"XXI amžiaus" priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2004 m. lapkričio 24 d., Nr. 22 (91)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Karai ir terorizmas

Vilius Bražėnas

Neseniai Jungtinių Tautų Organizacijos (JTO) generalinis sekretorius Kofis Ananas, lyg nuo kalno nužengęs Mozė, paklojo JTO išmintį: „Irako karas nepadarė pasaulio saugesnio“. Lyg JTO turėtų kokį nors pasaulio saugumo nuo teroro matuoklį.

Nepritariu amerikiečių kariavimui Irake: norėčiau, kad ten kariautų arčiau esą prancūzai ir vokiečiai, o amerikiečiai saugotų savos valstybės sienas nuo milijonų svetimšalių nelegalios invazijos be karo paskelbimo. Tačiau, kaip liudija kurdų ir kitų irakiečių masinės kapavietės, kas nors turėjo „nusodinti“ Sadamą Huseiną. Svarbiausia – nuo naftos statinės. Antraip pasaulis jei ne šiandien, tai rytoj sėdėtų be naftos.

Deja, anot vieno anglo žurnalisto, labdaros socialistinės Prancūzijos ir Vokietijos valstybės neturi pakankamai karinių pajėgų pasiųsti į Iraką. Jos yra kariniu požiūriu nusigyvenusios. Net į jų pašonėje esančius Balkanus žudynėms sustabdyti turėjo atskristi amerikiečiai.

Jau daug metų musulmonai arabai žudo ir prievartauja krikščionis juodaodžius Sudane. Kodėl ten nėra vokiečių, belgų, danų, ispanų, prancūzų karių? Jei genocidui sustabdyti įsikiš amerikiečiai, juos kaltins okupacija ir imperializmu. O patys, su JTO viso pasaulio tironijai atstovaujančiu generaliniu sekretoriumi, nori tik nurodinėti JAV, kur ir kada kiek karių siųsti bei kaip ir kiek ilgai kur kariauti. Pats K.Ananas atstovauja Ganai, kurioje neseniai diktatoriumi buvo Idis Aminas, kaip teigiama, valgęs (paties rankomis nužudytų) politinių priešų širdis. Ir kai Amerika neprašo JTO „parlamentarų“ leidimo ginti savus ar žmonijos interesus, JTO ir „senoji Europa“ kaltina JAV izoliacionizmu ir imperializmu.

O kam rengėsi Irako Sadamas Huseinas, jei ne imperializmui?

Jis rengėsi pasaulį paversti į Islamo imperiją. Ir tikriausiai teisingai galvoja tie politologai, kurie teigia, kad Irake karas vyksta dėl naftos, o ne dėl kokių cheminių ar atominių ginklų slėpimo. S.Huseino „slaptas“ ginklas prieš pasaulį buvo planuojamas naftos monopolis. Nebūtų pakenkusi, žinoma, ir viena kita atominė bombelė.

Pats Irakas turi milžiniškus naftos išteklius. Užgrobus Kuveito, Saudo Arabijos, Arabų Emyratų bei Irano naftos šaltinius, drauge (iš pradžių) su V.Putinu S.Huseinas būtų galėjęs paklupdyti likusį pasaulį. Jau dabar, naftos kainoms dėl dirbtinių trūkumų pakilus, ir mes jaučiame piniginių spaudimą. Kaipgi atrodytų pasaulinė naftos blokada? Lietuvoje automobilių kamščiai keliuose tuoj pat išnyktų. Daug kur naftos pristigtų net dviračių dirbtuvėms veikti. Įsidėmėtina, kad S.Huseinas iš anksto statė Irake ne tik rūmus, bet ir didžiausią mečetę arabų pasaulyje. Pats, ko gero, būtų tapęs ir vyriausiuoju mula. Tad bent jau nuo naftos priklausą europiečiai turėtų džiaugtis amerikiečiais Irake. Be to, S.Huseinas buvo papirkęs ir JTO valdžią. Dabar vis labiau aiškėja bjaurus JTO kyšininkavimo skandalas su net per dešimt milijardų dolerių JTO sugalvoto „naftos už maistą“ (ir „vaistus vaikams“) planu Irakui. Daugiau nei dešimt milijardų dolerių dingo JTO taikos mylėtojų kišenėse.

Ar JAV kariai Irake yra pasaulinio terorizmo priežastis, kaip kai kas mėgina teigti? Deja, terorizmas yra senas išradimas. Dar nebuvo karo Irake, kai senovės Indijoje veikė „žudikų“ slaptos grupuotės. Ar Irako karas paskatino Rusijos teroristus mėtyti bombas net carams žudyti? Teroristų kulkos prieš kronprincą Balkanuose pastūmėjo pasaulį į Pirmąjį pasaulinį karą. Ir tas karas, kaip ir Antrasis pasaulinis karas „nepadarė pasaulio saugesnio“. Ir ne Antrasis pasaulinis karas padidino terorizmą, o po jo sukurtos dvi teroro imperijos: Sovietų Sąjunga ir raudonoji Kinija. Ne kariai, o civilinės valdžios išžudė milijonus ir išplėtė terorizmą net per specialias terorizmo mokyklas ir teroristų stovyklas Sovietijoje. Be to, pamirštama, kad amerikiečių dar nebuvo nei Afganistane, nei Irake, kai sensacingais teroro veiksmais buvo užpulti amerikiečiai jų pačių teritorijoje.

Žinoma – tiesa, kad žydų ir palestiniečių karas padeda teroro kurstytojams. Jei nebebūtų to, būtų sumanyta kita papildoma paskata.Tad į terorizmo priežastis ir jo kilmę reikėtų žiūrėti blaiviau ir iš istorinio bei geopolitinio taškų. Net ir savižudžiai teroristai ne visi žudėsi dėl idėjos. Kai ką patraukė S.Huseino mokamos 20–25 tūkst. dolerių pašalpos likusioms jų šeimoms. Daugelis net europiečių ir amerikiečių dėl apdraudos dydžio rizikuoja imtis labai pavojingų darbų.

Islamo diktatūros kūrėjai visada suras teroro pateisinimą. Jiems vien tik krikščionybė ir Vakarų kultūra teikia ganėtino pagrindo siųsti kitus žudytis ir žudyti. Išlepę baltieji vakariečiai tuo tarpu ieško tik pasiteisinimų neginti savo tikėjimo laisvės bei savų principų, kurių dažnas nebeturi. Tad dvasinio barbarizmo barbarams lengva griauti pasaulio kultūros ir civilizacijos pamatus. Todėl už teroro plitimą pasaulyje vargu ar galima kaltinti vien tik teroristus. Visur galioja sena išmintis: „Blogis triumfuoja, kai gerieji nieko nedaro“. Dažnai galioja ir vergiją panaikinusio JAV prezidento Linkolno įspėjimas: „Tylėjimas, kai privalu prabilti, daro žmones bailius“. Ar tylėsime atsidūrę prieš dvasinį terorizmą Europos Sąjungoje (ES)?

Matome, kad ES nihilistinė ponija bando ES Konstitucijoje atsikratyti krikščioniško Europos paveldo. Matėme, kaip ne lygių teisių, bet privilegijų siekiančių homoseksualų šalininkai ES parlamente atėmė minties ir žodžio laisvę Italijos katalikui kandidatui į ES komisarus ir išstūmė jį iš komisijos. Tačiau krikščioniškos Lietuvos ponija skubos keliu pripažino nepatikrintą, nepataisytą, aiškiai antikrikščionišką ES Konstituciją, nepaisant pasaulio dvasinio autoriteto popiežiaus Jono Pauliaus II įspėjimo atitaisyti istorinę ir moralinę klaidą. Kur staiga dingo krikščionys Lietuvos Respublikos Seime ir Vyriausybėje tuo lemiamu momentu, kai dėl ES Konstitucijos buvo balsuojama Seime?

Jei Seimas gali ES Konstituciją ratifikuoti, kitas, po ketverių metų išrinktas krikščioniškas – lietuviškas Seimas gali ją ir deratifikuoti, iki ji bus pataisyta, kad atitiktų istorinei kultūrinei Europos kilmei. Tad jau dabar metas pradėti rengtis 2008 metų Seimo rinkimams. Bent jau tylėti būtų nusikaltimas. Nes matome, kaip nuolaidžiavimas skatina terorizmą, ir fizinį, ir dvasinį.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija