"XXI amžiaus" priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2005 m. birželio 22 d., Nr. 12 (105)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Žemė tampa miestiečių planeta

Jungtinėse Tautose paskelbtas generalinio sekretoriaus Kofio Anano pranešimas apie pasaulio gyventojų demografines problemas. Visiems žinoma, kad mūsų planetoje gyventojų skaičius nuolat auga tiesiog akyse. Tiesa, tas gyventojų skaičiaus didėjimas labiausiai juntamas Azijos ir Afrikos žemynų šalyse. Tačiau dabar pasaulio demografus labiausiai jaudina dar viena tendencija – vis labiau auganti žmonijos urbanizacija. Jungtinių Tautų generalinio sekretoriaus pranešime skelbiama, jog per artimiausius dvejus – trejus metus pusė visų žemės gyventojų gyvens miestuose. Tuo tarpu prieš pusę amžiaus miestų gyventojų skaičius sudarė tiktai 30 proc. Dabar miestuose gyvena 3,2 milijardo žmonių, o visų mūsų planetos gyventojų skaičius pasiekė 6,5 milijardo. Teigiama, kad 2030 metais miestų gyventojų skaičius išaugs iki penkių milijardų, kas sudarys 61 proc. visų planetos gyventojų. Nuo tokių skaičių ir prognozių jau dabar sukasi galva, ypač didžiųjų pasaulio miestų merams ir municipalitetams. Ir jų nerimą galima suprasti: juk visos tradicinės didelių miestų problemos ir sunkumai auga tiesiog geometrine proporcija. Nuo gyventojų skaičiaus augimo pirmiausia kyla transporto, aprūpinimo, gatvių valymo, šiukšlių, pagaliau augančio nusikalstamumo problemos. O juk šiuo metu 20-yje pasaulio miestų gyvena po dešimt ir daugiau milijonų žmonių. O dar prieš 30 metų tokių miestų tebuvo tik keturi, o prieš 55 metus - vos du.

Didžiųjų pasaulio miestų penketą sudaro: Tokijas - 35,3 mln., Niujorkas – 18,45 mln., Bombėjus – 18,3 mln., San Paulas – 18,3 mln. Po jų - Delis, Kalkuta, Buenos Airės, Džakarta, Šanchajus, Daka, Los Andželas, Karačis, Rio de Žaneiras, Kairas, Lagosas, Pekinas, Manila ir Maskva. Demografai prognozuoja, kad jau 2015 metais prie didžiųjų miestų penketo prisijungs Indijos sostinė Delis, išstumdamas Niujorką. Aišku, šiuo metu labiausiai urbanizuota pasaulio šalimi yra Jungtinės Amerikos Valstijos, kurios miestuose gyvena 87 proc. visų JAV gyventojų. Pietų Amerikoje ir Karibų baseino šalyse šis rodiklis siekia 78 proc.

Būtina pažymėti, kad planetos gyventojai sparčiai sensta. Jeigu 2000-aisiais pasaulyje gyvenančių 60-mečių ir vyresnių buvo 600 milijonų, tai po penkiasdešimties metų jų skaičius pasieks du milijardus. Tiesa, pastebima ir dar viena tendencija. Jeigu prieš 30 metų vidutinė statistinė moteris per savo gyvenimą pagimdydavo vidutiniškai po penkis vaikus, tai XXI amžiaus pradžioje šis rodiklis sumažėjo iki trijų.

Demografai prognozuoja, kad mūsų planetos gyventojų skaičius didės iki 2050 metų ir po to stabilizuosis, kai žemėje gyvens devyni milijardai žmonių.

Petras Katinas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija