"XXI amžiaus" priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2005 m. kovo 23 d., Nr. 6 (99)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Šešėliai

Petras KATINAS

Rusijos propaganda, sovietiniu stiliumi pakėlusi visas bures, nepaliaujamai puola ne tik „Pribaltiką“, nedėkingą už išvadavimą, bet ir buvusius satelitus – Varšuvos bloko neva buvusias nepriklausomas valstybes. Šitai Rusijos mokslų akademijos Pasaulio istorijos instituto direktorius Aleksandras Čubarjanas išmąstė, kad dėl sovietinio modelio įdiegimo pokarinėje Rytų Europoje ir „Pribaltikoje“ kaltas ne Stalinas ar Ruzveltas su Čerčiliu, Jaltoje pasidaliję Europą. „Dėl to, kad pokariu Rytų Europoje įsitvirtino sovietinis modelis, savo kaltę privalo prisiimti ir tų šalių politiniai lyderiai, beje, gana plataus politinio spektro. „Pribaltika“ buvo suspausta tarp Vokietijos ir SSRS, todėl daugeliui jos politikų ir iškilo pasirinkimo problema. Ir jie pasirinko SSRS“, – teigia A.Čubarjanas. Beje, neapsiribojama vien tik istorijos klastotėmis. Nuolat pabrėžiama, kad Rusija atgauna savo karinę galybę, ir leidžiama suprasti, kad ta galybė, reikalui esant, bus panaudota, jeigu tik Kremlius nuspręs, jog iškilo pavojus Rusijos saugumui. Šiomis dienomis Rusijos generalinio štabo viršininkas Jurijus Balujevskis išdidžiai pareiškė, jog per pastaruosius penkerius metus sėkmingai vykdomas naujausių ginklų ir kitos karinės technikos kūrimas. Sukurti moderniosios, dar neturinčios analogų pasaulyje, ginkluotės elementai jau naudojami armijoje. J.Balujevskis pareiškė, kad jau sukurta daugiau kaip 500 naujų ginklų ir karinės technikos sistemų. Tarp jų jis paminėjo mobilųjį raketinį kompleksą „Iskander“, naują jūrų raketinį kompleksą „Bulava“, kuris bus naudojamas ir jūroje, ir sausumoje. „Jėga dar ilgai bus naudojama sprendžiant regionines problemas“, – sakė Rusijos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo viršininkas. Pasakyta pakankamai aiškiai. Matyt, tai ir rodo Rusijos „demokratėjimą“, apie ką neseniai pareiškė Lietuvos Premjeras.

K.Prunskienė tebepriekaištauja Prezidentui, atsisakiusiam priimti Maskvos šeimininko kvietimą dalyvauti gegužės 9-osios parade. Iš tiesų juk neverta dėl to taip graužtis. Netgi nelaukdamas gegužės 9-osios parado į Maskvą nuskubėjo ūkio ministras V.Uspaskichas su grupe verslo magnatų. Tuo labai pradžiuginęs Maskvos merą imperininką Jurijų Lužkovą, kuris net pasiūlė oligarchui nemokamai apsigyventi geriausiame Rusijos sostinės viešbutyje. V.Uspaskichas atsisakė tokios malonės, juk šiaip ar taip valstybininkas esąs. Be to, Maskvos ir Vilniaus publiką gerokai pralinksmino ruso ministro sprendimas pasiimti vykstant pasišnekėti pas savo tėvynainius… vertėją. Įdomu, ką visa tai galėtų reikšti? Tiesa, prieš kelionę į savo tėvynės sostinę oligarchui nuotaiką kiek pagadino Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto direktoriaus prof. Raimundo Lopatos paskelbta išvada, kad ES paramą skirstančioje Ūkio ministerijoje vyksta atviras reketas, o jos vadovas V.Uspaskichas kuria sistemą, skirtą ministro ir jo aplinkos interesams tenkinti. Todėl kai kam ir kyla įtarimas, kad Maskvos meras J.Lužkovas ne šiaip sau pasikvietė Lietuvos ūkio ministrą. Ypač žinant, kad J.Lužkovas yra vienas aršiausių imperijos atkūrimo šauklių. Prisiminkime, kaip jis prieš Ukrainos prezidento rinkimus, nuvykęs į Ukrainą, ragino Rytų Ukrainos sričių vadovus atsiskirti nuo Kijevo. Arba jo prakeiksmus N.Chruščiovui už Krymo „atidavimą“ Ukrainai.

Išvis nežinia, kas dabar tvarko Lietuvos užsienio politiką: Prezidentas, užsienio reikalų ministras ar V.Uspaskichas su K.Prunskiene. Vienas rezga kažkokius neaiškius sandorius su Maskvos meru J.Lužkovu, antroji pasikviečia, su niekuo nesuderinusi, Kaliningrado merą V.Jegorovą su gausia svita. Ką visa tai reiškia? Negirdėtas dalykas, kad ūkio ar žemės ūkio ministrai imtųsi tvarkyti valstybės užsienio politikos reikalus.

Neatsitiktinai Maskvos žiniasklaidoje pasipylė liaupsės V.Uspaskichui, pabrėžiant, kad jo vizitas buvo ne tiktai maloni staigmena Rusijos valdžiai, bet ir „naujas posūkis“ Rusijos ir Lietuvos santykiuose. Cituojami mūsų rusų oligarcho žodžiai, jog „tegul politikai užsiima savo reikalais, o mes dirbsime savo darbą“. Kokį? Be to, negi vienas svarbiausių ministrų Lietuvos Vyriausybėje nėra politikas, o tik tvarkantis savo biznio reikalus su J.Lužkovu, „Gazprom“ ir kitais? Taigi viskas vyksta pagal planą. Ir visai nesvarbu, kad Prezidentas gegužės 9-ąją nepašlovins raudonosios armijos žygdarbių ir nepadėkos už „išvadavimą“. Ir be jo bus kam padėkoti.

Padėkos jau dabar pilasi, ypač iš buvusių sovietinės milicijos veteranų. Pastarieji labai įsižeidė, kad Lietuvoje prasidėjo diskusijos dėl Rusijos penktosios kolonos lizdo – vadinamosios Baltijos akademijos veiklos bei Baltijos rusų instituto diplomų pripažinimo. Svarbiausia, jog šimtai nepriklausomos Lietuvos valstybės, NATO šalies, VRM pareigūnų studijuoja Rusijos aukštosiose mokyklose. Be jau minėtos Baltijos „akademijos“, būriais veržiamasi į naująjį Maskvos teisės institutą, Kaliningrado teisės institutą ir kitus. Netgi Lietuvos policijos generalinis komisaras V.Grigaravičius pripažino, kad tai yra tam tikra terpė Rusijos specialiosioms tarnyboms. Beje, ta terpė klesti ir dabar. Juk ir dabar kone visi policijos vadai yra baigę Rusijos ar Minsko aukštąsias milicijos mokyklas. Todėl mažai kas ir keičiasi. Pakanka tik pasiklausyti, kokiu žargonu kalba, pavyzdžiui, sostinės Vilniaus milicininkai, atsiprašau, policininkai. Rusiški keiksmai ir tas pats sovietinis darbo stilius.

Turime savo aukštąją teisės mokyklą, o semiamės „išminties“ Rusijoje! Kokios gi teisės pagrindų ten galima išmokti, jeigu pati Rusijos spauda mirgėte mirga nuo straipsnių apie vietinės milicijos savivalę, tiesioginį reketą keliuose ir gatvėse, atvirą plėšikavimą?

Kai kurie apžvalgininkai teisingai pastebi, kad net jeigu mūsų jaunuoliai, „teisės“ mokslus studijuodami Rusijoje, ir netaps FSB ar GRU šnipais, tai kokias teisines žinias gali gauti mokydamiesi valstybėje, kurios teisinės normos leidžia aikštėse mėtyti nužudytų žmonių kūnus ir tyčiotis iš jų.

Vargu ar galima tikėtis, kad tie Rusijos lizdai – visokios Baltijos akademijos ar Baltijos rusų institutai – bus uždaryti. Juk juos globoja ir įteisino jų veiklą ne kas kitas, o Vyriausybė. O socialdemokratų stumtas į švietimo ministrus R.Vaitkus (aišku, ne vien savo iniciatyva), leidęs veikti Lietuvoje vadinamajai tarptautinei Baltijos akademijai, yra, anot jo bičiulio Baltijos rusų instituto vadovo J.Kostino, „labai gerbiamas profesionalas“. J.Kostinas dar pridūrė, kad jam labai gaila, jog bičiulis R.Vaitkus išėjo iš ministerijos. Be reikalo baiminasi šis Rusijos pilietis. Į R.Vaitkaus vietą sėdo „darbietis“ Raimondas Mockeliūnas, dabar vadovaujantis Švietimo ir mokslo ministerijos komisijai Rusijos „aukštųjų“ mokyklų veiklai Lietuvoje ištirti. Žinoma, ištirs. Kaip ištyrė Seimo laikinoji komisija, vadovaujama kito „darbiečio“, KGB rezervininkų veiklą. Jeigu jau KGB rezervo karininkai nekelia grėsmės valstybės saugumui, tai ką čia kels kažkokie Rusijos mokyklų absolventai…

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija