"XXI amžiaus" priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2005 m. kovo 9 d., Nr. 5 (98)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Per 67 valandas nenutūpęs ir nepasipildęs degalų pirmą kartą apskriejo Žemės rutulį

Nuotykių ieškotojas
Stivas Fosetas
EPA-ELTA nuotrauka

Amerikietis nuotykių ieškotojas Stivas Fosetas pasiekė sensacingiausią savo karjeros rekordą: jis tapo pirmuoju žmogumi, kuris pats vienas, nenutūpęs ir nepasipildęs degalų, apskriejo Žemės rutulį.

Džiūgaujant tūkstančiams smalsuolių, 60-metis milijardierius praėjusį ketvirtadienį po pietų (vietos laiku) nusileido Salinoje, JAV Kanzaso valstijoje, iš kur pirmadienį startavo. 37 tūkst. kilometrų nuotolį lakūnas mėgėjas savo lengvuoju lėktuvu „GlobalFlyer“, oficialiais duomenimis, įveikė per 67 valandas, 2 minutes ir 38 sekundes.

Išlipęs iš lėktuvo kabinos S. Fosetas atrodė išsekęs, tačiau be galo laimingas. Su šypsena veide jis pirmiausia pasisuko į savo žmoną Pegi ir ištarė: „Oho!“ Po to jam buvo surengtas tikras šampano „dušas“. „Tai buvo sunkus skrydis. Tai buvo vienas sunkiausių dalykų, kuriuos aš kada nors dariau“, – vėliau prisipažino amerikietis.

Prieš nusileidimą S. Fosetas radijo ryšiu perdavė, kad jis mėgavosi skrydžiu, nors skaudėjo galvą ir trūko miego. 67 valandas ore pilotas, jo pačio duomenimis, atlaikė išgėręs 12 pieno kokteilių bei kelis kartus trumpai nusnūdęs, paskutinį kartą – vos dvi minutes.

Nutrūktgalviškas S. Foseto nuotykis, įveikus pusę kelio, grėsė žlugti. Prieš pasiekiant Japoniją netikėtai buvo pastebėta, kad lėktuvo bake yra septintadaliu mažiau degalų nei iš pradžių manyta. Iki šiol lieka neaišku, kodėl taip įvyko. Prieš tai S. Fosetas patyrė „šoką“, kai netrukus po starto dvi valandas neveikė lėktuvo pozicijos nustatymo sistema. Vis dėlto padedant palankiam vėjui pilotui pavyko tęsti skrydį ir saugiai jį užbaigti rekordu. Skriedamas aplink pasaulį S. Fosetas taip pat pagerino 1962-aisiais pasiektą rekordą: jis įveikė ilgesnį atstumą be nusileidimo, negu bet kuris kitas pilotas prieš jį. Be to, milijardieriui po šio skrydžio priklauso „didžiausio greičio be nusileidimo skrendant aplink pasaulį“ rekordas.

Pirmieji entuziastai, apskrieję Žemės rutulį 1931-ųjų, birželį buvo pilotas Vilis Postas ir jo navigatorius Haroldas Getis. Tačiau tai jie padarė atlikę 14 tarpinių nusileidimų. Pirmieji, apskridę pasaulį nenutūpę ir nepasipildę degalų, 1986 metais buvo Dikas Ratanas ir Džena Jėger. Jiems skrydžiui prireikė devynių dienų. Tuo tarpu vienas skridęs S. Fosetas rekordą pasiekė per trečdalį šio laiko.

Prieš šį skrydį S. Fosetui, jo pačio duomenimis, jau priklausė 62 rekordų, pasiektų ore, vandenyje ir žemėje. 2002-aisiais jis tapo pirmuoju žmogumi, kuris vienas apskriejo Žemę oro balionu. Nuotykių ieškotojas ir toliau neketina nurimti. Jis jau rengia tris naujus projektus, apie kuriuos kol kas nenori pasakoti.

Pagal dpa-ELTA

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija