„XXI amžiaus“ priedas apie pasaulio krikščionis, 2004 balandis, Nr.1 (19)

PRIEDAI

Gaisras stačiatikių vyrų vienuolyne

Senovinis serbų stačiatikių
vienuolynas Graikijoje
EPA-ELTA nuotrauka

Neįkainojami religiniai dirbiniai ir reikmenys, XVII amžiaus piešiniai ant sienų ir freskos buvo sunaikinti Graikijoje per gaisrą 900 metų senumo serbų stačiatikių vienuolyne. Anot Graikijos priešgaisrinės apsaugos tarnybos, ugnis beveik dvylika valandų siautėjo Hilandaro vyrų vienuolyno administracinėse patalpose, svečių priestate, koplyčioje ir vienuolių kambariuose.

“Vienuolynui padaryta didelė žala, - sakė už 50 kilometrų į vakarus nuo vienuolyno esančio Polijyro miesto ugniagesiai. - Sudegė administracinės patalpos, stogas ir kelios sienos bei kambariai”. Spėjama, kad gaisras kilo nuo krosnies.

Hilandaro vienuolynas, kuris nuo 1988 metų yra įtrauktas į Jungtinių Tautų švietimo, mokslo ir kultūros organizacijos (UNESCO) Pasaulio kultūros paveldo sąrašą, yra ant Graikijos šiaurėje esančio Atono kalno ir kartu su dar devyniolika vienuolynų sudaro Atono kalno vienuolių respubliką, turinčią autonomiją Graikijoje. Prieš daugiau kaip tūkstantį metų įsteigti vienuolynai garsėja kaip stačiatikybės bastionai.

Degusiame Hilandaro vienuolyne gyvena apie 30 serbų vienuolių. Serbijos ministras pirmininkas Vojislavas Koštunica pažadėjo padėti atstatyti vienuolyną. “Vyriausybė susisiekė su Serbijos patriarchatu, iš kurio, deja, išgirdo, kad vienuolynui padaryta didžiulė žala”, - žurnalistams pasakė naujasis premjeras. Serbijos televizija ragino šalies gyventojus aukoti vienuolyno atstatymui.

Vienuolyno gyventojai patys vieni keturias valandas kovojo su ugnimi, kol jiems į pagalbą atvyko ugniagesiai iš artimiausio miesto. Dėl sunkiai pravažiuojamos vietovės ugniagesiams teko vykti į pusiasalyje esantį vienuolyną specialiais visureigiais ir plaukti valtimis. Vienuoliams pasisekė išgelbėti kai kurias relikvijas ir meno kūrinius, bet ne visus. Gelbėjimo darbus komplikavo tai, kad vienuolynas yra pastatytas iš medžio, o jo gyventojai beveik nekalba graikiškai.

Šiame vienuolyne yra saugoma per du milijonai bažnytinių dokumentų senąja slavų kalba.

dpa-Reuters-ELTA

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija