„XXI amžiaus“ priedas apie pasaulio krikščionis, 2005 gruodžio 25 d, Nr.5 (26)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Benediktas XVI kanonizavo penkis palaimintuosius

Spalio 23 dieną Vatikane buvo kanonizuoti penki ankstesnių popiežių paskelbti palaimintaisiais Dievo tarnai. Tuo Benediktas XVI parodė esąs nuoseklus Romos Katalikų Bažnyčios tradicijos tęsėjas. Tarp kanonizuotųjų – du italai, du lenkų ir vienas Čilės dvasininkas.

Šv. Kajetonas Katanozas (1879 – 1963)

Gimė Corio di San Lorenco miestelyje, pietvakarių Italijoje. Įstojo į Reggio di Calabria kunigų seminariją, iš kurios perėjęs į aukštesnius kursus 1902 m. rugsėjo 20 d. buvo įšvęstas į kunigus. Savo ganytojišką veiklą pradėjo vienoje vargingiausių parapijų kalnuotoje Pentidattillo vietovėje. 1918 metais, susižavėjęs Švenčiausiojo Viešpaties Jėzaus Kristaus atvaizdo brolija Prancūzijoje, ėmė platinti jų idėjas savo parapijoje, o vėliau ir visoje Italijoje.

Tapęs klebonu skleidė eucharistinio Jėzaus ir Jo Motinos kultą, taip pat užsiėmė švietimu, katechizacija. 1934 metais įkūrė Šv. Veronikos švenčiausiojo atvaizdo moterų vienuolių bendriją. Jos tikslas buvo padėkos malda Jėzui Kristui, katechizacija bei misijinė veikla skurdžiausiuose provincijos rajonuose. Šį vienuolyną valdžia įteisino 1958 metais.

Nenuilstantis dvasininkas pradėjo milžinišką Švenčiausiojo Atvaizdo šventovės statybą, kuri buvo užbaigta jau po jo mirties. Visas jo gyvenimas – tai aukojimasis vargstantiems ir našlaičiams, skurstantiems ir nuliūdusiems bei atsidavimas mūsų Viešpaties Jėzaus Kristaus globai.

Palaimintuoju jį 1997 m. gegužės 4 d. paskelbė popiežius Jonas Paulius II.

Šv. Feliksas Nikosietis (1715-1787)

Gimė daugiavaikėje šeimoje Sicilijos miestelyje Nikosijoje. Tėvas, siuvėjas, norėjo, kad sūnus sektų jo pėdomis. Tačiau labai greitai tapo aišku, jog jaunuolis labiau linkęs į dvasinį gyvenimą. Dėl šeimos skurdumo, atsisakyta priimti jį į kapucinų vienuolyną, esantį gimtajame miestelyje. Šią pirmąją nesėkmę jis priėmė kaip Dievo valią su žodžiais lūpose: „Tebūnie Viešpaties valia“, – ir ryžosi malda bei atsidavimu užsitarnauti Aukščiausiojo malonę. 1743 metais, jau po tėvų mirties, jo malda pagaliau buvo išgirsta. Jokūbas Amoros (toks buvo jo pasaulietinis vardas) iš vienuolyno provincijolo rankų gavo abitą bei naują Felikso vardą.

Vienuolyne jis praleido 43 metus, visą savo laiką aukodamas aplinkiniams. Čia jis buvo ne tik vienuolis, bet taip pat daržininkas, siuvėjas, slaugytojas. Nors pats buvo beraštis, tačiau mokė vaikus katekizmo. Sekmadieniais lankydavo kalinius. Sparčiai blogėjant sveikatai, atsidavė maldai, kuri lydėjo jį iki pat mirties. Mirė jis savo vienuolyne. Palaimintuoju Feliksą 1888 m. vasario 12 d. paskelbė popiežius Leonas XIII.

Šv. Zigmantas Gorazdovskis (1845-1920)

Jau pati jo gyvenimo pradžia buvo pažymėta ypatingais įvykiais, turėjusiais jaunajam Zigmantui ypatingos įtakos. Pirmuosius savo gyvenimo metus praleidęs Galicijoje regėjo baisiąsias skerdynes, kurias po 1848 metų „Tautų pavasario“ surengė austrų valdžia. Per stebuklą jų išvengė Gorazdovskis. Motina paslėpė jį po vandens malūno ratu, kur jis ir slėpėsi, kol pasitraukė baudžiamieji būriai.

Užaugęs ir tėvų paskatintas nusprendė mokytis: baigė gimnaziją, studijavo teisę Lvovo universitete, bet 1865 metais jas nutraukė. Labai greitai pašaukimo vedinas atsirado Lvovo dvasinėje seminarijoje, kurią sėkmingai pabaigęs 1871 metais gavo dvasininko šventimus.

Per keturiasdešimt savo apaštalavimo ir pasiaukojimo metų tarp parapijiečių buvo vadinamas „nuskriaustųjų tėvu, Dievo Gailestingumo apaštalu“. Nebijodamas užsikrėsti, pats liesdavo savo rankomis ligonius, artimai bendraudavo su jais, guosdavo ir palydėdavo į paskutinę kelionę. Šiuo milžiniškos aukos pavyzdžiu paskatinęs eiti aukos dėl kitų keliu, Dievo tarnas Z.Gorazdovskis paliko mus 1920 m. sausio 1d.

Šv. Juzefas Bilčevskis(1860-1923)

Juzefas Bilčevskis išvydo šį pasaulį 1860 m. balandžio 26 d. tuometinėje Krokuvos diecezijoje. Baigęs Vadovicų miestelio gimnaziją įstojo į dvasinę seminariją, kur 1884 metais kardinolo Albino Dunajevskio buvo įšventintas į kunigus. Mokslas jam iš tiesų sekėsi gerai. Vienas po kito buvo suteikti moksliniai laipsniai ir žymiausių pasaulio universitetų pripažinimas. 1891 metais jis – jau dogminės teologijos profesorius Jono Kazimiero universitete Lvove, o dar po kiek laiko – jau paties universiteto rektorius.

Kilimas karjeros laiptais pasaulietiniame gyvenime neleido kunigui „užmigti ant laurų“. Jo pamaldumas, atvira širdis ir rūpestis artimųjų likimu buvo pastebėtas ne tik parapijoje, bet ir visoje Austrijos imperijoje, kuriai tuomet priklausė šios Lenkijos žemės. Jau labai greitai Austrijos imperatoriaus prašymu Šventasis Sostas ir jo vadovas popiežius Leonas XIII paskyrė J. Bilčevskį Lvovo arkivyskupu. Jam būnant šiose atsakingose pareigose, klierikų skaičius Lvovo arkivyskupijoje padidėjo nuo 79 iki 140, o didžiausiu darbo vaisiumi tapo iki šiol gyvuojantis Šv. Juozapo moterų vienuolynas.

Po 23 metų įtemptos tarnystės, kurią jis priėmė tardamas šiuos žodžius: „Prisiimu šią misiją, remdamasis į Petro uolą ir pasižadėdamas visagaliam Dievui, jog su Jo pagalba būsiu geras ganytojas ir visas savo jėgas skirsiu Kristaus Karalystės plėtimui ir atgaivinimui šventos Evangelijos pagrindu tarp man patikėtųjų“, pašauktas Lvovo arkivyskupas iškeliavo į Viešpaties namus.

Šv. Albertas Urtadas Kručaga (1901-1952)

Jo gimtinė – vidurio Čilė. Šeima gyveno gana skurdžiai, nes visas rūpestis gulė ant motinos pečių. Nepaisydamas visų sunkumų, Albertas išsikovojo stipendiją, kuri suteikė galimybę studijuoti Šv. Ignaco Lojolos jėzuitų kolegijoje Santjage. Vėliau jis tęsė teisės studijas katalikiškame universitete.

1923 metais įstojo į Jėzaus Draugiją, praktikavosi jėzuitų mokslo įstaigose Airijoje, Ispanijoje, Argentinoje. 1933-iaisiais gavo kunigo šventimus. 1936 metais, grįžęs į Čilę, jis atsidėjo pedagoginiam-moksliniam darbui. Dėstė kolegijoje, universitete, kurį pats buvo baigęs. Taip pat organizuodavo rekolekcijas studentams, padėjo įkurti studentų Marijos draugiją. Rašydavo jis ir aktualiomis to meto temomis. Ypatingai žinomas jo straipsnis: „Ar Čilė – katalikiškas kraštas?“.

Bet Kručaga neapsiribojo vien tais, kurie ji supo. Tiesiogine to žodžio prasme jis ėjo į žmones. Jo iniciatyva imtos statyti varguolių prieglaudos, organizuotas judėjimas „Kristaus ugnis“ („El Hogar de Cristo“). Šis pavadinimas buvo neatsitiktinis. Kiekviename vargingame, alkaname ar benamyje Albertas matė Kristų ir kiekvienam stengėsi padėti.

Jo aktyvią veiklą, o kartu ir gyvybę nutraukė klastinga liga – vėžys. Mus jis paliko 1952 metais. 1994-aisiais popiežius Jonas Paulius II Albertą Urtadą Kručagą beatifikavo.

* * *

Susipažinę su šventųjų gyvenimais, matome, jog paprastumas buvo jų kredo. Žinojimas, jog esi ne vienas. Jog tave supa žmonės, kuriems reikia tavęs. Jie buvo tokie pat, kaip ir daugelis iš mūsų: gyveno, dirbo. Tik galbūt truputį daugiau aukojosi, surasdavo truputį daugiau vietos širdyje gėriui, meilei, atsidavimui. Ir kvietė. Kvietė ir kviečia mus visus, kaip ir jie, sekti paskui Viešpatį, susimąstyti, pajusti, jog esi tave supančio pasaulio dalis ir turi būti kartu su juo.

Andrejus žukovskis

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija