„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2005 m. gruodžio 28 d., Nr. 23 (116)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Intrigos nesibaigia

Petras KATINAS

Maskvai ir Berlynui nusprendus tiesti dujotiekį Baltijos jūros dugnu apeinant Baltijos valstybes ir Lenkiją, Kremlius davė komandą atitinkamoms organizacijoms ir struktūroms visomis išgalėmis priešintis Baltijos valstybių bandymams įgyti bent jau minimalią energetinę nepriklausomybę nuo Rusijos. Maskva paskelbė, kad iš Estijos į Suomiją pradėtas tiesti elektros tiltas dėl kažkokio mistinio elektromagnetinio lauko „sukels didelę grėsmę“ Rusijos–Vokietijos dujotiekiui. Taigi Estijai spausti Maskva ketina pasikviesti talkon ir Berlyną. Vargu ar tas šantažas pavyks. Juk dabar, pralaimėjus geriausiam Rusijos prezidento V.Putino bičiuliui ir Maskvos klapčiuku tapusiam buvusiam Vokietijos kancleriui Gerhardui Šrioderiui, vargu ar naujoji Vokietijos kanclerė Angela Merkel klusniai šoks pagal Kremliaus muziką ir regs naujus Molotovo-Ribentropo suokalbius. Tai ne rūpestis savo dujotiekiu, o pats gryniausias politinis spaudimas artimiausiems kaimynams. Guodžia tai, jog kanclerė A.Merkel dar kartą patvirtino, kad jai yra svarbūs geri Vokietijos santykiai su Baltijos šalimis ir Lenkija. O tiems santykiams, be abejo, labai pakenkė buvusio jos pirmtako G.Šrioderio prorusiška politika ir sutikimas parsiduoti Rusijos „Gazprom“ tarnybon. Rusijos interneto svetainė „Reqnum“, kurios publikacijas ir rekomendacijas, kaip privalo elgtis Baltijos valstybės Rusijos atžvilgiu, nuolat spausdina Lietuvoje ir kitose Baltijos šalyse išeinantys laikraščiai ir savaitraščiai rusų kalba, paskelbė Leningrado ir Vysocko uostų viršininko Jevgenijaus Sorokos pareiškimą, jog kabelis iš Estijos į Suomiją suformuos galingą elektromagnetinį lauką ir dėl to įvyks ekologinė katastrofa.

Ne veltui Rusijoje plačiai paminėta viena profesinė šventė – Čekistų diena. B.Jelcino valdymo laikais ši „šventė“ nebuvo reklamuojama ir tik pačioje pagrindinėje čekistų būstinėje – Lubiankoje – liedavosi degtinė ir šampanas. Šį kartą Rusijos žiniasklaida nuo ryto iki vakaro liaupsino šauniųjų čekistų nuopelnus ir nė žodeliu neužsiminė apie šių „ištikimiausių partijos kareivių“ pasaulyje negirdėtus nusikaltimus, prieš kuriuos netgi istorinio Atilos hunai ar Hitlerio gestapas tebuvo tik išdykę berniūkščiai. Pasirodo, ši ilgus dešimtmečius siaubą kėlusi NKVD, GRU, KGB, dabar pasivadinusi FSB organizacija, atėjus valdžion kadriniam KGB karininkui ir šnipui V.Putinui, tapo gerbiamiausia ir labiausiai šlovinama struktūra iš visų esančių. Tą pačią dieną, kai buvo liaupsinami kruvinieji čekistai ir jų vadas „geležinis“ Feliksas Dzeržinskis, kuriam, anot šlovintojų, prilygo nebent buvęs SSKP centro komiteto generalinis sekretorius, irgi kadrinis kagėbistas Jurijus Andropovas, Rusijos ir NVS šalių saugumo ir žvalgybos vadovai pasirašė Maskvos parengtą susitarimą įsipareigojant nevykdyti jokios žvalgybinės veiklos vieniems prieš kitus. Žinoma, pirmiausia nešnipinėti „vyresniojo brolio“ – Rusijos. Rusijos FSB vadovybės pareiškime tuo klausimu reiškiamas didžiulis pasitenkinimas dėl tokio susitarimo ir pažymima, jog tenka tik apgailestauti, kad tokia sutartis nepasirašyta su buvusiomis „Pribaltikos“ respublikomis. Pasirodo, Baltijos šalys, tapusios Europos Sąjungos ir NATO narėmis, faktiškai „yra mūsų priešai“. Gerai dar, kad tame pareiškime sakoma, jog Baltijos šalys Rusijai nekelia tiesioginės grėsmės. Ką gi, ačiū ir už tai. Nors visai neseniai vienas Rusijos armijos generalinio štabo generolas, netgi pats gynybos ministras S.Ivanovas, jau nekalbant apie kaimyninės Baltarusijos prezidentą A.Lukašenką, Baltijos valstybes skelbia vos ne didžiausiais ir pavojingiausiais Rusijos ir Baltarusijos priešais. O prieš priešus, žinoma, reikia imtis atitinkamų priemonių. Ir ne tik statant naujus raketinius kompleksus Kaliningrado srityje ir Baltarusijoje. Taigi toks Kremliaus „rūpestis“ Lietuvos energetine nepriklausomybe tik parodo jo kėslus. Kabelis iš Estijos į Suomiją, pavadintas „Estlink“, netiesiamas per Rusijos teritorinius vandenis – estai turi teisę tiesti komunikacijas tarptautiniuose vandenynuose kaip ir visos suverenios valstybės. Estijos ir Lietuvos energetikos specialistai tokius Rusijos gąsdinimus dėl ekologinės katastrofos vadina absoliučia nesąmone, nes jokių problemų dėl tariamų elektros laukų negali būti. Pasak specialistų, konkrečiai, „Lietuvos energijos“ valdybos pirmininko Jurgio Vilemo, tokią informaciją skelbiantys Rusijos pareigūnai arba nieko nenutuokia, arba vykdo politinį užsakymą. Juk ne be reikalo Rusijos prezidentas V.Putinas paskelbė, jog per energetiką, tai yra naftą ir dujas, Rusija be jokių tankų ir raketų užvaldys visą Europą, o gal pasieks ir pačias JAV.

„Estlink“ kabelis, kurį klojant dalyvauja ir „Lietuvos energija“, turėtų būti pradėtas eksploatuoti jau kitų metų lapkričio mėnesį. Šiuo daugiau kaip 100 kilometrų ilgio kabeliu Baltijos valstybės galės kasmet eksportuoti apie du milijardus kilovatvalandžių elektros, o tai sumažins jų priklausomybę nuo Rusijos energetinės sistemos, prie kurios iki šiol esame pririšti. Reikalui esant, tuo kabeliu bus galima importuoti elektros energiją iš Skandinavijos. Tai labiausiai ir siutina Maskvą.

Aišku, Kremlius tuo klausimu gali pasitelkti ir paspausti ne tik Vokietiją, bet ir kitus V.Putino draugelius Europos Sąjungoje. Pirmiausia Prancūzijos prezidentą Žaką Širaką ir Italijos premjerą Silvijų Berluskonį, kad anie paspaustų Baltijos šalis. To atmesti negalima, ypač stebint gana neaiškius ir miglotus Maskvos ir Briuselio žaidimus.

Be to, negalima pamiršti, kad ir Baltijos šalyse, ypač Lietuvoje, Maskva turi net daugiau negu reikia savų žmonių. Ypač dabartinėje valdančiojoje koalicijoje. Vienas toks Maskvos bičiulis, garsiosios Stalino saulės nešėjo Paleckio dinastijos atstovas, Lietuvos parlamentaras Algirdas Paleckis, vienas iš neokomunistų užsienio politikos kuratorių, komentuodamas Didžiosios Britanijos premjero Tonio Bleiro pasiūlymus dėl ES biudžeto 2007-2013 metams, prabilo grynai stalinietišku žargonu, kaip kažkada ir jo garsusis senelis. A.Paleckis mūsų sąjungininkės svarbios NATO valstybės Didžiosios Britanijos premjerą T.Bleirą įvardijo kaip „vieną iš karo Irake iniciatorių ir ultrakonservatyvaus JAV prezidento Džordžo Bušo parankinį“. Iš tiesų senokai teko girdėti net iš Lietuvos neokomunistų tokių vertinimų, po kuriais mielai pasirašytų ir Kremliaus imperininkai. Matyt, nereikia aiškinti, kokius pranešimus apie šį grubų savo premjero įžeidimą pasiųs į Londoną Didžiosios Britanijos diplomatai Vilniuje. Tuo labiau kad tokius pareiškimus daro ne koks už nieką neatsakantis Šustausko ar Veselkos tipo rėksnys, o valdančiosios partijos įtakingas tarybos narys, kuriam pranašaujama aukšta vieta partinėje hierarchijoje, kai tik pasitrauks A.Brazauskas. Iš tos pačios antiamerikietiškos skrynelės ištrauktas ir Seimo pirmininko A.Paulausko pasiūlymas išvesti Lietuvos karius iš Irako. Tą pasiūlymą irgi bemat pasigriebė Maskvos propagandininkai. Kaip ir V.Uspaskicho raginimą uždrausti užsienio finansuojamų visuomeninių organizacijų veiklą. Be abejo, atsiras ir tokių, kurie ir elektros kabelyje, tiesiamame į Suomiją, įžvelgs irgi kažkokius kėslus prieš „draugišką mums kaimynę Rusiją“.

Bet ką ten Rusija! Štai premjeras A.Brazauskas per visas žiniasklaidas gyrėsi, kaip nuo ES milijonų visi gyvens tarsi kokie švedai ar vokiečiai, gaus 800 litų minimalią algą ir tokią pat pensiją ir t.t. Tačiau tą pačią dieną agentūros „Transparency International“ Lietuvos skyriaus atstovai, remdamiesi rimtų specialistų skaičiavimais, teigė, kad valdančiųjų partijų ministrai ir kiti valdžios pareigūnai, skirstydami „saviems“ ES pinigus, gauna nuo 5 ir net iki 15 proc. nuo paskirtos sumos, ir tie pinigai nuplaukia į partijų kasas, ne vien tik į jų vadų kišenes.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija