"XXI amžiaus" priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2005 m. balandžio 27 d., Nr. 8 (101)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

KGB rezidento bauginimai

Maskva nepraleidžia progos priekaištauti Jungtinėms Amerikos Valstijoms esą jos rengiasi smogti Iranui už jo vykdomą branduolinio ginklavimosi politiką. Neseniai situaciją Irane komentavo buvęs SSRS užsienio žvalgybos viršininkas generolas leitenantas Leonidas Šebaršinas. Praėjusio amžiaus septintajame ir aštuntajame dešimtmečiais L.Šebaršinas vadovavo KGB rezidentūrai Irano sostinėje Teherane. Kaip teigiama, jis ir dabar Irano reikalais konsultuoja saugumiečius ir Užsienio bei Gynybos ministerijų pareigūnus.

Pasak generolo, tarptautiniai ekspertai iš Tarptautinės atominės energijos agentūros ne kartą neva pareiškė, kad neturi jokių pretenzijų Irakui dėl jo branduolinės programos. Tačiau KGB generolas pripažįsta, kad, JAV spaudžiant Iraną, tas neturi kitos išeities, kaip ieškoti apsigynimo nuo amerikiečių „agresijos“. Visai galimas dalykas, sakė L.Šebaršinas, kad Iranas kuria, o gal jau sukūrė branduolinį ginklą. Aišku, KGB generolas nesakė, kieno pagalba tie ginklai kuriami. Žurnalistai klausė generolo: „Kiek pagrįsti būgštavimai, kad Iranas palaiko teroristines grupuotes ir kelia grėsmę Vakarų civilizacijos vertybėms?“

L.Šebaršinas teigė, kad Irano režimas visiškai nesirengia pertvarkyti pasaulio. Esą Teheranas tiktai gina savo nepriklausomybę nuo užsienio grėsmės. O teroristus, pasirodo, rengė JAV... Afganistane. Neseniai JAV prezidentas Džordžas Bušas pareiškė, kad Iranas yra pagrindinis pasaulio teroristų finansuotojas. L.Šebaršinas pabrėžė: „JAV dabar imasi standartinių kaltinimų siekdamos pateisinti savo norą nubausti Iraką. Aš nežinau konkrečių amerikiečių planų. Ar tai bus didelis įsiveržimas, ar tikslūs smūgiai tam tikriems objektams. Tačiau esu įsitikinęs, kad amerikiečiai rengiasi panaudoti jėgą pries Iraką“.

Dabar Kremlius, paskelbęs Iraną vos ne strateginiu partneriu, randa sąjungininkų ir Vakarų Europoje. Daugelis Europos valstybių stengiasi nematyti Irano vykdomo branduolinio šantažo. Oficialūs Rusijos pareigūnai iš visų tarptautinių tribūnų aiškina savo naujiesiems draugams Europoje, kad amerikiečiai siekia užpulti Iraną pagal tą patį scenarijų, kuris buvo panaudotas Afganistane ir Irake. Maskva įtikinėja jau pakankamai antiamerikietiškai apdorotus Europos lyderius, kad JAV siekia kontroliuoti didžiulius Vidurinės Azijos regionus, o svarbiausia – paimti į savo rankas naftos ir dujų resursus Kaspijos regione. Pasak KGB generolo L.Šebaršino, apsimetę kovojantys dėl demokratijos, kovojantys su terorizmu, branduolinio ginklo plitimo sustabdymu, amerikiečiai pirmiausia sprendžia savo strategines ir energetines problemas.

Artimi Kremliui politologai ir ekspertai nuolat kartoja, jog Vašingtonas daro didžiulį spaudimą Maskvai, kad ji atsisakytų glaudaus bendradarbiavimo su Iranu branduolinės energijos srityje ir nutrauktų ginklų tiekimą Iranui.

Kol dar Rusijoje V.Putinas nebuvo uždėjęs apynasrio žiniasklaidai, Maskvos spaudoje ne kartą buvo rašoma, kad į Iraną prigužėjo ne tik daugybė mokslininkų atomininkų iš Rusijos, bet ir šimtai armijos bei KGB karininkų. Toks pat kontingentas atsirado ir Sirijoje. Be to, yra rimtų pranešimų ir žvalgybos duomenų, jog Teherano mulos nuolat plečia savo bendradarbiavimą su dar viena „blogio ašies“ valstybe – stalinistine Šiaurės Korėja. Pirmiausia karinėje srityje.

Petras KATINAS

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija