"XXI amžiaus" priedas apie pasaulio krikščionis, 2003 m. gegužės 2 d., Nr. 3 (12)

PRIEDAI







Smurto veiksmai prieš katalikišką programą transliuojančią radijo stotį

Gruzijos katalikų bendruomenė atsidūrė visuomenės dėmesio centre dėl smurto veiksmų prieš katalikišką programą transliuojančią radijo stotį. Kutaisio mieste veikianti radijo stotis buvo pakartotinai užpulta nežinomų asmenų ir dėl patirtų nuostolių du kartus buvo priversta nutraukti transliacijas. Išpuolius tiriantys teisėsaugos pareigūnai lig šiol nekomentuoja įvykių ir nieko nesuėmė, bet “Dsveli Kalaki” radijo programų direktorius Iraklis Machitadzė yra įsitikinęs, jog radijo stotis buvo nusiaubta tik todėl, kad transliuoja katalikiško turinio laidas. Pasak programų direktoriaus, radijo redakcija yra gavusi pakartotinų nusiskundimų, jog leidžia eretikams kalbėti. Kutaisio radijas “Dsveli Kalaki” jau daugiau kaip pusantrų metų kartą per savaitę perduoda 20 minučių trukmės katalikišką laidą. Pirmą kartą radijas buvo nusiaubtas 2003 m. kovo 28-ąją. Maždaug aštuoni ar devyni vyrai kirviais sukapojo transliavimo bokštą. Antras išpuolis įvyko balandžio 17-ąją. Radijas rengėsi pradėti transliacijas, bet išvakarėse buvo pavogta laikinoji antena.
Gruzijos katalikai sudaro mažumos bendruomenę. Iš pusšešto milijono gruzinų save katalikais laiko tik apie 50 tūkst. žmonių, o praktikuojančiųjų skaičius yra kur kas mažesnis. Gruzijos katalikų ir stačiatikių santykiai pablogėjo, kilus abiejų bendruomenių ginčams dėl sovietmečiu nusavintos bažnyčios pastato. Katalikai reikalauja atstatyti nuosavybes teises į 1920 metais nusavintus maldos namus, kuriais nuo 1989 metų naudojasi Gruzijos Stačiatikių Bažnyčia. Pasak radijo laidas rengiančio redaktoriaus, katalikiškų programų turinys negalėjo sukelti jokio religinio priešiškumo, nes laidos yra rengiamos labai atidžiai, atsižvelgiant į Kutaisio stačiatikių religinius jausmus. „Laidose skaitomi garsaus stačiatikių teologo kun. Aleksandro Menio veikalai tikrai negalėjo sukelti tokios piktos reakcijos“, – pareiškė katalikiškų laidų redaktorius Zaza Kuprava. Pasakodamas amerikiečių katalikų žinių agentūrai CNS apie Kutaisyje padidėjusią religinių bendruomenių įtampa, Z.Kuprava pažymėjo, kad nors redaktoriai iš pat pradžių vengė „karštų“ temų laidose, bet, matyt, neišvengė problemų, nes sulaukė stačiatikių vyskupų priekaištų dėl tariamos katalikų plėtros Gruzijoje. Kutaisio katalikų bendruomenę sudaro tik apie 600 žmonių. Daugelis jų yra įsitikinę, jog į radijo stotį buvo pasikėsinta iš neapykantos katalikų tikėjimui. Pasak vietos katalikų, laidų priešininkai bijo transliacijų poveikio miesto gyventojams.
Anot apžvalgininkų, religinės mažumos Gruzijoje pastaruoju metu yra patyrusios radikalių stačiatikių priešiškumą, išpuolius, o kartais net ir fizinį smurtą. Labiausiai nukentėjo Jehovos liudytojai, baptistai ir protestantai sekmininkai.

Pagal VR

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija