"XXI amžiaus" priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2005 m. vasario 23 d., Nr. 4 (97)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Kazachstanas: užsienio aviakompanijos privalo skraidinti į Astaną arba pasitraukti iš rinkos

Aukšto rango Kazachstano civilinės aviacijos administracijos pareigūnas pareiškė, kad užsienio aviakompanijos privalo nukreipti skrydžius iš Alma Atos į naująją sostinę Astaną arba pasitraukti iš sparčiai augančios Kazachstano rinkos.

Kazachstano vyriausybė išreiškė viltį, kad visos užsienio aviakompanijos, tebeskraidinančios į vaizdingą Almą Atą, esančią naftos turtingos Vidurio Azijos valstybės pietryčiuose, iki rugsėjo pradės skraidinti į Astaną - vėjų pustomą sovietinį miestą, esantį maždaug už tūkstančio kilometrų į šiaurę nuo Alma Atos. „Jos (aviakompanijos) neturi svarių argumentų, - teigė minėtas aukšto rango pareigūnas, nenorėjęs minėti savo pavardės. - Jos tiesiog nenori pasitraukti iš Alma Atos. Pasitraukusios iš Kazachstano, aviakompanijos praras pelną. Kazachstanas sparčiai plėtojasi, todėl joms esame labai patrauklūs“.

Buvusi sostinė Alma Ata, kurioje gyvena dvigubai daugiau - 1,2 mln. - žmonių nei 1997 metais sostine tapusioje Astanoje, tebėra šalies verslo centras. Todėl Kazachstano turizmo bendrovių asociacija tvirtina, kad sprendimas nukreipti skrydžius į Astaną pakenks besikuriančiam sektoriui, o užsienio aviakompanijos nukreips skrydžius į kaimyninius Uzbekistaną, Kirgiziją ir Azerbaidžaną.

Svarbiausios į Alma Atą skraidinančios aviakompanijos yra Prancūzijos ir Nyderlandų „Air France KLM“, Vokietijos „Lufthansa“, Didžiosios Britanijos „British Airways“, Turkijos „Turkish Airlines“ bei Rusijos „Transaero“.

Europos aviakompanijos nėra patenkintos pokyčiais, nes naujoji sostinė yra nutolusi nuo svarbiausių naftos ir dujų sektoriaus objektų. „Visi vyksta į Almą Atą, nes būtent ten užsiimama verslu, - sakė vienos aviakompanijos darbuotojas. - Nenorime ir pirmyn, ir atgal skristi pro Astaną“.

Ilgametis Kazachstano prezidentas Nursultanas Nazarbajevas, dar nuo 1989 metų tvirta ranka vadovaujantis 15 mln. gyventojų turinčiai šaliai, Astaną vadina „mylimiausiu savo proto kūriniu“ ir jau kurį laiką bando padidinti naujosios sostinės vaidmenį. Valstybinė televizija ne kartą rodė piktą N. Nazarbajevą barant savo ministrus už tai, kad šie pernelyg dažnai išvyksta iš Astanos ir leidžia savaitgalius daug jaukesnėje Alma Atoje.

Kad atnaujintų Astaną, Kazachstanas išleido milijardus JAV dolerių. Anksčiau Astana, vadinta Akmolinsku ir Celinogradu, buvo baisi Stalino lagerių imperijos sostinė.

Nepaisant Astanoje kylančių tviskančių viešbučių ir puošnių administracinių pastatų, užsienio įmonės ir ambasados neskuba keltis iš vaizdingos Alma Atos, kurią supa Tian Šanio kalnai, į stepės vėjų pustomą naująją sostinę.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija