"XXI amžiaus" priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2005 m. rugsėjo 14 d., Nr. 16 (107)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Užsienyje gautų pajamų Lietuva neapmokestins nuo kitų metų

Jei Vyriausybė ir Seimas patvirtins Finansų ministerijos rengiamas įstatymų pataisas, nuo 2006-ųjų sausio 1 d. Lietuva neberinks gyventojų pajamų mokesčio skirtumo nuo užsienyje legaliai gautų Lietuvos piliečių pajamų. Tai teigė finansų ministras Zigmantas Balčytis. Šiuo metu užsienyje dirbę lietuviai Lietuvoje per metus sumoka 20-25 mln. litų gyventojų pajamų mokesčio. „Jeigu toje valstybėje, kurioje dirbi, susimokėjai mokesčius - mes jokių papildomų mokesčių neplanuojame imti. Norime, kad kuo daugiau žmonių užsienyje būtų įsidarbinę legaliai“, - sakė ministras. Jis teigė, kad apmokestinimo išvengs darbinės pajamos bei pajamos iš verslo ir individualios veiklos. Anksčiau Finansų ministerija skelbė, jog naujovė galios tik dirbusiems valstybėse, su kuriomis Lietuva yra pasirašiusi dvigubo apmokestinimo vengimo sutartį.

Dabar Lietuvos piliečiai, dirbę valstybėse, kuriose gyventojų pajamų mokestis yra mažesnis nei mūsų šalyje (33 proc.), grįžę į Lietuvą turi sumokėti mokesčių skirtumą. Tokia tvarka, anot ministro, piliečius skatina slėpti užsienyje gautą uždarbį, o tai Lietuvoje „iškreipia ekonominę logiką bei rinką“.

„Norime legalizuoti šias pajamas, nes, manau, netiesioginė nauda iš to bus gerokai didesnė negu šiuo metu mes surenkame mokesčių į valstybės biudžetą“, - kalbėjo Z. Balčytis.

Gyventojų pajamų mokesčio tarifas Lietuvoje yra vienas didžiausių Europoje. Seimas yra priėmęs Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo pataisas, numatančias, kad mokestis nuo 2006-ųjų vidurio mažės nuo 33 proc. iki 27 proc., o nuo 2008-ųjų - iki 24 procentų.

Pagal Eltą

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija