"XXI amžiaus" priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2004 m. gruodžio 22 d., Nr. 24 (93)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Kilpa užsiveržė

Petras KATINAS

Kremliui, konkrečiau, Rusijos teisingumo ministerijai, paskelbus, kad tariamai už nesumokėtus 27 mlrd. dolerių mokesčių gruodžio 18 dieną aukcione bus parduodamas naftos kompanijos „Jukos“ pagrindinis naftos gavybos padalinys „Juganskneftegaz“, tapo aišku, kad ši naftos milžinė likviduojama. Ta proga Maskvos dienraštis „Izvestija“ paskelbė didžiulį straipsnį apie legendinį JAV milijardierių Džoną Rokfelerį, kurį palygino su jau metus Lubiankoje sėdinčiu „Jukos“ vadovu Michailu Chodorkovskiu. Esą taip atsitiko ir XX a. pradžioje su pačiu turtingiausiu JAV bei pasaulio žmogumi Dž.Rokfeleriu, kuris kontroliavo daugiau nei 90 proc. JAV naftos pramonės ir kurio valdžia bei įtaka buvo didesnė nei JAV Kongreso. Tačiau 1911 metais Dž.Rokfelerio monopolinė naftos imperija teismo sprendimu buvo suskaldyta į 38 nepriklausomas kompanijas. Tiesa, jo į kalėjimą niekas nepasodino. O į turto „likučius“, siekusius 150 milijardų dolerių (dabartinėmis kainomis), niekas nesikėsino. Taigi palyginimas nelabai vykęs. Tuo labiau kad, smaugdamas „Jukos“, Kremlius pusvelčiui parduoda jos turtą kitam monopolininkui „Gazprom“, tiksliau, jo padaliniu „Gazpromneft“. Sužinoję apie tai šeši didžiausi užsienio bankai, sutikę duoti „Gazprom“ šešių milijardų dolerių paskolą, dabar atsisakė tai padaryti, kol nebus teisėtai išaiškintos „Jukos“ naikinimo aplinkybės. Nieko nepadėjo ir „Jukos“ vadovų kreipimasis į JAV teismą prašant pradėti bankroto procedūrą. Aišku, „Jukos“ vadovai, kreipdamiesi į JAV teismą, puikiai žinojo, kad Rusijos valdžiai bet koks amerikiečių teismas neturės jokios reikšmės. Buvo bandoma atkreipti dėmesį į Rusijos valdžios savivalę „Jukos“ atžvilgiu. Ir dabar daugelis ekonomikos ekspertų negali suprasti, kodėl Kremlius naikina pelningai dirbusią didžiausią Rusijos naftos kompaniją. Faktiškai „Jukos“ jau sužlugdyta, nes kampanijos akcijų vertė nusmuko tik iki dviejų milijardų dolerių. Tai yra per metus sumažėjo daugiau kaip 20 kartų! Praėjusį sekmadienį vykęs aukcionas truko vos penkias minutes ir jame faktiškai dalyvavo tik vienas pirkėjas – niekam nežinoma „Baikalfinansgrup“ kompanija. Apie šios kompanijos veiklą niekas irgi nieko nežino. Minia žurnalistų, susirinkusių prie patalpų, kuriose vyko aukcionas, neteko žado, kai buvo paskelbtas nugalėtojas, nupirkęs „Juganskneftegaz“ už devynis milijardus dolerių. Paaiškėjo, kad niekam nežinoma „Baikalfinansgrup“ registruota vienoje Tverės nušiurusioje kavinėje, kurios savininkai nieko nėra girdėję apie paslaptingą „Baikalfinansgrup“.

Kaip teigia dauguma Rusijos apžvalgininkų, niekam nežinoma kompanija tėra „Gazprom“ statytinė arba valdžios sugalvota akcija. Teisingumo ministerijos atstovas pranešė, jog, per dvi savaites nesumokėjus tų devynių milijardų dolerių, „Juganskneftegaz“ akcijos pereina valdžios žinion. Greičiausiai taip ir atsitiks.

„Mažeikių naftos“ vadovai ramina visuomenę, kad „Jukos“ nafta tekės į Mažeikių įmonę kaip ir buvo planuota. Tačiau Maskvoje niekas oficialiai nepaneigė pranešimų, kad Rusija neįtraukė „Jukos“ naftos į kitų metų sausio mėnesio grafiką. Tad niekas nežino, kaip elgsis „Gazprom“ ar kas nors kitas, kuris vykdo tik Rusijos valdžios nurodymus.

„Slapto plano“ autorius ūkio ministras V.Uspaskichas neįžiūri jokio pavojaus dėl naftos tiekimo sutrikimų į „Mažeikių naftą“. Pasak ministro, dabar svarbiausia, kad ir kas įmonę įsigytų, nepolitizuoti šio klausimo. Daugiau negu keistas raginimas! Juk kaip kitaip, jeigu ne politika galima vadinti valdžiai neįtikusios kompanijos naikinimą atiduodant jos turtą mūsų ministro globėjams iš „Gazprom“. O V.Uspaskicho slapukavimą dėl jo „slaptojo plano“ Kremliui nacionalizavus „Jukos“, reikia vertinti ypač neigiamai. Jau vis atkakliau sklinda kalbos, kad pats V.Uspaskichas nori įsigyti kontrolinį akcijų paketą, aišku, Vyriausybės vardu.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija