"XXI amžiaus" priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2004 m. lapkričio 24 d., Nr. 22 (91)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Kas rauna Maskvos
„branduolinius dantis“?

Petras KATINAS

Londono laikraščiai „Independent“ ir „Gardian“ paskelbė, kad Didžiosios Britanijos premjeras Tonis Bleiras pritarė JAV prezidento Džordžo Bušo pasiūlymui ir sutiko, jog amerikiečių priešraketinės gynybos sistemos raketos būtų dislokuotos Šiaurės Jorkšyre. „Gardian“ taip pat skelbia, kad JAV pradėjo derybas su Lenkijos, Vengrijos ir Čekijos vyriausybėms dėl priešraketinės gynybos raketų dislokavimo jų teritorijoje, taip pat dėl galingos radiolokacinės stoties įkūrimo Čekijoje.

Visi tie pranešimai sukėlė naują Rusijos generolų militaristinių pareiškimų bangą. Pasak įtakingo generolo pulkininko Leonido Ivašovo, Baltieji rūmai jau seniai planuoja išplėsti savo priešraketinės gynybos sistemą į Europą. Jos elementai tikriausiai bus išdėstyti ne tiktai Anglijoje, bet ir Lenkijoje, Ukrainoje bei kitose buvusiose Varšuvos bloko šalyse. Amerikiečiai nuosekliai siekia blokuoti balistinių raketų trajektorijas, kurios gali būti nukreiptos į JAV. Generolas L.Ivašovas sakė esą visiškai tikras, jog Vašingtonas visomis išgalėmis siekia devalvuoti Rusijos raketinį potencialą. Esą visi JAV karinės doktrinos dokumentai rodo, kad priešraketinės gynybos sistema turi globalinį charakterį ir yra nukreipti prieš Rusiją. Į ją žiūrima ne kaip į sąjungininkę, o kaip į potencialų priešą. „Mes Jungtinėms Valstijoms kaip buvome, taip ir liekame geopolitiniu varžovu, tiksliau pasakius, priešu“, – sakė generolas L.Ivašovas. Jo kolega, kitas rusų generolas, buvęs raketinės strateginės paskirties kariuomenės štabo viršininkas Viktoras Jesinas buvo kiek atsargesnis ir pareiškė: „Aš nemanau, kad amerikiečių plečiama priešraketinės gynybos sistema Europoje kokiu nors būdu kelia grėsmę Rusijai. Nesu tikras, jog JAV pavyks pastatyti užtvarą aplink išsiplėtusio NATO šalis. Tačiau šios Amerikos priemonės žymia dalimi riboja mūsų strateginių branduolinių pajėgų kovines galimybes, nors mes ir nesirengiame su kuo nors kariauti“. Anot generolo V.Jesino, plėsdamos savo priešraketinės gynybos sistemą Jungtinės Valstijos siekia politiškai spausti Rusiją, nes stipri ir apginta nuo strateginių branduolinių raketų Amerika įgauna papildomų ir stiprių kozirių derybose su Rusija įvairiais klausimais. JAV uždavinys – pasiekti minimalų Rusijos poveikį pasaulio politikoje. Abu generolai labai gyrė prezidento V.Putino pareiškimą, padarytą po tragiškų Beslano įvykių, kuriame jis pareiškė: „Silpnus visada muša“. Todėl V.Putinas įsakmiai pareikalavo stiprinti Rusijos strateginių branduolinių raketų pajėgas ir pabrėžė, jog pinigų tam tikslui bus skirta tiek, kiek reikės.

Kaip žinoma, po 2001 metų teroristinių atakų Niujorke JAV pasitraukė iš dar 1972 metais pasirašytos priešraketinės gynybos sutarties. Šia sutartimi buvo draudžiama kurti ginklų sistemas, kurios galėtų sunaikinti strategines raketas su branduolinėmis galvutėmis. Tai buvo grindžiama tuo, kad visi yra bejėgiai prieš branduolinį ginklą, todėl niekas nesiryš jo panaudoti. Dabar JAV nuosekliai kuria savo priešraketinį „lietsargį“, pirmiausia siekdama apsaugoti savo teritoriją nuo galimų raketinių smūgių.

Visa tai kelia Rusijos susirūpinimą. Šiomis dienomis Maskvos laikraštyje „Nezavisimaja gazeta“ pasirodė didžiulis šio dienraščio karinių apžvalgininkų V.Miasnikovo ir V.Ivanovo straipsnis grėsmingu pavadinimu: „Rengiamasi išrauti Maskvai branduolinius dantis“. Jame rašoma: „JAV raketų, skirtų sunaikinti priešininkų raketas, dislokavimas Didžiojoje Britanijoje – visiškai logiškas. Tai priešakinės JAV priešraketinės gynybos sistemos pozicijos, kurių paskirtis – sunaikinti Rusijos balistines raketas jų starto trajektorijoje. Tai yra numušti „Topolius“ (rusų strateginių branduolinių raketų pavadinimas) iškart, vos pakilusius virš Plesecko bazės. Pentagonas siekia dislokuoti savo priešraketines sistemas kuo arčiau Rusijos sienų. Pavyzdžiui, Lenkijoje, kurioje siekiama irgi dislokuoti JAV raketas požeminėse šachtose. Vengrija irgi sutinka su tokių raketų dislokacija savo teritorijoje“.

Kad ir kaip būtų keista, bet Rusijos armijos generolai sąjungininkų randa pačiame NATO. Cituojami Vokietijos ir Prancūzijos gynybos ministerijų pareigūnų pareiškimai, kuriuose kritikuojami Vašingtono planai keisti savo priešraketines sistemas Rytų ir Vidurio Europoje. Vienas aukštas Prancūzijos gynybos ministerijos karininkas, kurio pavardė neminima jo prašymu, teigė, jog visai galimas dalykas, kad tos amerikiečių sistemos ir apsaugos JAV teritoriją, tačiau pati Europa tampa taikiniu. Taigi net naujieji Maskvos draugai Paryžiuje ir Berlyne pripažįsta, jog Rusija tebekelia realią grėsmę ne tik JAV.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija