„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2005 m. gruodžio 14 d., Nr. 22 (115)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Demografinės bombos

Petras KATINAS

Rusijos vidaus reikalų ministerija, Statistikos valdyba, JAV ir Didžiosios Britanijos demografinės tarnybos, po tragiškų įvykių Prancūzijoje, kai imigrantų jaunimo gaujos siautėjo Paryžiuje, paskelbė duomenis, kiek įvairių tautybių ir rasių dabar gyvena Maskvoje, Niujorke ir Londone. Taip pat spėliojama, ar panašūs įvykiai negali pasikartoti ir kituose pasaulio miestuose, kuriuos užplūdo minios imigrantų. Štai tie duomenys: Niujorkas – baltaodžių gyventojų 2000 metais buvo 45 proc., juodaodžių – 27, išeivių iš Azijos – 10, metisų – 5, kitų rasių – 13 proc. Prognozės 2050 metams: baltaodžių bus 29 proc., juodaodžių – 25, išeivių iš Azijos – 20, metisų – 26.

Londonas: baltaodžių gyventojų 2000 metais buvo 72 proc., juodaodžių – 11, išeivių iš Indijos, Pakistano ir Bangladešo – 10, išeivių iš Kinijos – 3, metisų – 4 proc. Prognozės 2050 metams: baltaodžių bus 45 proc., juodaodžių – 6, išeivių iš Indijos, Pakistano ir Bangladešo – 29, išeivių iš Kinijos – 6, metisų – 14 proc.

Maskva: rusų 2000 metais – 84, ukrainiečių – 4, totorių – 2, azerbaidžaniečių – 1,3, armėnų – 1,3, žydų – 1,3, kinų, vietnamiečių, korėjiečių – 1,2, baltarusių – 1, išeivių iš Afganistano ir kitų buvusių SSRS Vidurinės Azijos respublikų – 0,3 proc. Prognozės 2050 metams: rusų bus 64 proc., ukrainiečių – 9, totorių – 1, azerbaidžaniečių – 5, armėnų – 3, žydų – 0, kinų, korėjiečių, vietnamiečių – 7, baltarusių – 2, išeivių iš Afganistano ir buvusios SSRS Vidurinės Azijos respublikų – 2 proc.

Taigi demografiniai pokyčiai akivaizdūs ir todėl dabar netrūksta prognozių, ar tie didieji miestai bei pačios šalys sugebės priimti tiek daug imigrantų.

Kaip teigia žinomas Rusijos demografas Olegas Slobotčikovas, pagrindinė tauta Rusijoje yra rusai. Jų – daugiau kaip 115 milijonų, arba 79 proc. visų gyventojų. Tačiau rusų vis mažėja ir per paskutiniuosius kelis dešimtmečius jų sumažėjo penkiais milijonais.

Kaip teigia Rusijos vidaus reikalų ministerijos pareigūnai, dabar kasmet į Rusiją atvyksta vidutiniškai po 300 tūkst. imigrantų. Pagrindinis migrantų srautas plaukia iš Vidurinės Azijos, daugiausia – Kazachstano. Kas penktas atvykėlis – iš Ukrainos. VRM pareigūnai pažymi, jog Rusijoje veikia nelegali darbininkų armija, kurioje daugiau kaip penki milijonai žmonių. Pasak kitų ekspertų, šis skaičius yra dvigubai didesnis.

Labiausiai probleminiu demografiniu požiūriu laikomi Rusijos Tolimieji Rytai. Ten niekas nežino, kiek kinų imigrantų apsigyveno Tolimuosiuose Rytuose ir visoje Rusijoje. Jų gali būti nuo 5 iki 10 milijonų. Patenka jie į Rusiją daugiausia per Kazachstaną, kurio sienų apsauga daugiau simbolinė. Daugelis kinų, atvykdami į Rusiją, „pameta“ tapatybės dokumentus ir pareiškia, kad yra ne kinai, o mongolai... Kažkodėl rusų pasieniečiai ir valdininkai „mongolus“ priima kur kas mieliau. Tačiau aktyviausiai į Rusijos sostinę veržiasi kinai ir vietnamiečiai. Jų skaičius atitinkamai išaugo 35 ir 14 kartų. Rusijos sostinėje per paskutinį dešimtmetį korėjiečių skaičius išaugo beveik tris kartus, tiek pat – armėnų, gruzinų ir arabų. Azerbaidžaniečių ir moldavų skaičius padidėjo net penkis kartus, ingušų – šešis, čečėnų – septynis, o tadžikų – net dvylika kartų. O štai nemėgstamų „pribaltų“, lenkų, čekų, o ypač žydų Maskvoje liko visai nedaug. Jeruzalės universiteto skaičiavimais, 2050 metais Maskvoje jau nebeliks nė vieno žydo. Jie arba išmirs, arba išvyks gyventi į kitas šalis.

Rusų požiūris, ypač Maskvoje, į imigrantus daugiausia labai neigiamas. Vis dažniau vadinamieji skinhedai (rusų nacionalistai skustomis galvomis) žiauriai sumuša juodaodžius ir išeivius iš buvusios sovietinės Vidurinės Azijos. Ypač kliūva azerbaidžaniečiams. Ir svarbiausia, kad tie pogromininkai dar kurstomi. Štai rašytojas imperininkas Aleksandras Prochanovas pareiškė, jog nauja valstybinė šventė – lapkričio 4-oji, skirta lenkų ir lietuvių išvijimui iš Maskvos pažymėti, sutelks rusus, ir jie išvarys visus svetimšalius iš „šventosios Maskvos“. „Skinhedai suplauks į Maskvą iš visos Rusijos ir pradės lupti ne tik visus juodaodžius ir azerbaidžaniečius, bet ir oligarchus žydus. Jų daug, jie gerai organizuoti. Ir jų jau niekas nesulaikys“, – šūkavo A.Prochonovas viename nacionalistų mitinge.

Rusijos žiniasklaida skelbia, kad išeiviai iš Užkaukazės kasmet vien iš Maskvos regiono išveža į savo šalis apie 10 milijardų dolerių. Teigiama, kad išeiviai „okupavo“ kai kurias veikos sritis. Pirmiausia jie tvarko prekybą, visuomeninį transportą, kontroliuoja statybų verslą. „Visi prekybos keliai – vadinamoji visa Rusijos kraujotaka – jau okupuota imigrantų“, – tvirtina demografas Olegas Slobotčikovas. Rusijoje, pasak sociologų, kaip ir kitose šalyse, imigrantai beveik visiškai neasimiliuojasi su rusais, veda tik savo tautos žmonas, nepripažįsta rusiškų papročių ir kultūros. Demografas O.Slobotčikovas teigia, kad artimiausieji metai nieko gera Rusijai nežada. Rusų gyventojų skaičius nuolat mažės. Didės ir nusikalstamumas. Kaip tvirtina Rusijos vidaus reikalų ministerijos atstovai, kiekvienais metais imigrantai įvykdo po 35 tūkst. nusikaltimų.

Esant tokiai padėčiai, oficialūs Kremliaus asmenys siūlo vienintelę išeitį – būti patriotais ir kiekvienai rusų šeimai turėti mažiausiai po tris vaikus. Vienas Valstybės Dūmos deputatas, ragindamas rusus būti patriotais ir turėti daugiau vaikų, teigė, jog didžiausias gimstamumas Rusijoje buvo 1943-iaisiais, karo metais. „Šalis suprato gimstamumo didėjimo svarbą. Ir jeigu mes šiandien nesuvoksime rusų tautos išnykimo pavojaus, mūsų gyventojus netrukus nušluos pietų tautų cunamis“, – pareiškė Dūmos narys.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija