"XXI amžiaus" priedas apie pasaulio krikščionis, 2003 m. gegužės 2 d., Nr. 3 (12)

PRIEDAI







Velykinės žinios iš katalikų pasaulio

Uzbekistanas. Urgenčo katalikai šiemet pirmą kartą savoje bažnyčioje galėjo dalyvauti Didžiosios savaitės tridienio ir Kristaus Prisikėlimo apeigose. Pastaruosius dvejus metus tikintieji melsdavosi privačiuose butuose, o šiemet Velykoms susirinko į specialiai liturginėms apeigoms skirtą patalpą, įrengtą dviejų aukštų pastate. Gavus atitinkamus valdžios leidimus, žemutinėje pastato patalpoje yra baigiama įrengti Švč. Mergelės Marijos, Gailestingumo Motinos, parapijos bažnyčia. Viršutinėje patalpų dalyje gyvens kunigai ir svečiai, parapijos reikalams rinksis tikintieji. Parapijos klebonas yra 34 metų konventualas kun. Stanislavas Rochoviakas. Naujoji Gailestingumo Motinos parapija yra vienintelė oficiali krikščionių bendruomenė Urgenčo mieste, Chorezmo srities sostinėje, esančioje už tūkstančio kilometrų į Vakarus nuo Taškento, Vidurinėje Azijoje. Valdžios pareigūnai gan įtariai vertino katalikų prašymus įregistruoti jų bendruomenę ir įrengti savą bažnyčią. Apie krikščionybę nenusimanantiems žmonėms uzbekų katalikų atstovai turi nuolat aiškinti, jog katalikai nėra sektantai, o kažkuo į stačiatikius panašūs krikščionys. Nors kai kam tai yra nesupranta, tačiau kai kurie vietos musulmonai savo parašais parėmė katalikų prašymą įsteigti parapijos bendruomenę. Viena pagrindinių parapijos steigėjų, moteris, vardu Lidija, pasakojo misijų žinių agentūrai UCAN, jog katalikų ir musulmonų ryšiai yra pakankamai geri ir kaip pavyzdį paminėjo savo šeimos patirtį. Jos tėvas buvo musulmonas, o motina – katalikė, tačiau šeimoje niekada nekilo religinių nesutarimų, nes visiems buvo savaime aišku, jog yra vienas Dievas.
Vietnamas. Šalies katalikų bendruomenė krašto šiaurės Hoa Binh vietovėje sulaukė dienos, kai vėl gali melstis savo maldos namuose. Pirmą kartą po 55 metų vietos katalikai dalyvavo viešai aukojamose Kristaus Prisikėlimo šv. Mišiose naujai pašventintoje koplyčioje. Šventinimo apeigos ženklino nuo seno puoselėtos svajonės išsipildymą. Anksčiau trijų tūkstančių Hoa Binh miestelio katalikų bendruomenė melsdavosi savo bažnyčioje, kuri buvo vietnamiečių komunistų kovotojų įsakymu nugriauta su kitais pastatais 1947 metais, kai siautėjo kovos su prancūzų desantininkais. Nuo tada katalikai melsdavosi privačiuose namuose arba šv. Mišių aukai per didžiąsias šventes nuvykdavo į už didelių atstumų miestuose esančias katalikų bažnyčias. Koplyčios šventinimo proga vietinis pareigūnas linkėjo katalikams, kad jie gyventų pagal savo tikėjimą ir visiems neštų Gerąją Naujieną.
Kinija. Guidžou vyskupas Anicetus Wang Chongyi pašventino naują Gujango katalikų bažnyčią. Šventinimo apeigose dalyvavo trys tūkstančiai katalikų. Augančią Gujango tikinčiųjų bendruomenę aptarnausianti bažnyčia šiuo metu yra vienintelė veikianti katalikų bažnyčia Guidžou provincijos sostinėje, Kinijos pietvakariuose. 129 metų senumo vyskupijos katedra yra uždaryta remonto darbams. Guidžou mieste dabar gyvena apie dešimt tūkstančių tikinčiųjų. Jiems labai trūksta bažnyčių šv. Mišioms švęsti. Uždaryta katedra talpindavo tūkstantį žmonių. Naujoji bažnyčia yra erdvesnė, talpinanti apie pusantro tūkstančio žmonių. Guidžou provincija ekonomiškai yra viena vargingiausių Kinijoje, turinti 38 milijonus gyventojų, priklausančių 49 etninėms grupėms. Prieš komunistų atėjimą į valdžią šioje provincijoje gyveno 45 tūkstančiai katalikų. Katalikų skaičius išaugo iki 90 tūkstančių 1970 metais, kai visoje provincijoje buvo 63 bažnyčios. Guidžou katalikų bendruomenė yra žinoma visoje Kinijoje, nes 1900-1909 metais čia gyveno ir kankinystės vainiką pelnė 15 iš 120 Kinijos katalikų kankinių, kuriuos popiežius Jonas Paulius II paskelbė šventaisiais Romoje per Didįjį krikščionybės jubiliejų 2000 metais.
Indija. Didysis penktadienis nuo šių metų yra nedarbo diena trečioje didžiausioje pagal gyventojų skaičių Indijos valstijoje Bihare, krašto Šiaurės Rytuose. Sprendimą skelbti Didįjį penktadienį šventės diena vienbalsiai priėmė ministrų taryba balandžio 15 dieną. Sprendimu buvo patenkintas formalus katalikų mažumos bendruomenės prašymas. Lig šiol Didžiojo penktadienio šventė Bihare, kaip ir beveik visose kitose Indijos Respublikos valstijose, buvo oficialiai pripažįstama vien tiktai viešosiose įstaigose dirbančių krikščionių. Naują potvarkį labai teigiamai įvertino vietinių krikščionių bendruomenės, kurios 86 milijonus gyventojų turinčioje Biharo valstijoje yra beveik nepastebimos mažumos. Naujas potvarkis savaime atveria naujas evangelizavimo galimybes. Tuo yra įsitikinęs kun. Fulgencijus Tigga, kuris yra Bettiah vyskupijos tarpreliginio dialogo komisijos koordinatorius. Pasak kunigo, Didžiojo penktadienio paskelbimas oficialia valstijos švente paskatins daugelį kitų religijų tikinčiųjų – ypač indusus ir musulmonus – susimąstyti apie šios krikščioniškosios šventės reikšmę. „Paaiškinimas kitiems apie šią šventę taps natūralia evangelizacijos forma“, – sakė Azijos katalikų žinių agentūrai UCAN kun. F.Tigga.

Pagal VR

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija