„XXI amžiaus“ priedas apie pasaulio krikščionis, 2004 balandis, Nr.1 (19)

PRIEDAI

Popiežius ragino jaunimą
eiti prieš srovę

Verbų sekmadienį Popiežius
laimino susirinkusius
į Šv.Petro aikštę
EPA-ELTA nuotrauka

Dešimtys tūkstančių žmonių dalyvavo sekmadienį Šv. Petro aikštėje popiežiaus Jono Pauliaus II vadovautose Verbų sekmadienio šv. Mišiose. Nemaža dalis maldininkų buvo jaunimas, švenčiantis Pasaulinę jaunimo dieną ir besirengiantis 2005 metų vasarą Vokietijos Kelno mieste rengiamam didžiajam visų kontinentų jaunimo atstovų susitikimui. Ir nors šį Verbų sekmadienį buvo švenčiama devynioliktoji Pasaulinė jaunimo diena, sukako jau dvidešimt metų nuo įsimintino susitikimo, kuris irgi Verbų sekmadienį Šv. Petro aikštėje įvyko 1984 metais. Tą dieną, užbaigiant jubiliejinius Išganymo metus, minėtus nuo 1983-iųjų Velykų iki 1984-ųjų Velykų, prieš pat šventųjų metų uždarymą, Popiežius įteikė jaunimo atstovams kryžių, kuris greit tapo ir iki šiandien yra neatskiriamu jaunimo dienų palydovu. Kai kas dveji ar treji metai rengiami didieji jaunimo susitikimai, kryžius keliauja per šalies, kurioje didieji jaunimo susitikimai vyksta, vyskupijas. Kelne vyksiančio susitikimo organizatoriai nusprendė pasirengimą paversti kontinentiniu įvykiu: jaunimo dienų kryžius apkeliavo beveik visą Europą, pernai vasarą buvo taip pat ir Lietuvoje, o šį sekmadienį iš Serbijos grįžo į Vokietiją ir tą pačią valandą, kai Romoje vyko Popiežiaus vadovaujamos Verbų sekmadienio šv. Mišios, Berlyne vokiečių jaunimas su kryžiumi žengė pro Brandenburgo vartus, dar neseniai buvusius padalytos Europos simboliu, o šiandien simbolizuojančius vieningą ir taikią Vokietiją.

Verbų sekmadienio homilijoje kreipdamasis į jaunimą, Popiežius sakė: „Žinau, kad mūsų laikais kryžiaus žinią daugeliui žmonių nelengva suprasti. Daugeliui žmonių svarbiausiomis ir siektiniausiomis vertybėmis tapo materialinė gerovė ir patogus gyvenimas. Bet jūs, jaunime, nebijokite kryžiaus, nebijokite skelbti Kryžiaus Evangelijos, nebijokite eiti prieš srovę! Kristus pažemino pats save iki kryžiaus mirties, dėl to Dievas jį išaukštino, tvirtina apaštalas šv. Paulius Verbų sekmadienio šv. Mišių antrajame skaitinyje. Štai kur kryžiaus paslaptis. Kryžiuje nedalomai telpa du slėpiniai – skausmo ir garbės. Kančia ir prisikėlimas yra to paties į išganymo vedančio kelio dalys“.

* * *

Pirmadienio, balandžio 5-osios, rytą Popiežius vėl susitiko su jaunimu ir dar kartą kalbėjo apie jaunimo pareigą eiti prieš srovę, nebūti lengvo ir patogaus gyvenimo ieškančiais konformistais. Tai Popiežius sakė audiencijoje priėmęs kasmet prieš Velykas Romoje vykstančio „Opus Dei“ prelatūros rengiamo studentų susitikimo dalyvius. Dauguma pirmadienio audiencijos dalyvių tikriausiai dalyvavo ir sekmadienį Popiežiaus aukotose šv. Mišiose. „Universitete, mokykloje ir visur, kad ir kur būtumėte ir gyventumėte,- sakė Popiežius,- visur turėkite drąsos elgtis ne taip, kaip dauguma elgiasi, bet pagal tai, ką sako sąžinė ir ko iš mūsų tikisi Kristus. Mūsų pareiga - keisti pasaulį, gerumu nugalėti blogį. Ir tai turime daryti pradėdami nuo savęs pačių. Skelbkime Kristų visuomenėje ir sekime juo, su juo artimai bendraukime asmeniniame gyvenime, pirmiausią Susitaikinimo ir Eucharistijos sakramentuose“.

Pagal VR

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija