"XXI amžiaus" priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2005 m. kovo 23 d., Nr. 6 (99)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

54 Seimo nariai dėl A. Maschadovo palaikų perdavimo kreipėsi į Europos parlamentarus

54 įvairioms Seimo frakcijoms atstovaujantys parlamentarai, atsiliepdami į nužudyto Čečėnijos prezidento Aslano Maschadovo giminių prašymą padėti, kad velionio kūnas būtų perduotas jiems deramai palaidoti, kreipėsi į Europos Parlamento pirmininką ir jo narius. Seimo nariai pareiškė, kad pagal čečėnų tautos papročius ir tikėjimą niekinti mirusiojo kūną jį demonstruojant, nurengiant, viešai rodant, žalojant, neleidžiant palaidoti yra didelis nusižengimas ir didžiausias mirusiojo bei giminių įžeidimas ir paniekinimas. Pagal Europos papročius, kaip pažymi Lietuvos parlamentarai, mirusysis yra neliečiamas ir palaidojamas pagal artimųjų valią.

„Pagal Rusijos valdžios antihumanišką nuostatą nužudytojo kūnas nebus atiduotas artimiesiems, nes A. Maschadovas – buvęs teroristas. Netgi hipotetiškai priimant tokią Rusijos logiką, tai yra nepamatuota“, – tvirtina kreipimosi į Europos parlamentarus iniciatoriai. Pasak jų, A. Maschadovas niekur netvirtino, kad jis vykdė terorizmo aktus, priešingai, visada pasisakydavo prieš terorizmą, siūlė kompromisinius derybų ir taikos planus. Savo kreipimesi Lietuvos Seimo nariai pažymi, kad joks teismas nėra A.Maschadovo nuteisęs ar inkriminavęs jam teroristinę veiklą. Jų nuomone, dėl to atvirai pažeidžiamos tarptautinės teisės nuostatos dėl nežmoniško elgesio.

„Rusijos valdžios voliuntaristinis teroristinių kaltinimų primetimas A. Maschadovui yra jos karinės politikos Čečėnijoje pateisinimas ir nepamatuotas Čečėnijos prezidento legitimumo ir bet kokių papročių ir teisės atmetimas“, – pareiškė Lietuvos parlamentarų grupė.

Vadovaudamiesi humanizmo ir teisės principais, jie kreipėsi į Europos Parlamento pirmininką ir jo narius, siūlydami šiuo reikalu skubiai pareikšti savo nuomonę Rusijos Federaciniam Susirinkimui – Federacijos Tarybai ir Valstybės Dūmai.

Pagal Eltą

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija