"XXI amžiaus" priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2005 m. kovo 23 d., Nr. 6 (99)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Rusija nepasimokė iš stalinizmo nusikaltimų

Rusijos politinis elitas atsisako pripažinti Stalino nusikaltimus Baltijos valstybėse, nes rusai, deja, nepasimokė iš stalinizmo klaidų, rašo Rusijos dienraštis „Moscow Times“.

Straipsnio „Vis dar nesigailime už sovietų nusikaltimus“ autorius Vladimiras Kovaljevas pateikia valstybės kontroliuojamos visuomenės tyrimų bendrovės „VTsIOM“ apklausos rezultatus, kurie rodo, kad net 42 procentai respondentų norėtų, jog šaliai vadovautų lyderis, „vykdantis į Stalino panašią politiką“. O tarp 45-59 metų asmenų – šiai amžiaus grupei priklauso dauguma Rusijos politinio elito – net 52 procentai apklaustųjų palaikytų tokį valstybės vadovą.

„Vyraujant tokiam požiūriui, artimiausiu metu Baltijos valstybės vargu ar sulauks atsiprašymo už stalinistinius nusikaltimus. Rusijos politikos lyderiai įstrigo laiko spąstuose bei paskui save tempia visą šalį, ir net jaunąją kartą“, – konstatuoja V. Kovaljevas.

„Visiškai pritariau Estijos ir Lietuvos prezidentų sprendimui gegužės 9-ąją nevykti į Maskvą. Jų atsisakymas paskatino rusus pradėti aršius debatus apie sovietų režimo nusikaltimus. Jei mūsų šalyje šia tema būtų kalbama dažniau, Stalino rėmėjų skaičius pradėtų mažėti“, – viliasi žurnalistas. Jis pabrėžia, kad Baltijos šalyse visada buvo jaučiama stipri Vakarų ir Vidurio Europos kultūros įtaka. Aštuntajame dešimtmetyje „Leningrado jaunimas savaitgaliais vykdavo į Taliną, kad galėtų pasijusti „beveik“ kaip Vakaruose. Net tada buvo akivaizdu, jog Estiją ir kitas Baltijos valstybes sovietizmo dvasia buvo mažai palietusi“.

V.Kovaljevas apgailestauja, kad rusai nesugebėjo išmokti aštuntojo dešimtmečio pamokų, kai „blokinių namų virtuvėse buvo laidomi juokeliai apie Brežnevo nekompetenciją ir padėta suvokti, jog Sovietų Sąjunga atsidūrė aklavietėje“. Dabar senoji karta, kuri pro ausis praleido faktus apie tikrąjį stalinizmo veidą, daro didelę įtaką jaunimui. „Net 45 procentai 18-24 metų amžiaus rusų palankiai galvoja apie tironą“.

Žurnalistas daro išvadą, „jog beveik kas antras Rusijos gyventojas teigiamai vertina Staliną, nužudžiusį dešimtis milijonų Sovietų Sąjungos piliečių ir užsieniečių“, o jų požiūrį gali pakeisti tik nesiliaujanti diskusija apie stalinizmo nusikaltimus.

Pagal Eltą

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija