"XXI amžiaus" priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2005 m. kovo 23 d., Nr. 6 (99)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Išvyko specialus Didžiosios Britanijos gynybos patarėjas Lietuvai

Plk. ltn. Brianas Courtas
linksmai šypsosi bičiulių
Lietuvos karininkų, būryje
Kauno karininkų ramovėje
išleistuvių vakarą

Penkerius metus Lietuvoje dirbo specialus Didžiosios Britanijos gynybos patarėjas pulkininkas leitenantas Brianas Courtas. Jo žinios, patyrimas labai pravertė jaunoms mūsų karinėms pajėgoms. Bet atėjo laikas grįžti į savo gimtąjį kraštą – Angliją, Karališkąjį Velso princesės pulką. Kaune dislokuotų dalinių karininkai surengė labai įspūdingas išleistuves Kauno karininkų ramovėje su koncertine programa, apipusėmis prisiminimų dovanomis, nuoširdžiu bendravimu.

Plk. ltn. B. Courtas papasakojo apie pulkų sistemą Anglijoje. Ši sistema sukurta reguliariosios kariuomenės pagrindu. Nuo pat kariuomenės įkūrimo (1660 metų) ji svarbi iki šiol. O taikos metu tai užtikrina glaudų ryšį tarp kariuomenės ir vietos gyventojų bendruomenės, akcentuoja kariuomenės reikalingumą visuomenei, kuriai tarnauja.

Karališkasis Velso princesės pulkas (KVPP) yra seniausias pėstininkų pulkas Anglijoje. Jis suformuotas iš pietų Anglijos gyventojų. KVPP buvo įkurtas 1992 metais, sujungus du pulkus, – Karalienės ir Karališkąjį Hempšyro – ir pavadintas pirmosios pulko vyriausiosios pulkininkės Velso princesės Dianos vardu. Dabartinė pulko vyriausioji pulkininkė yra Danijos karalienė Margareta II. Šis paskyrimas žymi istorinius pulko ryšius su Danijos karaliaus rūmais.

Didžiosios Britanijos kariuomenėje kiekvienas pulkas turi dvi – Karalienės ir pulko – vėliavas. Pulkai apdovanoti ne vienu koviniu apdovanojimu ir tiesiog neįmanoma juos visus pavaizduoti ant pulko vėliavų. Karalienės vėliavoje dažniausiai būna pavaizduoti keturiasdešimt du koviniai apdovanojimai, išrinkti iš apdovanojimų, gautų per Pirmąjį ir Antrąjį pasaulinius karus, o pulko vėliavoje yra išsiuvinėti kiti apdovanojimai (jų yra keturiasdešimt). Seniausias kovinis apdovanojimas Didžiosios Britanijos kariuomenėje – už Tanžero mūšį 1662-1680 metais. Paskutinį kartą pulkas buvo apdovanotas už mūšius Korėjoje 1950-1951-aisiais. Koviniai apdovanojimai teikiami tik už mūšiuose atliktas operacijas.

Viktorijos kryžius – Jungtinės Karalystės aukščiausias apdovanojimas už nepaprastą narsą priešo akivaizdoje. Šiuo medaliu apdovanoti penkiasdešimt šeši pulko kariai, taip pat įteikti ir trys aukščiausi apdovanojimai – Šv. Jurgio kryžiai.

Plk. ltn. B. Courtas teigia, kad labai sunkiai atsisveikina su Lietuva, jos kariais, labai gražia gamta, ežerais, giriomis, o ypač geranoriškais, svetingais žmonėmis.

Kazimieras DOBKEVIČIUS

Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija