"XXI amžiaus" priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2005 m. sausio 26 d., Nr. 2 (95)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Pagerbė M. L. Kingo atminimą

JAV prezidentas Džordžas Bušas pagerbė kunigą Martiną Liuterį Kingą ir pavadino jį Amerikos proto ir drąsos idealistu minėjime, kuris surengtas nužudyto piliečių teisių gynėjo gimtadienio proga. Vašingtone vykusioje ceremonijoje, kurioje buvusiam JAV valstybės sekretoriui Kolinui Pauelui buvo įteiktas M. L. Kingo apdovanojimas, prezidentas Dž. Bušas prisiminė šį Atlantos baptistų pastorių kaip lyderį, „kuris taip mylėjo Ameriką, kad išdrįso priešintis jos neteisybėms“. „Vos per kelerius metus savo proto jėga, žodžių teisingumu ir savo drąsos pavyzdžiu jis paliko šią šalį pakitusią į geresnę pusę“, - kalbėjo Dž.Bušas susirinkusiems Džono F. Kenedžio meno centre.

Toks renginys vyksta kasmet sausį visoje valstybėje - minimas juodaodžių dvasininkas, kuris įasmenino kovą už piliečių teises prieš segregaciją ir kuris, sulaukęs 39 metų, buvo nužudytas 1968 m. balandžio 4 d.Atlantoje, Ebenezerio baptistų bažnyčioje, kur M. L. Kingas sakydavo pamokslus nuo 1960 metų iki pat nužudymo, minėjimo metu raginta ir toliau kovoti su socialiniu neteisingumu.

Nužudytojo pamokslininko sūnus Martinas Liuteris Kingas III taip kalbėjo Atlantos bažnyčioje: „Mes vis labiau turime stengtis išnaikinti tai, ką jis vadino trigubu blogiu: skurdą, rasizmą ir smurtą“.

M.L.Kingo minėjime K. Pauelui ir jo žmonai Almai buvo įteikti apdovanojimai, kuriuos skyrė Džordžtauno universitetas, puoselėjantis M.L.Kingo idealus. Pirmasis juodaodis valstybės sekretorius, JAV jungtinio štabo pirmininkas ir nacionalinio saugumo patarėjas K.Pauelas pasakė, kad M.L.Kingas žuvo kariaudamas pilietinį karą prieš neteisybes. „Dr. Kingas kariavo ne ginklais, jis kariavo teisybe ir kariavo garbingai, – sakė K. Pauelas, – M.L. Kingas savo veikla pasitarnavo ne tik juodaodžiams amerikiečiams, jis padėjo svarbų pamatą ir baltiesiems, iš tikrųjų - visiems amerikiečiams.“

Pagal Reuters-ELTA

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija