"XXI amžiaus" priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2005 m. kovo 9 d., Nr. 5 (98)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Ir po holokausto čigonų kančios tęsiasi

Praėjus keliems dešimtmečiams po holokausto romai, Lietuvoje vadinami čigonais, vis dar yra diskriminuojami, niekinami ir išstumiami iš Europos šalių visuomenių, rašė laikraštis „International Herald Tribune“. Čigonai, kurių tūkstančius metų trunkanti istorija Europoje yra pažymėta priespauda, vergija ir persekiojimu, pastaraisiais metais Europoje susidūrė su linčiavimu, pogromu, rasistiniu ignoravimu bei kitais pagrindinių žmogaus teisių pažeidimais.

Kai 1992 metų balandį Bosnijos serbų pajėgos įsiveržė į rytinę Bosniją, prieš čigonus buvo pradėti rengti išpuoliai. 1999 metais po NATO bombardavimo ir jugoslavų pajėgų išvedimo iš Kosovo didelė dalis čigonų kartu su serbais ir kitomis etninių mažumų grupėmis buvo išstumti iš teritorijos. Prieš 1999-uosius romai Kosove buvo įsikūrę geriau nei kur kitur – jie turėjo savo radiją, savo atstovų tarp valdžios pareigūnų ir buvo sukūrę romų intelektualų sluoksnį. Tačiau įsiplieskus serbų ir albanų konfliktui čigonai atsidūrė tarp dviejų ugnių. Dauguma Kosovo čigonų šiuo metu gyvena Serbijoje ir Juodkalnijoje, tačiau dažnai neįmanomomis sąlygomis.

Nuvertus komunizmą Rytų Europoje rasistinio smurto prieš čigonus nesumažėjo. Čigonai buvo persekiojami ir prieš juos smurtaujama Bulgarijoje, Čekijoje, Vengrijoje, Lenkijoje, Slovakijoje, Ukrainoje ir buvusioje Jugoslavijoje. Nors prieš čigonus dažnai rengiami rasistiniai smurto išpuoliai, Europos teisingumo sistema dažnai nesuteikia jiems reikiamos apsaugos. Čigonams kartais neįmanoma sulaukti teisingumo, nes dažnai jų skriaudėjais tampa policijos pareigūnai.

Šiuo metu čigonai yra diskriminuojami visoje Europoje. Daugelyje Centrinės ir Rytų Europos šalių čigonai yra diskriminuojami mokyklose, o Rumunijoje čigonų vaikai iš viso nepriimami į mokymo įstaigas. Čigonams sunku susirasti darbą. Dažnai Europoje čigonai neaptarnaujami baruose, restoranuose, jie neįleidžiami į diskotekas. Čigonai gyvena lūšnose, kuriose net nėra komunalinių patarnavimų.

Pastaraisiais metais čigonai pradėjo kovoti su priespauda. Kelios grupės, tokios, kaip Europos čigonų teisių centras, laimėjo kelias bylas. Tačiau tai yra niekis, palyginti su tais atvejais, kai romai buvo menkinami ir diskriminuojami.

Šiais metais pažymimos pergalės prieš nacius 60-osios metinės bei per holokaustą žuvę žydai, tačiau čigonai, kurių kančios dar nesibaigė, taip pat neturi būti pamiršti.

Pagal Eltą

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija