„XXI amžiaus“ priedas apie pasaulio krikščionis, 2004 balandis, Nr.1 (19)

PRIEDAI

Popiežius priėmė Jėzaus
vaidmens atlikėją

Džeimsas Kaviezelis atlieka
Jėzaus vaidmenį filme
„Kristaus kančia“

Po privačios audiencijos pas popiežių Joną Paulių II aktorius Džeimsas Kaviezelis, atlikęs pagrindinį Jėzaus vaidmenį Melo Gibsono filme „Kristaus kančia“, žurnalistams atskleidė savo susitikimo su Šventuoju Tėvu detales. Amerikiečių aktorius padėkojo popiežiui Jonui Pauliui II už jo liudijimą, kuris, pasak Dž.Kaviezelio, jam yra gilaus įkvėpimo šaltinis. Susitikimo metu buvo kalbama apie laišką, kurį Popiežius 1999 metais parašė menininkams. Aktorius paaiškino, kad šis laiškas jam padėjo būti aktoriumi kataliku.

Kitos pokalbio su Popiežiumi detalės yra „asmeninio pobūdžio“, pareiškė Dž.Kaviezelis. Audiencija vyko Popiežiaus bibliotekoje. „Aš nepastebėjau, kiek laiko ji truko“, - prisipažino aktorius, kurį buvo tiesiog prikaustę Jono Pauliaus II žodžiai. Audiencijos pabaigoje Šventasis Tėvas jam padovanojo rožinį.

„Jonas Paulius II yra ypatingas žmogus ypatingam pasauliui. Jis yra Fatimos Popiežius“, - teigė amerikiečių aktorius, turėdamas omenyje Šventojo Sosto paaiškinimą apie trečiąją paslaptį, kurią Švč. Mergelė Marija patikėjo trims portugalų piemenėliams Fatimoje. - Popiežius yra mistikas. Jis myli Kristų“.

Į žurnalisto klausimą, ar M. Gibsonas yra katalikas, Dž.Kaviezelis atsakė: „Jis yra tikras katalikas. Aš pažįstu daugybę garsių asmenų, daugelis iš jų save vadina katalikais, bet nepriima to, ko moko Vatikanas, pavyzdžiui, apie pagarbą gyvybei ar mirties bausmę.

Kai žiūrime M. Gibsono filmą, ar matome protestantišką, musulmonišką filmą? Ne, mes matome tikrai katalikišką filmą, vadinasi, universalų. Tai tobuliausias būdas padėti žmonėms suprasti, ką reiškia žodis katalikas: universalus, skirtas visų laikų žmonėms“.

Dž.Kaviezeliui šio vaidmens kūrimas buvo „autentiška dvasinė patirtis“. „Neįmanoma žiūrėti į tai, kas rodoma, ir likti abejingam, - prisipažino jis. – Maža to, aktorius turi įsijausti į savo personažą, kad į jį galėtų sudėti viską, ką turi geriausio. Nenoriu, kad žiūrovai matytų mane, noriu, kad jie matytų tik Jėzų“. Jis papasakojo apie savo dvasines keliones, kurios prasidėjo nuo rožinio. „Rožinis mane atvedė prie išpažinties, ši - prie kasdienės Eucharistijos, nes kai aš turiu savo kūne Eucharistiją, jaučiu, kaip darausi vis labiau panašesnis į Kristų“. Dž.Kaviezelis taip pat atrėmė kaltinimus, jog filmas yra antisemitinis. „Jei kas nors sako, kad šis filmas yra antisemitinis, tuomet ir Biblija yra antisemitinė“, - pareiškė jis.

Garsiausias Dž.Kaviezelio darbas yra kareivio Vito vaidmuo filme „Plona raudona linija“ (1998); taip pat jis vaidino filmuose „Angelo akys“ (2001), „Grafas Montekristas“ (2002).

Pagal Zenit

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija