"XXI amžiaus" priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2004 m. gruodžio 22 d., Nr. 24 (93)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Politinės partijos laikomos labiausiai korumpuotomis institucijomis pasaulyje

Politinės partijos yra laikomos labiausiai korumpuotomis institucijomis pasaulyje, rodo organizacijos „Transparency International“ atliktos ir Paryžiuje pristatytos visuomenės apklausos duomenys.

„36-iose iš 62-jų apklausoje dalyvavusių šalių visuomenė mano, kad korupcija yra didžiausia politinėse partijose“, - nurodoma „Transparency International“ sudarytame 2004 metų Pasaulio korupcijos barometre, pristatytame Antikorupcijos dienos proga.

Po partijų pagal korupcijos lygį sekė įstatymų leidybos organai ir policija, kuri su teisinėmis institucijomis dalijosi trečiąja vieta.

Iš daugiau nei 50 tūkst. žmonių, paprašytų įvertinti korupcijos įtaką jų gyvenime, 44 proc. atsakė, kad korupcija yra labiausiai paveikusi politinį gyvenimą. Apie verslo pasaulį taip manančių buvo 33 proc.

Korupcijos suvokimas skyrėsi tarp valstybių net pačioje Europoje. Pavyzdžiui, daugelis austrų, danų ir suomių teigė, kad korupcija visiškai neturi įtakos politiniam gyvenimui jų šalyse, tuo tarpu daugiau nei pusė apklaustų graikų, prancūzų, airių ir italų išsakė didelį susirūpinimą dėl šios problemos.

Panašių pesimistinių atsakymų buvo sulaukta ir Vidurio bei Rytų Europoje, taip pat Afrikoje ir Lotynų Amerikoje. Brazilijoje, Peru ir Bolivijoje beveik aštuoni iš dešimties respondentų pareiškė, kad korupcija turi didelę įtaką politiniam gyvenimui. Taip manančių žmonių šiose valstybėse buvo daugiausia visame pasaulyje. Daugiau nei 60 proc. apklaustų Izraelio, Taivano ir Pietų Korėjos gyventojų atsakė taip pat. Paklausti apie korupciją ir verslo aplinką daugiau nei pusė respondentų Turkijoje, Izraelyje, Pietų Korėjoje, Taivane ir Filipinuose atsakė, kad korupcija turi didelę įtaką verslo pasaulyje. Tuo tarpu Japonijoje, Honkonge ir Singapūre taip manančiųjų buvo tik vienas trečdalis arba dar mažiau.

„Maždaug vienas iš dešimties žmonių visame pasaulyje prisipažino davęs kyšį praėjusiais metais“, - pareiškė „Transparency International“. Didžiausias korupcijos lygis yra Kamerūne (50 proc.), Kenijoje, Lietuvoje, Moldovoje ir Nigerijoje (tarp 31 proc. ir 40 proc.)

Pagal dpa-ELTA

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija