"XXI amžiaus" priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2005 m. vasario 23 d., Nr. 4 (97)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Dž.Bušas: Aljansas liks mūsų saugumo ramstis

Jungtinių Amerikos Valstijų
prezidentas Džordžas Bušas,
pirmadienį pradėjęs penkių
dienų kelionę po Europą,
Briuselyje susitiko
su Belgijos ministru
pirmininku Gi Ferhofštatu

JAV prezidentas Džordžas Bušas, pirmadienį pradėjęs penkių dienų kelionę po Europą, NATO pavadino "pagrindiniu mūsų saugumo naujajame šimtmetyje ramsčiu". Nepaisant kai kurių nuomonių skirtumų praeityje, Aljanso vienybė nenukentėjo, pareiškė jis savo kalboje pirmadienį Briuselyje. Anot Dž.Bušo, pasaulio laukia dideli uždaviniai, todėl būtina pradėti "naują transatlantinės vienybės erą". JAV prezidentas Briuselyje taip pat išdėstė svarbiausius Jungtinių Valstijų politikos pasaulyje principus ir tikslus. Jis kalbėjo apie padėtį Artimuosiuose Rytuose - Izraelio ir palestiniečių santykius, vadinamąjį "kelio gairių" planą, kuris turėtų atvesti šias dvi tautas į taikų, saugų gyvenimą. JAV prezidentas pabrėžė, kad Sirija turi nutraukti Libano okupaciją. "Sirijos režimas turi imtis stipresnių veiksmų prieš tuos, kurie remia smurtą ir ardomąją veiklą, nutraukti teroristinių grupuočių rėmimą, nes jos siekia palaidoti taikos tarp žydų ir palestiniečių viltį. Sirija turi baigti Libano okupaciją", - pažymėjo Dž.Bušas.

JAV prezidentas sakė, kad Rusija turi atnaujinti savo pastangas demokratijos srityje,ir palinkėjo, kad Vašingtonas bei Europos Sąjunga dialoge su Maskva akcentuotų būtent demokratines reformas. "Kad Rusija padarytų pažangą kaip Europos valstybė, Rusijos vyriausybė turi iš naujo imtis pastangų plėtoti demokratiją ir teisėtumą. Mes suprantame, jog reformos nepadarysi per vieną naktį. Tačiau turime visados priminti Rusijai, kad mūsų aljansas yra už laisvą spaudą, gyvybingą opoziciją, už pasidalijimą tarp valdžių ir teisėtumą. Ir Jungtinės Valstijos, ir Europos šalys turi akcentuoti demokratines reformas dialoguose su Rusija", - kalbėjo Dž.Bušas.

Savo kalboje jis taip pat primygtinai reikalavo, kad Iranas nutrauktų paramą teroristams ir išsižadėtų branduolinio ginklavimosi. "Siekiant užtikrinti laisvų tautų saugumą negalima atmesti jokių įmanomų variantų", - aiškino Dž.Bušas. Ir Vašingtonas, ir 25 narių Europos Sąjunga norėtų, kad Teheranas nebesodrintų urano, nes šis procesas veda ne tik elektros energijos, bet ir branduolinės bombos gamybos link. Bet požiūriai į Iraną Vašingtone ir Briuselyje šiek tiek skiriasi. JAV nesutinka su ES (pirmiausia Prancūzijos, Vokietijos ir Didžiosios Britanijos) pasiūlymu suteikti Iranui tam tikrų nuolaidų, jei šalis apribotų savo branduolinę programą. "Irane laisvasis pasaulis mato bendrą tikslą - taikos siekį. Irano režimas turi liautis remti terorizmą ir neplėtoti branduolinių ginklų", - kalbėjo Dž. V. Bušas. Jis pridūrė, kad JAV glaudžiai bendradarbiauja su Didžiąja Britanija, Prancūzija ir Vokietija, kurios nepritaria Irano branduolinėms ambicijoms ir reikalauja, jog Teheranas laikytųsi tarptautinių teisės normų.

JAV prezidentas Briuselyje susitiko su NATO generaliniu sekretoriumi Japu de Hopu Scheferiu, vakarieniavo su Prancūzijos prezidentu Žaku Širaku, pusryčiavo su Didžiosios Britanijos premjeru Toniu Bleiru, susitiko su Ukrainos prezidentu Viktoru Juščenka, Italijos premjeru Silvijumi Berluskoniu, dalyvavo JAV ir NATO viršūnių susitikime. Šiandien Dž.Bušas vieši Mainco mieste Vokietijoje ir bendrauja su kancleriu Gerhardu Šrioderiu, vyks į Jungtinių Valstijų karinę bazę Vysbadene, vakare jis išskris į Slovakijos sostinę Bratislavą, kur susitiks su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

Pagal dpa-ELTA

EPA-ELTA nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija