"XXI amžiaus" priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2005 m. kovo 9 d., Nr. 5 (98)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

V.Putino politika – šiuolaikiškas diktatoriško valdymo būdas

JAV dienraštis „Wall Street Journal“ spausdina buvusio Sovietų Sąjungos vadovo Nikitos Chruščiovo provaikaitės, tarptautinių santykių dėstytojos Ninos L. Chruščiovos straipsnį, kuriame V. Putinas lyginamas su buvusiu diktatoriumi Josifu Stalinu. „V. Putino prezidentavimas įrodo, kad stalinizmo idėjos Rusijoje niekad nemirs. Nuo pat istorijos ištakų Rusijoje beveik be pertraukų gyvuoja diktatūra. Per keturiolika metų po Sovietų Sąjungos žlugimo rusai suprato, kad jiems geriau gyventi vadovaujant tokiems diktatoriams kaip Ivanas Rūstusis, Petras Didysis ar J. Stalinas. Dabar rusai pamatė, kad jiems arčiausiai širdies tvirta Vovos Putino ranka. Mes pritariame jo kovai su neva nesąžiningais oligarchais ar, jo teigimu, neatsakinga spauda, palaikome abejotinus sumanymus keisti svarbius teisės aktus. Liaupsiname prezidentą dainomis ir gaminame šokoladines mielojo „modernaus autokrato“ statulėles“.

„J. Stalinas savo įvaizdį kūrė itin atsargiai, daug ką slėpdamas nuo liaudies. V. Putinas taip pat užduoda daug mįslių apie save: nepaisant daugybės pasirodymų viešumoje, mes vis spėliojame, kas jis – naujas technokratas ar senas šnipas?“, – klausia N. Chruščiova ir primena neseniai atliktus tyrimus, kurie atskleidė, kad rusai geriausiai vertina V. Putino politiką, o po jo iškart paminėtas „tautų budeliu“ pramintas J. Stalinas.

„Tačiau stalinizmas nėra vien V. Putino kaltė. 1991 metais, kai dauguma žmonių žavėjosi ant tanko stovinčiu Borisu Jelcinu, beveik visą laiką priespaudos sąlygomis gyvenę rusai dar nežinojo, kad demokratiją galima pasiekti tik bendromis visų žmonių pastangomis. Vis dar nesuvokiame pagrindinio demokratijos ir laisvos prekybos principo – jei kas nors nesiseka, visų pirma reikia kaltinti save, o ne ieškoti „atpirkimo ožių“.

„Šiandien mažai kas abejoja, kad V. Putino politika – šiuolaikiškas diktatoriško valdymo būdas. Nepaisant to, Rusijoje tuo vis dar žavimasi – per pastaruosius kelerius metus išleista daugiau kaip 100 J.Staliną garbinančių knygų. V. Putinas vėl atgaivino tikruosius rusų jausmus“, – ironiškai straipsnį baigia N. Chruščiova.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija