"XXI amžiaus" priedas apie pasaulio krikščionis, 2003 m. gegužės 2 d., Nr. 3 (12)

PRIEDAI







Mirė Kanados kardinolas Dž.Karteris

Kardinolas Džeraldas Emetas Karteris

Balandžio 6 dieną po ilgos ligos mirė žymus Kanados katalikų bažnyčios hierarchas 91 metų Toronto arkivyskupas emeritas kardinolas Džeraldas Emetas Karteris. „Su padėka prisimindamas kardinolo Dž.Karterio ilgametę pasiaukojamą tarnystę, kaip Toronto arkivyskupo ir kaip Kardinolų kolegijos nario, aš karštai meldžiuosi, kad Dievas, gailestingumo Tėvas, suteiktų jam amžinąją ramybę, o tiems, kurie liūdi dėl jo netekties, dvasinę paguodą”, - rašoma popiežiaus Jono Pauliaus II užuojautos telegramoje.
Kardinolas Dž.Karteris gimė 1912 m. kovo 1 d. gausioje aštuonių vaikų ir labai religingoje Monrealio gyventojų šeimoje. Pernai miręs kardinolo brolis taip pat buvo vyskupas, o dvi seserys pasirinko vienuolišką gyvenimą. 1937 metais jis buvo įšventintas kunigu, o 1961-aisiais konsekruotas vyskupu ir paskirtas Londono (Kanada) vyskupu augziliaru. 1964 metais tapo šios diecezijos ordinaru, o 1978-aisiais popiežiaus Pauliaus VI buvo paskirtas Toronto arkivyskupu. 1979 m. birželio 30 d. konsistorijoje popiežius Jonas Paulius Ii jį pakėlė kardinolu.
Kardinolas Dž.Karteris buvo laikomas žymiu pedagogikos ekspertu ir daug prisidėjo stiprinant Kanados katalikiškojo švietimo sistemą, įkūrė Šv. Juozapo katalikų mokytojų rengimo kolegiją. Aktyviai dalyvavęs II Vatikano Susirinkimo darbuose, jis siekė Susirinkimo reformas įgyvendinti Toronto arkivyskupijoje. Taip pat rūpinosi socialinių tarnybų veikla, įsteigė prieglaudos namus beglobiams gatvės vaikams, stengėsi, kad būtų suteikiama parama seniems ir neįgaliems žmonėms.
Kardinolas Dž.Karteris buvo renkamas Kanados vyskupų konferencijos pirmininku, priklausė daugeliui Šventojo Sosto dikasterijų ir komisijų. Iš Toronto arkivyskupo ordinaro pareigų dėl senatvės atsistatydino 1990 metais. Ganytojo laidotuvės Toronto Šv. Mykolo katedroje įvyko balandžio 10 dieną.
Mirus Toronto arkivyskupui emeritui kardinolui Dž.Karteriui, Kardinolų kolegijai priklauso dar keturi Kanados Katalikų Bažnyčios hierarchai: Toronto arkivyskupas kardinolas Aloyzijus Ambrozičius (73 metai), Monrealio arkivyskupas kardinolas Žanas Klodas Tiurkotas (66), Romos kurijos kardinolas Eduardas Ganjonas (85) ir Monrealio arkivyskupas emeritas kardinolas Luji Albertas Vašonas (91).

M.B.

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija