„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2005 m. gruodžio 14 d., Nr. 22 (115)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Atskleidė Europos pavergimo scenarijų

Petras KATINAS

Naujoji Lenkijos vyriausybė, konkrečiai, gynybos ministras Radekas Sikorskis, lapkričio 25 dieną pranešė, jog vyriausybė nutarė išplatinti apie 1700 labai svarbių buvusio Varšuvos karinio bloko archyvinių dokumentų apie SSRS planuotą branduolinį konfliktą su NATO. Su šiais dokumentais bus galima susipažinti tuoj po Naujųjų metų. Pirmiausia jie aiškiai įrodo, kad SSRS, prisidengusi Varšuvos bloko satelitais, kurie tame bloke neturėjo jokio lemiamo balso, ketino užmėtyti Vakarų Europą branduolinėmis bombomis ir raketomis. Tai yra įvykdyti tai, ko nespėjo Stalinas – užgrobti Vakarų Europą. Pasak ministro R.Sikorskio, tų dokumentų išslaptinimas ir paskelbimas yra būtinas vien tam, kad pasaulis sužinotų, kokią karinę sąjungą „liaudies“ Lenkijai buvo primetusi SSRS.

Kaip ir buvo tikėtasi, toks Varšuvos sprendimas išslaptinti nesenus Maskvos planus sukėlė didžiulį Kremliaus įtūžį. Pirmiausia pasipylė kaltinimai Lenkijai, kad ji pažeidė susitarimą, kuris esą buvo padarytas žlungant Varšuvos blokui – neskelbti jokių slaptų šio bloko dokumentų. Tačiau nieko nekalba, jog tie būsimą Apokalipsę primenantys dokumentai ir žemėlapiai yra suklastoti. Taip paprastai Maskva daro panašiais atvejais. Beje, apie buvimą tokių Maskvos planų – smogti branduolinius smūgius Vakarų Europai – NATO štabuose buvo žinoma jau 1976-1981 metais, kai Lenkijos kariuomenės generalinio štabo pulkininkas Ryšardas Kuklinskis, būdamas ryšininku tarp Lenkijos „liaudies“ kariuomenės ir SSRS armijos generalinio štabo, perdavinėdavo tuos dokumentus JAV Centrinei žvalgybos valdybai. O sovietiniam saugumui sužinojus apie tai, amerikiečiai sugebėjo išvežti pulkininką su šeima iš Varšuvos į Vakarus. R.Kuklinskis perdavė NATO daugiau kaip 35 tūkst. dokumentų. Tarp jų yra dokumentas apie SSRS invaziją į Čekoslovakiją 1968 metais, pavadintas „Dunojaus operacija“, ir 1970 metų kruviną susidorojimą su Lenkijos protesto demonstracijos dalyviais.

Beje, savo atsiminimuose R.Kuklinskis rašė, jog ilgai tikėjo komunistinėmis dogmomis, bet sužinojęs, kokią kruviną puotą Sovietų Sąjunga rengia pasauliui, nusprendė užkirsti tam kelią ir atverti pasauliui akis. R.Kuklinskio perduotų Varšuvos bloko slaptų dokumentų dalis irgi bus pateikta pasaulio visuomenei.

Svarbiausias iš tų slaptų dokumentų yra planas apie atominį karą prieš Vakarų Europą. Jis pavadintas „Septynios dienos iki Reino“. Prie plano buvo pridėti puolimo žemėlapiai. Šis planas ir puolimo žemėlapiai buvo parengti Maskvoje 1979 metais. Tai yra tuo metu, kai, laikomas bene naiviausiu JAV prezidentu, Džimis Karteris su SSRS vadovu Leonidu Brežnevu tarėsi dėl tarptautinio įtempimo mažinimo. Maskvos strategai tame plane numatė, kad NATO pajėgų bombonešiai, pakilę iš bazių Didžiojoje Britanijoje ir Danijoje, smogs taikiniams, esantiems šalia Vyslos. Tarp tų taikinių – Varšuva, Čekoslovakijos sostinė Praha ir kiti didžiausieji Rytų Europos miestai. Atsakant į tai, Maskvos įsakymu trys Lenkijos armijos turėjo pradėti Vokietijos Federacinės Respublikos šiaurinės dalies puolimą, po to užimti Olandiją, Belgiją ir Daniją. Tiesa, lenkų korpusai turėjo būti panaudoti kaip patrankų mėsa, kaip ir kitų „broliškų socialistinių šalių“ rekrūtai. Tuo pat metu SSRS karinė armija turėjo smogti branduolinius smūgius didžiausiems Vakarų Europos miestams. Pirmiausia nušluojant Briuselį, kuriame yra centrinė NATO būstinė, taip pat Hamburgą, Štutgartą, Frankfurtą prie Maino, Miuncheną. Maskva neplanavo smogti Prancūzijai, kaip išstojusiai iš karinių NATO struktūrų. Taip pat „laikinai“ nebombarduoti Didžiosios Britanijos. Tai rodo, kad Maskvos gensekai ir generolai numatė sustoti prie Reino. Žinoma, iki tam tikro laiko. Taigi savo agresyviomis užmačiomis užgrobti Europą Kremlius pralenkė netgi Hitlerį.

Pagal planą „Septynios sienos iki Reino“ numatyta, kad „socialistinė“ Lenkija NATO atsako metu neteks dviejų milijonų žmonių. Vadinasi, Maskvos okupuotos Rytų Europos gyventojai buvo pasmerkti tapti Kremliaus įkaitais, buferiu tarp SSRS ir Vakarų Europos ir iš esmės sunaikinti kaip sovietinei imperijai nepatikimi žmonės.

Ministras R.Sikorskis, tarp kitų priežasčių, dėl ko Varšuva nusprendė paskelbti slaptus Maskvos planus, paminėjo ir tai, jog dabartinis Rusijos prezidentas V.Putinas nuolat aimanuoja dėl Sovietų Sąjungos žlugimo, todėl niekas negali garantuoti, ar tie buvusio Varšuvos bloko agresijos planai nebegalioja. Aiškindamas, kodėl Lenkija nusprendė išslaptinti Varšuvos bloko dokumentus, ministras R.Sikorskis pasakė: „Tai labai svarbu todėl, jog šalis sužinotų, kad Lenkija buvo tapusi beteise Maskvos valios vykdytoja įgyvendinant SSRS planus užgrobti teritorijas iki Atlanto... SSRS buvo pasirengusi paaukoti Lenkiją ir jos žmones dėl savo grobuoniškų interesų“.

Didžiosios Britanijos dienraštis „The Guardian“ rašo, kad slaptų Maskvos agresyvių planų dokumentų bei žemėlapių paskelbimas neišvengiamai pablogins ne tik Varšuvos ir Maskvos, bet ir Čekijos bei Rusijos santykius, kurie irgi yra ne per geriausi. Pirmiausia todėl, kad tuose dokumentuose atsiskleidžia ir 1968 metų invazijos į Čekoslovakiją planai ir tikslai.

Naujasis Lenkijos ministras pirmininkas Kazimiežas Marcinkievičius pabrėžė, kad Varšuva nebando išprovokuoti Rusijos, paskelbdama slaptus Varšuvos bloko dokumentus, nesuderinusi to žingsnio su Maskva. „Ateitį reikia kurti remiantis tiesa apie praeitį. Jeigu tiesa ir jos skelbimas trukdo tarptautiniams ir tarpvalstybiniams santykiams, tai yra labai blogai“, – pabrėžė K.Marcinkievičius.

Įdomu, ką dabar galvoja Rusijos prezidento V.Putino bičiulis ir geriausiu Maskvos draugu pasiskelbęs buvęs Vokietijos kancleris Gerhardas Šrioderis, sužinojęs apie V.Putino pirmtakų planus paversti branduoliniais griuvėsiais Miuncheną, Hamburgą, Štutgartą ir kitus Vokietijos miestus. Šiaip ar taip, Kremlius atsidūrė gana nepavydėtinoje situacijoje. Kaip ir jo bičiuliai Vakarų Europoje. O Lenkijai reikia laukti dar vieno Maskvos pykčio priepuolio. Bet svarbiausia, jog gal pradės atsikvošėti tie ES politikai, kurie daro begalines nuolaidas Kremliui, ir pajus, kad kasa sau duobę.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija