"XXI amžiaus" priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2005 m. balandžio 27 d., Nr. 8 (101)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

JAV Atstovų rūmų ir Senato Baltijos draugų grupėms

Daugelis Pasaulio valstybių gegužės 8 dieną paminės Antihitlerinės koalicijos pergalės prieš vieną baisiausių pasaulyje ideologijų – nacizmą. Tą dieną Lietuvos žmonės su didžia pagarba minės Antihitlerinės koalicijos sudėtas aukas, reikš gilią pagarbą visiems nukentėjusiems nuo Antrojo pasaulinio karo – kariams, civiliams, holokausto, okupacijų ir represijų aukoms. Su nuoširdžiu dėkingumu Lietuvos žmonės prisimins milžiniškas aukas, kurias ant pergalės aukuro sudėjo ir amerikiečių tauta.

Tačiau Lietuvos žmonės prisimena, kad Lietuvai, kaip ir kitoms Baltijos valstybėms, sovietų okupaciją ir aneksiją lėmė Molotovo-Ribentropo paktas, kuris tapo ir Antrojo pasaulinio karo pradžios priežastimi. 1945-ųjų gegužės 8 d. reiškė vienos totalitarinės ideologijos – nacizmo – pabaigą Europoje, tačiau kita – totalitarinis komunizmas – išplėtė ir įtvirtino savo dominavimą dešimtmečiams. Taigi Rusijos minima 1945-ųjų gegužės 9 d. Lietuvai yra ir Jaltos susitarimų įgyvendinimo minėjimas. Todėl mūsų Prezidento gegužės 9-ąją ir nebus Maskvoje, Raudonojoje aikštėje.

Lietuvos žmonės didžiai vertina Jungtinių Amerikos Valstijų nuosekliai vykdytą Lietuvos Respublikos okupacijos nepripažinimo politiką, kuri teikė Lietuvos žmonėms viltį ir tikėjimą, kad laisvės ir demokratijos aušra išauš ir Lietuvoje.

Lietuvos Seimo nariai sveikina JAV Atstovų rūmų iniciatyvą, kuri skatina Rusijos Federaciją suvokti Baltijos okupacijos pasekmes. Šio suvokimo deklaravimas būtų esminė prielaida pastoviems geriems santykiams tarp Rusijos ir Europos Sąjungos ir NATO narių – Baltijos valstybių.

Lietuvos žmonės apgailestauja matydami Rusijos Federacijos – Sovietų Sąjungos teisių, įsipareigojimų bei atsakomybės tęsėjos – nuolatinį vengimą pripažinti totalitarinio komunizmo nusikaltimus kaimynėms valstybėms bei žmoniškumui, atsisakymą bendradarbiauti, kad Lietuvos piliečių žudynėse, taip pat ir 1991 metais, dalyvavę Rusijos globojami asmenys būtų perduoti Lietuvos Respublikos teisingumui.

Praėję metai Lietuvos istorijoje yra išskirtiniai – NATO valstybės atvėrė Lietuvai duris į Aljansą, kuris yra pagrindinis laisvės, demokratijos ir saugumo garantas šiuolaikiniame pasaulyje.

Lietuvos žmonės su dėkingumu prisimena JAV prezidento 2002 metais apsilankymą Lietuvoje ir jo pasakytą kalbą Vilniaus Rotušės aikštėje. Tada jis pasakė: „Šiandien susiskaldymas jau praeityje, nebus daugiau Miunchenų, nebus daugiau Jaltų“.

Gerbiamieji kolegos, šiais žodžiais mes grindžiame savo tikėjimą saugia Lietuvos ir visos Europos ateitimi. Tikime, kad JAV išliks tokios ateities garantas. Tačiau praeitis, su kuria neatsiskaityta, neleidžia mūsų kaimynei Rusijai tapti tikrai demokratiška šalimi, išpažįstančia bendras vertybes. Kol Rusija nesuvoks ir nepripažins savo atsakomybės už sovietinės okupacijos atneštą žalą Lietuvai, kitoms Baltijos valstybėms ir visoms okupuotoms šalims, tol Rusija nesugebės žengti pažangos ir teisinės valstybės keliu.

Mes turime padėti Rusijai prisiimti atsakomybę už praeities sovietinius nusikaltimus, taip, kaip savo laiku Vakarai padėjo tai padaryti Vokietijai ir Japonijai, Italijai.

Todėl kreipiamės į jus, gerbiamieji kolegos, prašydami jūsų perduoti mūsų viltį jūsų prezidentui Dž.Bušui, kad gegužės 9-ąją kartu su Rusijos prezidentu V.Putinu Maskvoje, Raudonojoje aikštėje, minėdamas sovietinės kariuomenės pergalę, prezidentas Dž.Bušas neužmirš priminti apie Rusijos atsakomybę už sovietinės okupacijos meto karo nusikaltimus ir padarytą žalą.

Lietuvos Respublikos Seimo nariai

(Parašai yra renkami)

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija