikę darbininkai (21 proc.) ir pensininkai (20,7 proc.). Daugiausia neatsakiusių į šį klausimą buvo tarp bedarbių (15,7 proc.), namų šeimininkių (14,8 proc.) ir pensininkų (13,7 proc.). Daugiausia nepritariančių - tarp Vilniaus ir kaimų gyventojų (23,3 proc. ir 18,7 proc.). Daugiausia teigiamai atsakiusiųjų gyvena nedideliuose miestuose (80,3 proc.). Nuomonės neturi daugiausia kaimo gyventojai (18,1 proc.).

Trečiasis klausimas: Jūsų manymu, kokią paramą Lietuva galėtų teikti neturtingoms šalims?

49,4 proc. pasisakė už siuntimą medikamentų ir maisto per stichines nelaimes ar karinius konfliktus nukentėjusiems žmonėms (daugumą sudaro 40-49 metų respondentai (56,1 proc.), 27,6 proc. apklaustųjų atsakė, kad reikia siųsti į neturtingas valstybes įvairių sričių ekspertus bei specialistus (daugiausia 18-29 metų grupėje žmonių – 35,8 proc.), o 9 proc. už lėšų skurdui mažinti mažai išsivysčiusiose valstybėse skyrimą (daugiausia – 12,1 proc. – yra 40-49 metų grupės respondentai). 14 proc. neturėjo nuomonės arba neatsakė (daugiausia vyresni nei 70 metų žmonės). Ekspertų siuntimui labiausiai pritarė didžiausias pajamas turintys (501 ir daugiau Lt) – 37,8 proc. bei specialistai su aukštuoju išsilavinimu (41,8 proc.). Už medikamentų ir maisto siuntimą daugiausia pasisakė mažiausias pajamas turintys (iki 200Lt) – 53,8 proc. bedarbiai (67,5 proc.), darbininkai (53 proc.) ir tarnautojai, neturintys aukštojo išsilavinimo (51 proc.). Lėšų skurdui mažinti skyrimą labiausiai remia nebaigtą vidurinį, vidurinį ir specialųjį išsilavinimą turintys gyventojai (abiejų grupių po 9,7 proc.) bei tie, kurių pajamos šeimos nariui neviršija 200 Lt (11,1 proc.). Tarp neturėjusiųjų nuomonės daugiausia pensininkų (21 proc.), ir Vilniaus (16,6 proc.) bei kaimo (19 proc.) gyventojai.

Ketvirtasis klausimas: Yra keli būdai skirti lėšų neturtingoms valstybėms. Kuris iš nurodytų būdų jums atrodo efektyviausias?

58,7 proc. gyventojų mano, kad geriausia skirti lėšas tarptautinėms organizacijoms, tokioms kaip Jungtinės Tautos, Raudonasis Kryžius ir kitoms, dirbančioms neturtingose valstybėse, 12,8 proc. gyventojų mano, kad geriausia skirti lėšas Lietuvos organizacijoms ir firmoms, kurios dirba neturtingose valstybėse, 6,5 proc. mano, kad geriau skirti lėšas neturtingų valstybių vyriausybėms. 2 proc. gyventojų kaip efektyviausią paramos būdą nurodė pinigų dalijimą tiesiogiai žmonėms arba specialistų siuntimą, o 20,1 proc. išvis neatsakė į klausimą arba nežinojo, ką atsakyti. Už lėšų skyrimą tarptautinėms organizacijoms daugiausia pasisakė 40-49 metų gyventojai (67,2 proc.), turintys didžiausias pajamas (501 ir daugiau Lt ) ir tarnautojai, neturintys aukštojo išsilavinimo – 67,3 proc. Lėšų skyrimui Lietuvos organizacijoms daugiausia pritaria 19-29 metų gyventojai (19,8 proc.), mažiausias pajamas turintys (16,4 proc.) ir moksleiviai bei studentai (23,9 proc.). Lėšų skyrimui neturtingų valstybių vyriausybėms daugiausia pritaria 70 metų ir vyresni (8,4 proc.), aukštąjį išsilavinimą turintys (8,5 proc.) ir namų šeimininkės (13 proc.).

Penktasis klausimas: Jūsų manymu, kurioms šalims/regionams Lietuva galėtų suteikti pagalbą?

47,8 proc. gyventojų mano, kad pačioms vargingiausioms valstybėms, 20 proc. gyventojų mano, kad reikėtų padėti buvusioms Sovietų Sąjungos respublikoms/NVS šalims, 11,2 proc. - kad pietryčių Europos šalims, 3,2 proc. - patyrusioms stichinę nelaimę ar nukentėjusioms nuo terorizmo ir karo, o 29 proc. nežinojo/neatsakė į klausimą.

Paramą pačioms vargingiausioms valstybėms labiausiai rėmė 18-29 metų (62,3 proc.), mažiausias pajamas turintys (50,3 proc.) ir tarnautojai, neturintys aukštojo išsilavinimo (57,7 proc.). Už paramą NVS šalims daugiausia pasisakė 30-39 metų (23,7 proc.), aukštąjį išsilavinimą turintys (23,3 proc.) ir didžiausias pajamas gaunantys (25,9 proc.) gyventojai.

Už paramą pietryčių Europos šalims daugiausia pasisakė 40-49 metų (15,7 proc.), aukštąjį išsilavinimą turintieji (13,2 proc.) ir moksleiviai bei studentai (21,7 proc.).

Daugiausia šiuo klausimu negalinčių pasisakyti buvo kaimo gyventojai (37,8 proc.).

Parengta pagal Lietuvos užsienio reikalų ministerijos
ir Jungtinių Tautų vystymo programos Lietuvoje informaciją

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija