"XXI amžiaus" priedas apie pasaulio krikščionis, 2003 m. gegužės 2 d., Nr. 3 (12)

PRIEDAI







Mirė buvęs Bažnyčios aukščiausiojo tribunolo vadovas

Kardinolas
Aurelijus Sabatanis

Popiežius Jonas Paulius II balandžio 24 dieną Šv. Petro bazilikoje vadovavo gedulingoms pamaldoms už prieš Velykas (Didįjį šeštadienį) mirusį 90-metį Romos kurijos kardinolą Aurelijų Sabatanį. Už velionį, kuris ilgus metus vadovavo Bažnyčios aukščiausiajam tribunolui - Apaštalinei signatūrai, - šv. Mišias taip pat koncelebravo Vatikano valstybės sekretorius kardinolas Andželas Sodanas ir kiti Romoje gyvenantys kardinolai.
Anksčiau kardinolo A.Sabatanio artimiesiems pasiųstoje užuojautos telegramoje Šventasis Tėvas išreiškė „savo nuoširdų liūdesį, kuris apėmęs visus, pažinojusius ir vertinusius velionį kardinolą, daugelį metų buvusį žymiu teisininku ir veikliu Šventojo Sosto bendradarbiu“. Popiežius ypač išaukštino jo vadovavimą Apaštalinei signatūrai ir buvimą patriarchalinės šv. Petro bazilikos klebonu, šioje tarnystėje rodant „entuziastingą kunigišką uolumą ir ištikimybę Evangelijai“. Jonas Paulius II meldė Viešpatį Jėzų per Švč. Mergelės Marijos užtarimą „suteikti velioniui kardinolui amžinąją laimę, kurią Jis yra pažadėjęs savo ištikimiems mokiniams“.
Kardinolas A.Sabatanis gimė 1912 m. spalio 18 d. Casal Fiumanese vietovėje, Italijoje. Baigęs Imolos vyskupijos seminariją, 1935 m. liepos 26 d. buvo įšventintas kunigu. Dirbo įvairų pastoracinį darbą ir tęsė studijas Popiežiškajame Laterano universitete, kur 1939-aisiais apgynė daktarinę disertaciją. Buvo paskirtas dirbti į Vatikano valstybės sekretoriatą, tačiau dėl tėvų ligos pasiprašė sugrąžinamas į Imolos dieceziją.
1955 metais vėl pakviestas į Vatikaną ir paskirtas Bažnyčios aukščiausiojo teismo - Šventosios Romos Rotos - auditoriumi. Po dešimties metų, 1965-ųjų birželio 24 d., popiežius Paulius VI paskyrė jį apaštaliniu delegatu pagrindinei Italijos Loreto Dievo Motinos šventovei ir suteikė arkivyskupo titulą. 1971 metais arkivyskupas A.Sabatanis pradėjo dirbti Bažnyčios aukščiausiojo tribunolo - Apaštalinės signatūros - sekretoriumi ir 1982-aisiais buvo paskirtas šios dikasterijos prefektu. 1983 m. vasario 2 d. konsistorijoje popiežius Jonas Paulius II jį pakėlė kardinolu. Iki savo atsistatydinimo 1991 metais dėl amžiaus, kardinolas A.Sabatanis taip pat ėjo patriarchalinės Vatikano Šv. Petro bazilikos klebono pareigas bei buvo Popiežiaus generaliniu vikaru Vatikano miestui.
Mirus kardinolui A.Sabataniui, Bažnyčios kardinolų kolegijai priklauso 168 pasaulio kardinolai, kurių 112 yra jaunesni nei 80 metų ir turi teisę dalyvauti naujojo Popiežiaus rinkimuose.

Mindaugas BUIKA

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija