"XXI amžiaus" priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2004 m. gruodžio 22 d., Nr. 24 (93)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Be garbės ir sąžinės

Rusijos laikraščiuose, bent jau tuose, kurie dar nevirto „patriotiniais“, nemažėja straipsnių apie rusų armijos karininkų nuolat keliamus skandalus. Ne tik tyčiojantis iš pavaldinių, bet svarbiausia – korupcinius. Ta proga dienraštis „Komsomolskaja pravda“ priminė rusų literatūros klasiko rašytojo Aleksandro Kuprino apsakymą „Bregetas“. Apsakymo siužetas toks: viename caro armijos karininkų vakarėlyje jo dalyviui rotmistrui dingo brangus laikrodis. Vagyste buvo įtartas poručikas Čekmariovas, pas kurį buvo rastas lygiai toks pat „Breget“ firmos laikrodis. Pasipiktinę vakarėlio dalyviai pasiūlė poručikui palikti kompaniją. Pastarasis nepakėlė tokios baisios gėdos ir nusišovė. O dingęs laikrodis buvo rastas tarp karininkų išgertų degtinės butelių. Taigi karininkas nusižudė vien todėl, kad buvo įtartas įvykdęs vagystę. Savo garbę jis įvertino brangiau už gyvybę.

Dabar tokių arba bent jau panašių dalykų Rusijos armijoje niekas net neįsivaizduoja, nes karininko garbė Rusijoje nebeegzistuoja nuo pat bolševikų atėjimo valdžion 1917 metais. Apie kokią garbę galima kalbėti, jeigu patys aukščiausio rango sovietiniai generolai iš „legendinio“ maršalo G.Žukovo aplinkos Antrojo pasaulinio karo pabaigoje iš sutriuškintos Vokietijos vagonais gabeno prisiplėštą turtą, menines vertybes. Kaip rašo „Komsomolskaja pravda“ žurnalistas Viktoras Baranec, per pastaruosius dešimt metų daugiau kaip 160 generolų ir admirolų bei keturi tūkstančiai karininkų buvo apkaltinti įvairiausiais nusikaltimais. Daugiausia susijusiais su valstybinio turto, tarp jų ginklų bei sprogmenų grobimu, prekyba jais, taip pat valdiškų pinigų pasisavinimu. Ką jau kalbėti apie daugybę bylų, iškeltų už savo pavaldinių mušimą, išnaudojimą, pagaliau marinimą badu.

Beveik kiekvieną savaitę Rusijos laikraščiai praneša, tuo stebindami ne tik visuomenę, bet ir pasaulį, apie Rusijos generolų, pulkininkų ir žemesnio laipsnio karininkų nusikaltimus ir kitas šunybes. Tiesą sakant, dėl to dauguma rusų jau per daug nebesistebi. Mat visose valdžios grandyse korupcija ir suktybės lenda pro visus plyšius. Tai kuo gi žmonės su auksiniais antpečiais, ant kurių žiba daugiau ar mažiau žvaigždučių, gali būti kitokie? Štai tik keletas pastarųjų savaičių spaudoje pateiktų faktų. Daugybe ordinų ir medalių apdovanotas antrojo rango kapitonas pavogė (teismo nuosprendyje rašoma, kad pasisavino) iš savo vadovaujamo karo laivo kasos dvylika milijonų rublių. Generolas pulkininkas iš Gynybos ministerijos biudžeto apgaule sugebėjo pasiglemžti kur kas daugiau – dešimt milijonų dolerių. Apsivogusių generolų, admirolų ir pulkininkų advokatai, gindami savo klientus, pirmiausia pateikia „svariausią“ argumentą: ko jūs kimbate, draugai teisėjai ir prokurorai, juk armija – visuomenės dalis, o tai, kas joje vyksta kasdien, neišvengiamai atsiliepia ir armijoje. Anot vieno advokato, jeigu visuomenė tiesiog persunkta totaline korupcija ir grobimu, tai armija, tiksliau pasakius, karininkų korpusas, stengiasi neatsilikti. Antras gynėjų argumentas – labai maži Rusijos karininkų atlyginimai, kurie, jeigu juos lygintume su civilinių tarnybų valdininkais, pagal materialinį atlyginimą yra žemiausiojoje socialinės piramidės pakopoje. Todėl, anot apsivogusių karininkų gynėjų, jie tiktai siekė pagerinti savo materialinę padėtį, pasisavindami pinigus ar kitokį karinį turtą. Tai tarsi kompensacija, savavališkai paimta iš valstybės. Aišku, šie argumentų pateikėjai supranta, jog tokie pateisinimai primena pigius cirko triukus. Juk iš tiesų šiuo metu Rusijos armijoje daugiau kaip 400 tūkstančių karininkų ir, aišku, vagia toli gražu ne visi. Bet liūdniausia, jog, oficialiais karinės prokuratūros duomenimis, šiuo metu kas dešimtas generolas ir kas 30-as pulkininkas apkaltintas korupcija ir kitais neteisėtais veiksmais. Todėl tenka sutikti su vienu rusų armijos jefreitoriumi, kuris buvo nubaustas už tai, kad iš karinės virtuvės pavogė kelis kilogramus mėsos. Jis pareiškė: „Kokią jūs turite moralinę teisę smerkti mane bei reikalauti, kad aš sąžiningai tarnaučiau tėvynei, jeigu jūs patys iki ausų sėdite kur kas didesniame mėšle“.

Apie skurdžius Rusijos karininkų atlyginimus spręskite patys: armijos leitenanto atlyginimas su visais priedais siekia 6048 rublius, kapitono, užimančio kuopos vado pareigas, - 6947 rubliai, papulkininkio bataliono vado – 8193 rubliai, pulkininko pulko vado atlyginimas – 10003 rubliai, divizijos vado generolo pulkininko – 11849 rubliai per mėnesį (10 rublių – 0,92 lito).

Petras Katinas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija