"XXI amžiaus" priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2005 m. balandžio 27 d., Nr. 8 (101)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Pasikeitimai Kryme

Gražūs Krymo kurortai
vilioja ne vieną oligarchą

Po Ukrainos „oranžinės revoliucijos“ ir prezidento Viktoro Juščenkos išrinkimo šalies prezidentu, labai sunerimo buvusio prezidento Leonido Kučmos aplinka ir vietos oligarchai. Ypač tai juntama Kryme. Kaip rašo Ukrainos spauda, pietiniame Krymo pajūryje, kur savo rūmus intensyviai statė vietinis ir Rusijos „elitas“, įvairūs oligarchai, staiga apmirė visos statybos, nors iki šiol jos vykdavo dieną ir naktį. Ir tai ne vien dėl to, kad šių metų pavasaris buvo šaltas ir nelabai palankus statyboms. Pavyzdžiui, Saryčao iškyšulyje, vienoje pačių gražiausių Krymo pakrančių vietų netoli Sevastopolio, jau šią vasarą turėjo būti užbaigta (ir atšvęstos įkurtuvės) buvusio prezidento L.Kučmos Valstybinės administracijos vadovo Igorio Bakajaus vila. Vietos žurnalistai rašo, jog tai turėjo būti architektūros ir prabangos stebuklas. Vienintelė šio „stebuklo“ statybos užšaldymo problema – ir I.Bakajus, ir jo globėjas L.Kučma – jau buvusieji. O naujojo prezidento V.Juščenkos administracija ne juokais ėmėsi tirti daugelio „buvusiųjų“ aferas. Todėl neatsitiktinai minėtas J.J.Bakajus, kaip ir daugelis Krymo statybų šeimininkų bei užsakovų, jau spėjo viską metęs pasprukti į Rusiją. Kaip rašo vieno Kijevo laikraščio žurnalistai, „dabar visiškai apmirė Saryčio iškyšulys, ir tik bangų ošimas trukdo visiškai ištuštėjusio čia pastatytų prabangių vilų miestelio ramybę“. Iš tiesų daugeliui šių vilų, privačių viešbučių, restoranų savininkų Kryme atėjo liūdni laikai. Pavyzdžiui, buvusiam Dnepropetrovsko srities gubernatoriui Michailui Švecui, kuris pasistatė Kryme ištisą viešbučių ir sanatorijų kompleksą, Ukrainos generalinė prokuratūra jau pareikalavo šio komplekso finansinių ir kitų dokumentų. Panika kilo ir garsiuosiuose „Gurzufo“ poilsio namuose, kuriuos faktiškai už grašius nusipirko kažkoks „Profesionalų“ fondas. Ukrainoje visi žino, kad tas „profesionalas“ – buvęs Ukrainos vicepremjeras N.Azarovas, dabar irgi pasislėpęs Rusijos platybėse.

Statybininkai vaikščioja neturėdami ką veikti ir po ne mažiau garsaus Foroso pliažus, kur 1991-aisiais, rugpjūčio pučo metu, buvo priverstas „ilsėtis“ paskutinis SSRS prezidentas M.Gorbačiovas. Mat Forose geriausi Ukrainos statybininkai tikėjosi neblogai uždirbti statydami objektus L.Kučmos žentui Viktorui Pinčukui. Tačiau dabar jam ne vilų komplekso reikalai galvoje. L.Kučmos žentui labiausiai rūpi, kaip išlaikyti, irgi už grašius prichvatizuotus, metalurgijos gigantą „Krivorožstal“. Netgi sustojo išreklamuota didžiulės cerkvės statyba Aluštoje. Pinigus šiai cerkvei skyrė rusų oligarchai, nepaprastai prabangių pensionatų „More“ ir „Migdolų giraitė“ savininkai. Konkrečiai, Maskvos bankininkas ir Rusijos Valstybės Dūmos deputatas Aleksandras Lebedevas. Dar visai neseniai Kremlius, planavęs savo statytinio V.Janukovičiaus pergalę Ukrainos prezidento rinkimuose, ketino paskirti A.Lebedevą Rusijos ambasadoriumi Kijeve vietoje buvusio Rusijos premjero V.Černomyrdino, kuris tapo „nepatikimas“ dėl draugystės su naująja Ukrainos premjere J.Timošenko. A.Lebedevas savo kišenėje laikė ir Aluštos merą Aleksejų Nečajevą, kuriam dabar irgi iškelta baudžiamoji byla.

Tiesa, kol kas į rusų oligarchų turtą ir rūmus Kryme naujoji Ukrainos valdžia nesikėsina. Užtat ryžtingai ėmė purtyti savus oligarchus ir L.Kučmos „šeimos“ narius. Naujasis Krymo prokuroras Viktoras Šemčukas, kaip akcentuoja Maskvos žiniasklaida, – „išeivis iš Vakarų Ukrainos“, o tai Maskvos požiūriu beveik fašistas ir buržuazinis nacionalistas, banderininkas. Jis tvirtai užtikrino peržiūrėsiąs, kaip buvo privatizuoti įvairūs Krymo poilsio namai ir sanatorijos. „Patikrinsime kiekvieno korpuso, kiekvienos sanatorijos privatizavimo teisėtumą“, – sakė V.Šemčukas. Už piktnaudžiavimą tarnybine padėtimi ir neteisėtų žemės sklypų skyrimą jau pasodinti į tardymo izoliatorius keliolika Krymo gyvenviečių tarybų pirmininkų ir merų. Jau nuteistas šešeriems metams kalėjimo Pietų Krymo ekologinės inspekcijos viršininkas Aleksejus Antipinas, skyręs žemę oligarchų statyboms draustinių teritorijose. Jaltoje konfiskuotas jo „kuklus“ butas, kainuojantis kelis šimtus tūkstančių dolerių. Gavęs šaukimą apklausai į prokuratūrą, spruko ir Krymo autonomijos vyriausybės vicepremjeras Vladimiras Rajenka. Aišku, spruko į Rusiją, kuri mielai priglaudžia panašius „politinius pabėgėlius“. Jau porą mėnesių laukdami teismo už grotų sėdi du už Krymo kultūros paveldą atsakingi viršininkai, naujiesiems turčiams ir valdininkams į kairę ir dešinę daliję sklypus Kryme. Taigi saulėtame pusiasalyje naujoji Kijevo valdžia dirba pasiraitojusi rankoves ir neatrodo, kad ši kampanija prieš gražiausių gamtos kampelių ir sanatorijų prichvatizaciją greitai baigsis.

Kažkodėl šiais procesais Ukrainoje labiausiai susidomėjo Maskva. Esą prezidentas V.Juščenka ir premjerė J.Timošenko sumanė globalinį įsigytos nuosavybės peržiūrėjimą. Kaip rašo Rusijos dienraštis „Izvestija“, J.Timošenko atima verslą ne iš buvusių politikų ir aukštų valdininkų, o iš jų giminaičių, kuriems, kaip įprasta, aukšti valdininkai perrašė savo privatizuotas įmones.

Petras KATINAS

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija