"XXI amžiaus" priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2005 m. birželio 22 d., Nr. 12 (105)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Norvegijos ir Švedijos karaliai atidarė naują abi šalis jungiantį tiltą

Naujasis Norvegiją ir Švediją
jungiantis tiltas

Norvegijai minint šimtąsias šalies nepriklausomybės nuo Švedijos metines, birželio 10 dieną abiejų šalių karaliai atidarė naują Svinesūno tiltą, jungiantį abi šalis. Per Idės fiordą permestas 704 metrų ilgio tiltas pakeis senąjį, kuris buvo statytas 1946 metais.

„Naujasis tiltas atveria naują puslapį mūsų šalių istorijoje“, – pasakė Norvegijos karalius Haraldas ant naujojo tilto vykusios ceremonijos metu.

Švedijos karalius Karlas Gustavas, stovėdamas greta Haraldo, pasakė, kad šis tiltas yra „inžinerijos šedevras“, ir priminė, kad jo senelio laikais vienintelė susisiekimo per fiordą priemonė buvo valtis.

Tūkstančiai žmonių susirinko pažiūrėti savo karalių ir jų šeimų: Norvegijos karalienės Sonjos, sosto įpėdinio princo Hakono, princesės Metės Marit ir Švedijos karalienės Silvijos bei princesės Viktorijos.

Švedijos Geteborgą ir Norvegijos sostinę Oslą jungiančiame greitkelyje E6 senasis tiltas buvo siauriausia vieta. Atidarius jį prieš 59 metus, per metus juo pravažiuodavo po 6500 mašinų,o dabar – 15 tūkstančių per dieną.

Naujasis keturių eismo juostų tiltas kainavo apie 1,4 milijardo kronų (525 milijonus litų). Išlaidas tikimasi padengti iš kelių mokesčių.

Tilto atidarymo proga buvo surengtos dviejų bėgimo klubų varžybos, distancijos buvo įvairios – nuo 2 iki 21 km. Pirmieji automobiliai tiltu pravažiavo po dviejų dienų.

Pagal dpa-ELTA

EPA-ELTA nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija