"XXI amžiaus" priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2005 m. birželio 22 d., Nr. 12 (105)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Emigrantai grįžti baiminasi

Ministras pirmininkas Algirdas Brazauskas tvirtina, kad gerėjanti ekonominė situacija Lietuvoje ir stiprėjanti darbo rinka turėtų paskatinti šių laikų emigrantus grįžti į gimtinę. Patys išeiviai, pastaraisiais metais palikę Lietuvą būtent dėl mažų atlyginimų ir nedarbo, sako nesantys patenkinti valdžios politika, visų pirma – užsienyje uždirbtų pinigų apmokestinimu. Tokios nuomonės buvo išsakytos Užsienio reikalų ministerijos surengtoje konferencijoje, kurioje šalies pareigūnai ir išeivijos atstovai diskutavo apie naujosios lietuvių emigracijos problemas ir bei galimus sprendimo būdus.

Kaip sveikindamas konferencijos dalyvius pripažino A.Brazauskas, statistinė informacija nėra džiuginanti – per 15 nepriklausomybės metų iš Lietuvos dirbti ir gyventi į užsienį išvyko apie 300 tūkst., o sugrįžo tik apie 72 tūkst. žmonių. Lietuvai įstojus į Europos Sąjungą, pastebėtas emigracijos augimas – 2003 metais išvyko 11 tūkst., pernai – 15,2 tūkst. gyventojų. Pastaruoju metu dažniausiai emigruojama į Didžiąją Britaniją, Airiją, Vokietiją ir Skandinavijos šalis.

Neoficialiais duomenimis, naujųjų emigrantų gali būti kelis kartus daugiau. Kaip sakė lietuvių verslininkų klubo Airijoje narys Mindaugas Maciulevičius, vien šioje šalyje lietuvių gali būti apie 100 tūkst. Manoma, kad antra tiek žmonių iš Lietuvos galėjo išvykti į Ispaniją. Didžiojoje Britanijoje išeivių iš Lietuvos priskaičiuojama iki 200 tūkst.

Anot Premjero, istorikas Adolfas Šapoka yra teigęs, jog, norint, kad krašto ekonomika normaliai plėtotųsi, būtina gyventojų migracija, kuri kasmet siektų maždaug 100 tūkst. žmonių. Tačiau A. Brazauskas pripažino, kad didžiulė naujosios emigracijos banga verčia sunerimti, ir paragino pareigūnus „ne dejuoti, kad tautiečiai išvažiuoja, o imtis prevencijos, kad kuo mažiau išvažiuotų“.

Prevencija esą galėtų tapti teigiami poslinkiai Lietuvos ekonomikoje: mažėjantis nedarbas, augantys atlyginimai. Vyriausybės vadovo duomenimis, šiuo metu darbo ieškantieji sudaro 5 proc. dirbančių žmonių, kai kurių profesijų specialistų net ima trūkti. Darbo rinkoje susidariusi įtampa esą privertė ir verslą, ir valstybę padidinti atlyginimus: prieš penkerius metus jie kasmet augdavo 5-6 proc., dabar – 10 proc., o kai kuriuose sektoriuose – 15 proc.

„Kuo bus aktyvesnė vidinė prevencija, tuo daugiau žmonių galėsime išlaikyti Lietuvoje ir mūsų nedidelę tautą išlaikyti pasaulio žemėlapyje progresyvią, apsišvietusią, sugebančią dirbti“, – pabrėžė A. Brazauskas. Tačiau vėliau jis žurnalistams pripažino, kad nedarbas sparčiai mažėja ir dėl to, kad nemaža dalis darbingo amžiaus žmonių išvyksta iš Lietuvos.

Konferencijoje kalbėjusių išeivių teigimu, Airijoje, kuri dažnai minima kaip sektinas pavyzdys, grįžtančių emigrantų laukia artimieji su žvakutėmis languose, o Lietuvoje – mokesčių inspektoriai. Mat užsienyje legaliai dirbantys gyventojai turi ne tik sumokėti pajamų mokestį atitinkamoje šalyje, bet ir grįžę į Lietuvą sumokėti skirtumą tarp šio ir mūsų šalyje galiojančio mokesčio. Be to, siekiama apmokestinti ir nelegaliai uždirbtus pinigus.

A. Brazausko manymu, mažinant fizinių asmenų pajamų mokestį, ateityje ši problema turėtų išnykti. Tai esą turėtų tapti svaria motyvacija užsienyje dirbantiems tautiečiams sugrįžti, o dar nespėjusiems išvykti – pasilikti.

Užsienio reikalų ministras Antanas Valionis buvo linkęs atsakomybės naštą perkelti ne ant valdžios, o ant privataus sektoriaus pečių: „Šalies verslininkai turėtų pamąstyti, kaip greičiau ir efektyviau gerinti socialines bei ekonomines sąlygas darbininkams, kad žmonės galėtų gyvenimo normalias sąlygas turėti ir Lietuvoje, tada emigracijos problemos nebus“. Kita vertus, anot ministro, Airija prieš porą dešimtmečių daug investicijų sulaukė būtent iš JAV apsigyvenusių ir prakutusių airių.

Anot 25 metų buvusio kauniečio M. Maciulevičiaus, vienintelė priežastis, kuri skatina gyventojus išvykti į užsienį, yra prasta ekonominė situacija. „Kai šalis sustiprės, emigracija tuo požiūriu tikrai mažės. Sakyčiau, kad čia laikinas ir geras dalykas, nes kiekvienas emigrantas įgauna patirties užsienyje bei pradinį kapitalą grįžti į Lietuvą ir daryti kažką“, – sakė jau ketverius metus Airijoje gyvenantis verslininkas. Reklamos kompanijoje dirbančio lietuvio teigimu, išeivius iš tiesų labiausiai gąsdina mokesčiai, kurie gresia grįžus į Lietuvą. „Mokesčių inspekcija turėtų baigti savo gąsdinimus ir pradėti aiškintis esamą situaciją. Yra keletas spragų įstatymuose. Žmonės paniškai bijo. Bet tai natūralu, nes jie jau išsiuntė nemažai sunkiai uždirbtų pinigų į Lietuvą, o kai kėsinamasi į dar 20 proc. jų santaupų, tai yra blogai“, – kalbėjo M. Maciulevičius.

Pagal Eltą

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija