"XXI amžiaus" priedas apie pasaulio krikščionis, 2003 m. gegužės 2 d., Nr. 3 (12)

PRIEDAI







Anglikonų dvasinis vadovas atnaujino prieš šimtmečius užmirštą ritualą

Kenterberio arkivyskupas Rovanas Viljamsas nuplovė kojas dvylikai parapijiečių

EPA-ELTA nuotrauka

Kenterberio arkivyskupas Didįjį ketvirtadienį tapo pirmuoju Anglijos bažnyčios vadovu, atnaujinusiu prieš šimtmečius užmirštą velykinį tikinčiųjų kojų plovimo ritualą kaip krikščioniškojo nusižeminimo aktą.
Anot anglikonų Bažnyčios, sugrąžindama vaizdingą ritualą, kurį tebepraktikuoja Romos katalikų bažnyčia, bet Anglijos protestantai užmiršo prieš beveik 400 metų, ji tikisi labiau paveikti 70 mln. tikinčiųjų bendruomenę.
Kenterberyje per tradicines Didžiojo ketvirtadienio pamaldas arkivyskupas Rovanas Viljamsas, atsiklaupęs ant kelių, nuplovė kojas dvylikai parapijiečių.
“Mes nesame visiškai tikri, bet manome, jog tai įvyko pirmą kartą nuo karalienės Marijos valdymo laikų, o ji mirė 1558 metais”, - pasakė Anglijos bažnyčios atstovas. Jo teigimu, atgaivindama kojų plovimo ritualą, Bažnyčia siekia tapti patrauklesne daugiau žmonių. “Per praėjusius 100 ar 150 metų pastebime bendrą tendenciją, jog Bažnyčia stengiasi mažiau kalbėti ir remtis knygomis, bet daugiau dėmesio skirti savotiškai teatriniams dalykams. Apeliuojama į įvairius žmogiškosios prigimties aspektus, o ne vien tik į protą”.
Kojų plovimo Didįjį ketvirtadienį, dieną prieš Jėzaus Kristaus mirtį ant kryžiaus, paprotys yra siejamas su Paskutine vakariene, kai Kristus, demonstruodamas savo nuolankumą, anot Biblijos, nuplovė kojas savo dvylikai mokinių.

Pagal Reuters-ELTA

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija