"XXI amžiaus" priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2005 m. sausio 26 d., Nr. 2 (95)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Laisvė yra pagrindinė
mūsų nūdienos kryptis

Iš JAV Prezidento Džordžo Bušo inauguracijos kalbos

Keturi iškelti Džordžo
Bušo pirštai simbolizuoja
dar vieną jo ketverių
metų kadenciją
EPA-ELTA nuotrauka

Mūsų pareigos yra apibrėžtos ne žodžiais, bet praeitimi ir išgyvenimais, kuriuos patyrėme kartu. Bene puse amžiaus Amerika sergėjo mūsų pačių laisvę, nenuleisdama akių nuo tolimiausių pasaulio kampelių. Po komunizmo sistemos žlugimo, atėjo tariamos ramybės, poilsio ir giedros, sekmadieninės nuotaikos metai, tačiau staiga šią idilę užgožė netikėtai išaušusi ugnies diena.

Mes matėme savo pažeidžiamumą - mes matėme giliausią jo šaltinį. Ir kol ištisi pasaulio regionai kentės priespaudos ir tironijos pančiuose, kol klestės kraugeriškos ideologijos, mintančios skausmu ir neapykanta, pateisinančios žudynes - smurtas nenustos kauptis, o tik dauginsis, virsdamas siaubinga, destruktyvia jėga, keliančia mirtiną pavojų. Istoriškai tėra viena jėga, galinti sužlugdyti neapykantos ir vergovės viešpatavimą, išsklaidyti tamsius tironijos debesis ir pateisinti padoriųjų ir pakančiųjų lūkesčius – tai žmogiškosios laisvės galia.

Nūdienos įvykiai ir sveika nuovoka mus veda prie išvados, jog laisvės išlikimas mūsų šalyje ypač priklauso nuo laisvės idėjos įsisamoninimo laipsnio kitose šalyse. Taigi didžioji visuotinės taikos viltis gali virsti tikrove tik užtikrinant žmogaus laisvių įgyvendinimą visame pasaulyje.(…) Todėl pagrindinis JAV politikos tikslas yra globoti, puoselėti ir skatinti kiekvieną demokratiškumo užuomazgą, kiekvieną teigiamą postūmį bet kurioje pasaulio valstybėje, tautoje ar kultūroje, turint tikslą padaryti galą giliai įsišaknijusiai tironijai.

Pirmiausia tai ne ginkluotės užduotis, nors esame pasiryžę, jei kils būtinybė, gintis ar apginti draugus, panaudoti ir ginklų jėgą. Savo prigimtimi laisvė yra objektyvi duotybė, kurią reikia pasirinkti, pilietiškai pripažinti ir ginti, pripažįstant silpnesniųjų ir mažumų teises ir įtvirtinant laisvės koncepciją įstatyminiu lygmeniu. Pripažindami tautų, papročių bei tradicijų įvairovę, mes sutinkame, jog kai kurių šalių institutai ir teisinė sąmonė gali skirtis nuo mūsiškųjų. Amerika neketina niekam primesti savo valstybės valdžios modelio. Mūsų tikslas - padėti kitoms valstybėms atrasti savo vietą, suvokti savo laisvę ir eiti savo valstybingumo keliu.

Tironijos prado sunaikinimas - tai sunkus ir koncentruotas ištisų kartų darbas. Amerikos įtaka nėra neribota, bet, laimei, priespaudą kenčiantiesiems Amerikos pagalba yra lemtinga, todėl mes, be abejonės, panaudosime savo įtaką laisvės vardan. Mano švenčiausia pareiga yra ginti šią tautą ir jos žmones nuo ateities išpuolių ir kylančių grėsmių. Kažkas norėjo išbandyti Amerikos vienybę, ir jiems teko skaudžiai nusivilti, nes ši šalis pasirodė tvirta.

Kiekvienai valdžiai ir kiekvienai tautai mes norime parodyti pasirinkimo galimybę: moralinio pasirinkimo tarp priespaudos, kuri yra absoliutus blogis, ir laisvės, kuri yra amžina vertybė. Amerika neketina apsimetinėti, kad įkalinti disidentai nenori išsivaduoti iš grandinių, ar kad moterys su džiugiu pritarimu priima vergystę ir pažeminimus, ar kad bet kuris asmuo yra patenkintas kęsdamas patyčias ir jo orumo trypimą.

Mes būsime teisingų valstybinių santykių pavyzdžiu kitoms valstybėms, netoleruodami ir neleisdami joms netinkamai elgtis su savo žmonėmis. Amerikietiškoji asmens orumo koncepcija bus ryškiausia mūsų politikos gairė - sieksime, jog laisvės būtų ne fiktyvūs diktatoriškų pažadų objektai, bet sudarytų realiai veikiantį gyvą mechanizmą, kuriame nebūtų galimi tautos suvereniteto, politinės opozicijos ribojimai. Juk neįmanomas joks teisingumas, kada nėra laisvės, ir negalimos jokios žmogaus teisės, kada nėra žmogiškosios nepriklausomybės. (…)

Amerikiečiams, kaip niekam kitam, nuostabos neturėtų kelti mūsų idealų galia. Juk laisvės šauksmas pasiekia kiekvieno mūsų sielos ir proto gelmes. Mes netoleruojame amžinos tironijos, nes kategoriškai atmetame amžinos vergijos galimybę. Laisvė ateina pas tuos, kurie ją myli ir jos trokšta.

Šiandien Amerika dar kartą kreipiasi į visas pasaulio tautas. Visi, kurie gyvenate priespaudoje ir tironijoje, žinokite: Jungtinės Amerikos Valstijos neužsimerks prieš jūsų priespaudą ir nepateisins jūsų skriaudikų. Jei kovosite už savo laisvę, mes kovosime kartu su jumis.

Už pažiūras persekiojami kovotojai už demokratiją, politiniai kaliniai ir tremtiniai, klausykitės: Amerika mato jus tuo, kuo iš tiesų esate – būsimais savo laisvos šalies vadovais.

Nelegitymių režimų vadovai težino pamatinę tiesą, kuria mes iki šiol vadovaujamės - Abraomas Linkolnas yra pasakęs: ,,Tie, kurie drįsta paneigti kito žmogaus laisvės prigimtį, patys nėra jos verti ir, pagal Viešpaties įstatymus, negali ilgam ja mėgautis“.

Šalių, kuriose įsivyravusi visų gyvenimo sričių kontrolė, lyderiams noriu pasakyti: norėdami deramai tarnauti savo tautai, turite išmokti ja pasitikėti. Pradėkite šią teisingumo bei tobulėjimo kelionę - ir Amerika lydės jus jūsų kelyje.

Visoms valstybėms, JAV sąjungininkėms, sakau: mes didžiai vertiname jūsų draugystę, mes pasitikime jūsų patarimais, mes priklausome nuo jūsų pagalbos ir geranoriškumo. Nedemokratiniai režimai tik ir siekia laisvų tautų susiskaldymo, todėl suvienytos mūsų jėgos kovoje už demokratiją ir laisvę garantuos mūsų priešų pralaimėjimą.

Šiandien aš vėl kreipiuosi į savo šalies brangius piliečius:

Visų jūsų prašiau kantrybės, imantis sunkaus Amerikos saugumo užtikrinimo uždavinio, ką jūs su kaupu įvykdėte. Mūsų šalis nepabūgo įsipareigojimų, kuriuos itin nelengva vykdyti, tačiau ir būtų buvę negarbinga nuleisti rankas ir pasiduoti. Vien todėl, kad mes veikėme tautos bendrumo ir laisvės dvasia, mes sugebėjome padėti dešimtims milijonų žmonių pasiekti savo laisvę. Ir viliamės, padėsime dar milijonams ją surasti. Bendromis jėgomis žmonių širdyse ir protuose mes įžiebėme ugnį, kuri šildo tuos, kurie tiki savo stiprybe, laisvės šviesa nušviečia net ir tolimiausius ir tamsiausius pasaulio kampelius.

Kai kuriems amerikiečiams teko atsakingiausios pareigos šiame kelyje – žvalgybinis ir diplomatinis darbas, idealizmu paremtas naujų ir laisvų vyriausybių ugdymas, atsidavimas Amerikai pavojingoje ir neišvengiamoje kovoje prieš mūsų priešus. Kai kurie sumokėjo pačią didžiausią kainą, kurią pilietis gali sumokėti savo valstybei, - paaukojo savo gyvybes, - mes amžinai šlovinsime jų vardus ir prisiminsime jų šventą auką.

Visa Amerika buvo tapusi šio tautinio idealizmo liudytoja - kai kurie amerikiečiai su tuo susidūrė pirmą kartą. Todėl prašau būtent jų, jauniausiųjų mūsų piliečių: tikėtike tuo, ką mato jūsų akys. Jūs matėte atsidavimą ir pareigą tėvynei, atsispindinčią mūsų kareivių veiduose. Jūs matėte, kad gyvybė yra trapi, blogis - tikras, o drąsa visada nugali. Jūs galite pasirinkti pasiaukoti tikslui, kuris esti didesnis nei jūsų norai, didesnis nei jūs patys – ir jau šiandien prisidėsite ne tik prie savo šalies klestėjimo ir jos dvasinio turtėjimo.

Amerikai reikia idealizmo ir drąsos, nes dar ir „namuose“ turime nebaigtų darbų įtvirtinant Amerikos laisvės idėją. Pasaulyje, kuris juda nepriklausomybės link, mes norime parodyti tikrąjį laisvės turinį ir esmę.

Amerikos laisvės idealas JAV piliečiui reiškia asmens orumą ir ekonominės laisvės prioritetą, o ne balansavimą ties egzistavimo riba. (…) Kiekvienas pilietis yra savo likimo kalvis, kuriam mes užtikriname laisvę nuo baimės ir neišsipildžiusių lūkesčių, tuo padarydami mūsų visuomenę lygią, teisingą ir klestinčią.

Amerikos laisvės idealo esmė yra ta, kad viešas interesas čia priklauso nuo atskirų individų asmeninių savybių, kaip antai, integralumas, tolerancija kitų žmonių atžvilgiu ir vadovavimasis sąžine kiekviename poelgyje ir gyvenimiškose situacijose. Suvereniteto suteikimas tautai pirmiausia prasideda nuo kiekvieno mūsų gebėjimo kontroliuoti savo veiksmus, prisiimti atsakomybę už save. Kiekvienos tautos charakterio pradai užgimsta šeimoje, puoselėjami bendruomenėse ir turi teisę atsiskleisti tolerancija ir meile - visai nesvarbu, ar jis būtų užaugintas Sinajaus įstatymais, ar Korano tiesomis. (…)

Amerikos laisvės idealas paremtas tarpusavio supratimu, paslaugumu, gailestingumu ir rūpesčiu tais, kurie negali savimi pasirūpinti. Nepriklausomybė nereiškia vieno žmogaus nepriklausymo nuo kito. Mūsų tautos žmonės moka rūpintis vieni kitais, savo artimaisiais bei kaimynais, apgaubti meile ir paguoda paklydusias sielas. Amerikiečiai brangina kiekvieno žmogaus identitetą ir gyvybę, juk egzistuoja elementari tiesa, kad net ir labiausiai nemylimi žmonės yra vertingi. Todėl pabrėžiu: mūsų šaliai atėjo laikas galutinai apsivalyti nuo rasizmo, nes negalime nešti laisvės fakelo ir nepakantumo naštos tuo pat metu.

Žvelgiant iš kiekvienos dienos perspektyvos, daugybė klausimų ir galvosūkių lieka neišspręstų. Tačiau noriu visų paklausti: ką mūsų karta padarė laisvės vardan? Ar mes įdėjome bent menką savo tautinio charakterio indėlį šio kilnaus tikslo vardan?

Šiandien Amerika yra tvirta ir vieninga. Šią vienybę ir pilietiškumą mes jautėme tada, kai buvo pasikėsinta į mūsų laisvę - tada mes kartu, mūsų širdys plakė vienu ritmu. Tą patį jausmą mes juntame dabar, kada turime galimybę padėti silpnesniems, kovoti už teisingumą, suteikti viltį jos netekusiesiems. Mes drąsiai žengiame į priekį neabejodami iškilminga laisvės pergale - ne todėl, kad istorijos ratas neišvengiamai sukasi. Ne istorija, o žmogaus pasirinkimas yra visa ko priežastis. Taip sakau ne todėl, kad manytume esantys išrinktoji tauta - tik Dievas gali daryti lemiamus sprendimus ir pasirinkimus. Mūsų abejones išsklaido tai, kad laisvė yra visos žmonijos viltis, šviesos alkis aklinoje tamsoje, ji yra tai, ko ilgisi kiekviena siela. Kada Amerikos federacijos steigėjai įtvirtino dabartinę mūsų santvarką, kada tūkstančiai karių guldė galvas kovoje už laisvę (…), buvo tikėta, kad laisvė yra ta vertybė, kuria mes, praėjus ištisiems amžiams, tikėsime ir kuria vadovausimės. Todėl drąsiai jums tariu: laisvė yra pagrindinė mūsų nūdienos kryptis.

Pirmą kartą viešai paskelbus Nepriklausomybės Deklaraciją, iškilmių metu suskambo Laisvės varpas ir tų dienų liudytojai atsiminimuose rašė: ,,Jis gaudė taip, lyg tai būtų buvęs Dangaus ženklas“. Šiandien mes tikime: tai buvo ženklas. Šiandien mums tenka užduotis - skleisti gerąją laisvės naujieną visame pasaulyje. Atgavę savo jėgas, patyrę sunkius išbandymus, bet nepavargę - mes esame pasirengę pasiekti didžiausių pasiekimų laisvės istorijoje.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija