"XXI amžiaus" priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2005 m. vasario 23 d., Nr. 4 (97)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Dėl nevaržomai įgyvendinamo pavojingo bandymo slėpti istorinę tiesą

Mes, istorinių Lietuvos rezistentų ir tautinių partijų atstovai, jau ne kartą kreipėmės į Jūsų Ekscelenciją dėl KGB archyvų. Įsigalėjęs naujasis Dokumentų ir archyvų įstatymas net 70 metų įslaptino Nacionaliniam dokumentų fondui priklausančių buvusių SSRS specialiųjų tarnybų (KGB ir kt.) dokumentus, agentūrines informacijas, baudžiamąsias ir trėmimo bylas.

Mums gėda ir skaudu, kad pirmą kartą per penkiolika Nepriklausomybės metų Lietuvos politikoje nevaržomai įgyvendinamas pavojingas bandymas slėpti istorinę tiesą, iškreipiant mūsų tautos atmintį. Dar daugiau, šis absurdo ribas peržengiantis įstatymas smogė net profesionaliems Lietuvos istorijos tyrinėtojams ir sustabdė bet kokius XX amžiaus istorinius tyrimus. Mėginantiems prieiti prie dokumentų, kuriuose yra informacijos apie asmenų privatų gyvenimą, taip pat norintiems susipažinti su valstybės archyvams perduotais susistemintais asmens duomenimis, pagal naująjį įstatymą tai bus leidžiama praėjus 50 metų po asmens mirties. Jeigu šio fakto neįmanoma nustatyti – po 100 metų nuo dokumentų sudarymo. Šiandien sutrikę tiek archyvų darbuotojai, tiek istorikai ir kiti tyrėjai.

Štai, pavyzdžiui, tiriant 1941-1942 metų įvykius, neįmanoma gauti nė vienos asmeninės bylos. Kaip įrodyti, kad vienas ar kitas žmogus buvo nužudytas Tuskulėnuose ar Paneriuose. Užsienio istorikai ir ekspertai negali patikėti, kad šis įstatymas galėjo būti priimtas demokratinėje valstybėje.

Akivaizdu, kad tokie teisinės logikos, moralės ir net sveiko proto neatitinkantys apribojimai, turintys paralelių tik autoritarinių režimų valdomose valstybėse, kenkia mūsų nacionaliniams interesams ir tarptautiniam valstybės prestižui.

Juo labiau keista, kad jau antrą mėnesį negauname atsakymų į mūsų išsiųstą Jums Kreipimąsi (2004-12-30) ir Memorandumą (2005-01-19) dėl KGB ir kitų sovietų slaptųjų tarnybų dokumentų įslaptinimo septyniems dešimtmečiams naujoje LR Dokumentų ir archyvų įstatymo redakcijoje bei kitus laiškus. Nesulaukėme nė vieno net Jūsų patarėjų atsakymo, nors toks pilietinės visuomenės atstovų ignoravimas rimtai pažeidžia Lietuvos Respublikos Valstybės tarnybos įstatymo, Viešojo administravimo įstatymo normas dėl valstybės tarnautojų įpareigojimo laiku duoti atsakymus į valstybines institucijas besikreipiantiems piliečiams.

Pakartotinai prašome Jūsų siūlyti Lietuvos Respublikos Seimui konkrečias Archyvų įstatymo pataisas, įpareigojančias paviešinti okupacinių specialiųjų tarnybų archyvus, atkuriant būtinus ir teisėtus tragiško mūsų istorijos laikotarpio tyrimus.

Taip pat prašome Jūsų, kaip valstybės vadovo, gerbiančio Lietuvos laisvės kovotojų vardą ir jų sudėtas aukas, ilgai nedelsti ir viešai paskelbti savo galutinį sprendimą dėl nevykimo į gegužės 9-osios iškilmes Maskvoje.

Antanas TERLECKAS,

Viktoras LIBERTIS,

Dr. Lilijana ASTRA,
Tautinės partijos Lietuvos
kelias pirmininkė,

Eugenijus SKRUPSKELIS,
Nacionalinės centro partijos
atsakingasis sekretorius,

Gintaras SONGAILA,
Lietuvių tautininkų sąjungos
Vilniaus valdybos pirmininkas,

Stanislovas BUŠKEVIČIUS,
„Jaunosios Lietuvos ir naujųjų tautininkų“
partijos pirmininkas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija