„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2005 m. gruodžio 14 d., Nr. 22 (115)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

TATENA’i ir jos vadovui įteikta Nobelio taikos premija

Tarptautinei atominės energijos
agentūrai (TATENA) ir jos vadovui
Mohamedui el Baradėjui už kovą
su branduolinių ginklų plitimu
Osle šeštadienį įteikta Nobelio
taikos premija. M. el Baradėjus
laiko auksinį medalį
ir Nobelio diplomą
EPA-ELTA nuotrauka

Tarptautinei atominės energijos agentūrai (TATENA) ir jos vadovui Mohamedui el Baradėjui už kovą su branduolinių ginklų plitimu Osle šeštadienį įteikta Nobelio taikos premija.

M. el Baradėjus ir TATENA valdybos pirmininkas Jukija Amanas auksinius medalius ir Nobelio diplomus gavo Norvegijos sostinės rotušėje surengtoje ceremonijoje, kurioje tarp maždaug 1000 svečių buvo ir Norvegijos karalius Haraldas V. Laureatams taip pat įteikta 10 milijonų Švedijos kronų (maždaug 3,7 milijono litų) premija.

„M. el Baradėjus yra svarbiausia asmenybė stiprinant TATENA vaidmenį“, – įteikimo ceremonijoje pažymėjo Norvegijos Nobelio komiteto vadovas Olė Danboltas Mjosas.

Po apdovanojimo sakytoje kalboje M. el Baradėjus teigė, jog pasaulis branduolinius ginklus turi pasmerkti taip pat kaip vergiją ar genocidą. 63 metų egiptietis teisininkas sakė, kad pasaulyje yra 27 tūkst. branduolinių galvučių, ir tai, pasak jo, yra 27 tūkstančiais per daug.

Nobelio taikos premijos laureatas pažymėjo, kad pasaulis susiduria su pavojais, nepaisančiais sienų, kurių negalima išvengti statant užtvaras, kuriant galingesnius ginklus ar siunčiant karius, tačiau tik daugiašaliu bendradarbiavimu.

Šiuos pavojus kelia masinio naikinimo ginklai, terorizmas, organizuotas nusikalstamumas, ginkluoti konfliktai, skurdas, infekcinės ligos ir aplinkos situacijos blogėjimas, sakė M. el Baradėjus.

Nepaisant Šaltojo karo pabaigoje puoselėtų vilčių, kad laukia geresnis pasaulis, paremtas žmonijos solidarumu, jis vis dar yra toli nuo šio tikslo, teigė laureatas.

Ši Nobelio taikos premija įteikta tuo metu, kai jį gavusi Jungtinių Tautų (JT) agentūra bei jos vadovas susiduria su sunkumais dėl Irano branduolinės programos ambicijų. Prieš atsiimdamas Nobelio premiją M. el Baradėjus perspėjo nesiimti prieš Iraną karinių veiksmų, siekiant užkirsti kelią jam pasigaminti branduolinį ginklą. „Smurtas negali būti naudojamas norint neleisti valstybei įgyti atominių ginklų“, – sakė TATENA vadovas. Pasak Nobelio premijos laureato, kariniai smūgiai tik vėlesniam laikui nukeltų branduolinių ginklų programą. Po to ją imtų vykdyti kiti, kurie siektų keršto.

M. El Baradėjus TATENA’i vadovauja nuo 1997 metų gruodžio. Šiemet birželį jis buvo išrinktas trečiai ketverius metus trunkančiai kadencijai.

Nobelio premijos pagal tradiciją įteikiamos gruodžio 10-ąją, jos įsteigėjo mirties metinių dieną. Švedų išradėjas Alfredas Nobelis mirė 1896 metais. Nobelio premijos už pasiekimus literatūros, medicinos, fizikos, chemijos ir ekonomikos srityse bus įteiktos Švedijos sostinėje Stokholme.

Reuters-dpa-ELTA

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija